論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

尋晚新工人同我老公嘈交, 我老公覺得佢唔會有得救, 好想"的"佢走,只係黎咗一個星期ja...
因係經好朋友介紹, 所以我作最大努力去同佢地和解, 點知連我都要受埋工人d氣, 都算, 今日連我好好皮氣嘅媽咪(即係會係咁夾餸比工人個d 呢) 都頂佢唔順同我投訴, 跟住工人可能聽到所以就同我講佢唔做la 要即時走

佢拍拍屁股就可以" 不帶走一點雲彩"
但佢拍屁股時, 唔小心留下嘅"蘇州米田共" 就等我黎清理
佢走,我同我阿媽就係慘啦!!

洋房

走得咁易,叫佢留下買路錢先好走呀,佢新黎都已经咁有性格,用唔到架喇。叫佢放底錢番去食蕉啦

複式洋房

叫佢食埋 "C"喇......

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 火很滾 於 09-3-10 16:42 發表
走得咁易,叫佢留下買路錢先好走呀,佢新黎都已经咁有性格,用唔到架喇。叫佢放底錢番去食蕉啦
イ巨唔比你都無符,調轉頭イ巨話做多个月先走,到時你d“火”仲“很滾”呀!

放イ巨返去死啦!

珍珠宮

減齡達人勳章

要佢陪返1個月人工. 快啲揾agent睇吓有冇工人.
原帖由 lily0822 於 09-3-10 16:25 發表
尋晚新工人同我老公嘈交, 我老公覺得佢唔會有得救, 好想"的"佢走,只係黎咗一個星期ja...
因係經好朋友介紹, 所以我作最大努力去同佢地和解, 點知連我都要受埋工人d氣, 都算, 今日連我好好皮氣嘅媽咪(即係會係咁夾餸 ...

洋房

原帖由 pollyw 於 09-3-10 16:48 發表
イ巨唔比你都無符,調轉頭イ巨話做多个月先走,到時你d“火”仲“很滾”呀!

放イ巨返去死啦!

咁就真係~善哉~善哉~但係就咁放佢走真係心有不甘囉。哩d咁既害人之物真係有殺無賠!

大宅

好媽媽勳章

已經"放生"咗佢la
佢話已經有工隨時等佢返, 又話會過macau之後再返黎搵工, 我唔知係咪合法la, 但就好擔心佢下個僱主, 佢d"皮氣"係我見過嘅人當中最難頂嘅一個,

佢做咗一個星期, 扣埋都應該仲要比三個星期嘅$我, 但我都waive 咗佢, 仲比咗幾佰銀佢當係機票錢, 對佢都叫仁至義盡la

大宅

好媽媽勳章

原帖由 FennieMan 於 09-3-10 17:22 發表
要佢陪返1個月人工. 快啲揾agent睇吓有冇工人.

hi fennie,
我已經怕怕la, 諗緊好唔好唔再請外傭, 返正湊佢地仲苦過湊我對孖仔呀

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 lily0822 於 09-3-10 18:08 發表

hi fennie,
我已經怕怕la, 諗緊好唔好唔再請外傭, 返正湊佢地仲苦過湊我對孖仔呀
祝イ巨過完大海比老細炒多9次!!!!祝你有个好開始!!!

大宅

好媽媽勳章

原帖由 pollyw 於 09-3-10 18:17 發表
祝イ巨過完大海比老細炒多9次!!!!祝你有个好開始!!!

多謝你

珍珠宮

減齡達人勳章

lily,
一係試吓9月比孖仔返半日/全日, 起碼你都有得休息吓. 我對孖女而家返半月n1, 乖咗好多.
原帖由 lily0822 於 09-3-10 18:08 發表

hi fennie,

大宅

好媽媽勳章

原帖由 FennieMan 於 09-3-10 20:31 發表
lily,
一係試吓9月比孖仔返半日/全日, 起碼你都有得休息吓. 我對孖女而家返半月n1, 乖咗好多.

呢兩日根本唔夠時間休息!!
我老公都係話辛苦多幾個月, bs兩歲就比佢地返n1!!
題外話, 返咗學係咪真係會乖好多呀??

lily

男爵府

依家D工人幾唔好都有人請, 都唔知點解, 我地DHK媽咪比D工人攪到精神有問題, 我依家晚晚都瞓唔到, 我地又唔咁請海外, 驚請到返黎噴血, 本地果D又無個好 ! 依家都6神無主 !

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

原帖由 貓姐 於 09-3-12 12:16 發表
樓主, 當時有冇叫工人比返封辭職信你呀
一陣佢話係你炒佢既, 佢轉頭claims返你一個月代通知金同果1個星期既人工呀

多謝貓姐提醒, 我都已經唔係第一次炒工人啦!!
由之前咩都唔識, 到依+都可以話係駕輕就熟.
全靠呢到嘅媽咪仔!!
由其係fennie, 佢係電話到同我講咗好多同工人相處嘅技巧!! 真係要多謝你地嘅幫忙!!

仲有一件事想同大家講,
今日呢個使咗我好多$$ 但只係做咗一個星期嘅工人, 特然帶咗兩個朋友黎我屋企, 要入屋攞野, 咁arm我叫咗隔壁屋幫我媽咪手一齊睇住孖仔, 我就出咗去買日用品,
咁嘅情況, 佢地一定唔比佢入屋la!!

原來佢賴低咗一張x-ray片, 咁我先知佢隱瞞咗佢條腰骨有事(超級S型), 我老公睇過, 根本就唔適合抱bb, 當然佢自己冇可能唔知la, 之後佢仲同我隔離屋講佢已經搵倒工(事隔只係兩日ja),
我老公話佢可能一早當我地係踏腳石mouth:mouth:" />

大宅

好媽媽勳章

本來我唔想講, 但又覺得好應該比各bk 媽咪知, 以防你地係下一手咁唔好彩嘅僱主,
其實佢第一晚就係我屋企張工人床到賴尿, 仲要唔同我地講, 就咁張d有尿嘅衫放係床邊成日, 後來我媽咪發現間房好臭, 再三問佢先認, 我知道後冇話佢不只, 仲擔心佢係咪唔舒服!!
依+ 我最驚佢唔知係咪有d咩暗病, 所以請各bk 媽咪主意!!
佢叫REBECCA G DEGUINO9
or REBECCA GOZON DEGUINO9

請問我可以係其他地方提醒其他人嗎??

男爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 lily0822 於 09-3-12 20:16 發表
本來我唔想講, 但又覺得好應該比各bk 媽咪知, 以防你地係下一手咁唔好彩嘅僱主,
其實佢第一晚就係我屋企張工人床到賴尿, 仲要唔同我地講, 就咁張d有尿嘅衫放係床邊成日, 後來我媽咪發現間房好臭, 再三問佢先認, 我 ...

賴尿???

大宅

好媽媽勳章

係, 係賴尿

男爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 lily0822 於 09-3-13 18:50 發表
係, 係賴尿

oh damn! 失禁,那一定要看醫生,又一定是您包了mouth:mouth:" />

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

D Agent究竟介紹D咩人黎打工架?大人大姐竟然賴尿?!同埋我唔係好明,佢地唔係有Body Check 嘅咩?
原帖由 lily0822 於 09-3-12 20:16 發表
其實佢第一晚就係我屋企張工人床到賴尿, 仲要唔同我地講, 就咁張d有尿嘅衫放係床邊成日, 後來我媽咪發現間房好臭, 再三問佢先認, 我 ...

首頁

尾頁

跳至