自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

故名思義,本人仔仔係A仔,睇住身邊有正常小朋友的家庭真係好羨慕,唔係話自己個仔唔好,我好鍚佢,但都好想有一個普通小朋友,可以感受普通家人的天倫之樂,但又好驚再生多個又係SEN,有過來人分享下嗎?

大宅

回覆樓主

咁渴望唔係sen嘅小朋友,如果第二個係冇sen,會唔會忽略咗大仔?

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

lavender_baby 發表於 18-3-13 13:07
故名思義,本人仔仔係A仔,睇住身邊有正常小朋友的家庭真係好羨慕,唔係話自己個仔唔好,我好鍚佢,但都好 ...

睇下好唔好彩,
見有生2個都係一樣,
有些又唔一樣…

男爵府

fuddlewuddle 發表於 18-3-13 13:12
咁渴望唔係sen嘅小朋友,如果第二個係冇sen,會唔會忽略咗大仔?

未生答唔到你,但我諗人力同資源上點都會分薄,但多個兄弟姊妹,會唔會喺社交同人與人相處間多咗互動,變相多咗另一啲嘢俾到佢

珍珠宮

回覆樓主

我唔係過來人
但有密友係類似樓主講既第二個健康孩子

我密友有一位嚴重sen哥哥
年紀相差十年
我密友日呻夜呻,話父母而家退休
再加要養呢位哥哥過世
負擔好大好重
到而家三十尾都唔敢諗結婚生仔
佢之前仲好嬲父母生佢
覺得父母係為左哥哥將來有人養先生佢
我有時都聽到好心up
唔知點安慰佢

我諗樓主情況有啲似
或者你都可以轉多幾個角度諗下
如果考慮周全,都不妨生第二個

水晶宮

回覆樓主:

再生第一個都有機會係...
做好最壞打算,到時你handle到嗎?

珍珠宮

回覆樓主

我識朋友生第二個個sen程度比第一個更嚴重

學會放下    發表於 18-3-13 17:50

男爵府

yurijm 發表於 18-3-13 13:19
我唔係過來人

我仔唔係嚴重case,但我明白你意思

珍珠宮

lavender_baby 發表於 18-3-13 13:07
故名思義,本人仔仔係A仔,睇住身邊有正常小朋友的家庭真係好羨慕,唔係話自己個仔唔好,我好鍚佢,但都好 ...

我個大女係唔嚴重既a女,細女係個正常小朋友。但正常小朋友係我最激心既一個。佢同其他小朋友一樣會同你講條件,而家姐就好聽話叫佢點就點,乖到唔需要為佢煩,所以家姐多人錫。細妹因此想人留意行為較任性。
生2個係有好處。
我a女無妹妹時比較固執,發起皮氣黎唔識表達會整傷自己。但有妹妹後佢既eq同語言能力都好左好多。除左分析力之外,佢其他方面都已經追上同齡小朋友。
我大女4歲平估言語只有2歲3個月
其他就爭6-9個月。

男爵府

ash_yehyeh 發表於 18-3-13 13:20
再生第一個都有機會係...
做好最壞打算,到時你handle到嗎?

點解個天要咁對我

水晶宮

回覆樓主:

如果係a仔,我會勸你唔好博。我以前做幼稚園,見好多係阿哥有,細佬都有的機會好大。反而少見一個有另一個無。照顧一個已經不容易,如果照顧兩個你個很累

珍珠宮

yurijm 發表於 18-3-13 13:19
我唔係過來人
幾年前tvb/港台都有個節目, 兩姐妹其中一個正常,
阿媽已經算好彩有工人幫手, 但比晒所有attention有問題果個,
正常果個少左母愛之餘, 拍拖時仲聽到唔少說話, "同你生BB會唔會都出事架"之類

男爵府

口水包包 發表於 18-3-13 13:22
我個大女係唔嚴重既a女,細女係個正常小朋友。但正常小朋友係我最激心既一個。佢同其他小朋友一樣會同你講 ...

我仔情況同你大女差唔多,所以我有時都期待有多一個會可以好似你咁,大家互相影響,但係最驚係萬一⋯

男爵府

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都係好似你甘唸好想有個正常小朋友感受正常家庭有既親子樂但我細女都係自閉症~湊兩個特殊小朋友比湊一個真係辛苦好多好多~
關注自閉症兒童

男爵府

1314625 發表於 18-3-13 13:23
如果係a仔,我會勸你唔好博。我以前做幼稚園,見好多係阿哥有,細佬都有的機會好大。反而少見一個有另一個 ...

明白,我都見好多兄弟嘅話就一齊有,兄妹機率就細啲,但係生都唔一定包生女

珍珠宮

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1)

樓主生第二個有機會都係SEN, 睇下你敢唔敢搏囉

男爵府

au2109 發表於 18-3-13 13:26
我都係好似你甘唸好想有個正常小朋友感受正常家庭有既親子樂但我細女都係自閉症~湊兩個特殊小朋友比湊一個 ...

真抱歉,我啱啱先覆完另一位嘅jm ,以為女仔機率會細啲,點知⋯

珍珠宮

lavender_baby 發表於 18-3-13 13:25
我仔情況同你大女差唔多,所以我有時都期待有多一個會可以好似你咁,大家互相影響,但係最驚係萬一⋯
...

懷孕心情都會影響Bb,我信架。我有大女時日日夜夜諗住同我c6離婚,負面到不得了。想生就唔好諗太多。最緊要你同c6計好數。

男爵府

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

lavender_baby 發表於 18-3-13 13:29
真抱歉,我啱啱先覆完另一位嘅jm ,以為女仔機率會細啲,點知⋯
...
唔緊要我兩個都係女黎~男仔有既機率係大D不過女仔一有病情會比男仔嚴重明顯好多~有甘上下心理準備先好生
關注自閉症兒童

侯爵府

回覆 lavender_baby 的帖子

吓, 生唔生睇妳自己喎, 真係一半半機會喎, 好似賭博咁, 唔怕一萬最怕萬一, 你諗清楚先啦, 係度問人人地都幫唔到你嫁, 最終你自己決定啦

首頁

尾頁

跳至