想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

唔經唔覺, 已經係e 版浮左2, 其間失望過喊過無數次,中間既辛酸,應該只有ejm 先會身同感受。

之前係babykingdom得到過唔少有用 reference 同鼓勵, 到自己終於有幸 bingo, 所以想出個post share, 亦希望可以為正等緊bingo 既你地帶來一點正能量 : )

我本身有, 2016年一開始造人就去睇婦科,諗住時間唔等人嘛, 最初試左幾個cycle, 只食排卵葯,fail; 然後醫生建議我去睇不育科, 如是者, 又試多幾個cycle只食排卵葯+打破卵針, fail; 2016年尾個cycle,醫生建議排卵葯+排卵針 (gonal-f)+打破卵針,bingo, 可惜係宮外孕於是入廣華切了一邊輸卵管(不育科醫生建議我切左佢, 唔好打針, 因為條輸卵管之後再塞/發炎機會都高,既然function 唔好,勉強保留)跟住我就休養左半年, 同老公去左轉歐洲,等身心ready 先再上路。

2017年中, 又再開始過, 醫生擔心排卵針對我stimulation太大,只係用排卵葯 (Clomiphene轉做fermara),可惜除左第一個cycle, 之後6cycle,都係喺我無輸卵管嗰邊排, 黑到震 : (
醫生話左定右邊排,其實每次都係 random, 但好似我咁真係好少見,不過醫生又話原來粒卵子都有機會被吸去另一邊, 所以機會還是有的(得幾個%) … 而其中一個cycle, e 情況的確出現左, 惜係化學懷孕,雖然好灰,但好彩唔係宮外。

由於搞搞下已差不多三十中, 醫生終於suggest我試 3IUI, 唔得就要ivf , 因為ivf 成功率同年紀(卵巢功能)有最直接關係。所以一等到喺我有輸卵管嗰邊排的cycle,(fermara + gonal-f +破卵針), 就做了iui,但偏偏老公丁丁居然由之前2% 跌到洗精後等得1% !!!! 我當下個心已經打定輸數,本身自己已經無左邊輸卵管少好多機會, 而家連老公都咁樣樣,完全無任何期望

好啦, 到左 Due date, 都循例驗下6d , 居然有淺印!!! 但當時其實係擔心比開心多,又驚宮外又驚只係化學懷孕。之後兩個月好不容易過了hcg / 照閃閃/照胎囊, 到而家足12week, T21 唐氏checking 亦正常(原來做T21咁早已可check到係b仔定b女 ), 真係十分感恩!

不育e 條路並唔易行, EQ/耐性/金錢/時間的考驗, 但既然開始了, 就勇敢行落去吧! 至少自己曾經儘過力, 將來也無悔。希望我0既sharing, 可以為你帶來一點鼓勵, 祝大家快快順利bingo, 齊齊過!

大宅

CONGRATS

大宅

回覆樓主

恭喜!恭喜!

大宅

恭喜恭喜!

大宅

咁total做左幾多次iui?

大宅

kinsbb 發表於 18-6-22 11:00
唔經唔覺, 已經係e 版浮左2年, 其間失望過、喊過無數次,中間既辛酸,應該只有e度 jm 先會身同感受。
之前 ...

恭喜恭喜,祝bb痴實,健健康康!

有點身同感受,因為我都係切左一邊,機會俾人少,當知道個cycle係切左個邊排時已經好灰。岩岩開始食緊排卵藥,明明係好個邊排,點知反應太好,太多卵,醫生建議我呢個cycle放棄,好傷心

希望我都可以好似你咁快d bingo la

大宅

回覆 peace999 的帖子

一次iui bingo ar

大宅

回覆 vathee 的帖子

心情都有好大影響 ga, 唔好傷心了, e 個project 係長期作戰, 展望下個cycle 吧
而且向好方面諗, 食葯有反應係好事, e 個係我醫生之前同我講的, 佢話好多人打好多針都未必有卵, 只係食葯相對上已較輕鬆 (亦都便d 啦)

希望你都好快bingo : )

複式洋房

唔經唔覺, 已經係e 版浮左2年, 其間失望過、喊過無數次,中間既辛酸,應該只有e度 jm 先會身同感受。
之前 ...

你係睇邊個婦科可以介紹一下 求pm(emoji)(emoji)

大宅

kinsbb 發表於 18-6-22 13:01
回覆 vathee 的帖子

心情都有好大影響 ga, 唔好傷心了, e 個project 係長期作戰, 展望下個cycle 吧

多謝你既鼓勵呀!醫生都係咁講,佢仲話如果我做 ivf 就岩晒,食藥都咁多粒卵唔駛打針!但暫時唔想行呢一步!希望下個 cycle 生生性性係無事個邊排卵啦

大宅

回覆樓主:

恭喜吖

大宅

回覆樓主

恭喜

大宅

之前 ...

恭喜你呀。同你個情況九成相似,所以吸引咗我睇哂你個post...我多囊試過宮外切咗一條,第一次iui化學,想做第二次啲卵已經唔識大。而家仲係好迷茫唔知應該下一步點行。

請問你bingo前有無睇中醫或食咩supplement 呀?

大宅

VenusWingChik 發表於 18-6-22 13:10
你係睇邊個婦科可以介紹一下 求pm(emoji)(emoji)
寶德謝靜兒醫生, 佢係生育科 ar

大宅

polkadotbb 發表於 18-6-22 19:45
恭喜你呀。同你個情況九成相似,所以吸引咗我睇哂你個post...我多囊試過宮外切咗一條,第一次iui化學,想 ...
你係睇生育科醫生? 佢地應該會按你情況 tailor-made 唔同treatment 俾你ga bor, 一種唔得就advise 試d advance d 既 ~
我有食開 葉酸 / DHA, bingo 前5個月, 醫生 suggest 我試埋肌醇, 話有助改善卵子質素

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

之前 ...

恭喜妳

大宅

kinsbb 發表於 18-6-26 13:48

我睇開蕭景生,其實都唔知佢係咪生育科。不過都想轉醫生,同時都排緊瑪麗生育科。聽落你個醫生都幾好喎。咁你有無睇埋中醫呀?

大宅

回覆樓主:

恭喜樓主,真係令人好鼓舞呀!

大宅

polkadotbb 發表於 18-6-26 17:28
我睇開蕭景生,其實都唔知佢係咪生育科。不過都想轉醫生,同時都排緊瑪麗生育科。聽落你個醫生都幾好喎。 ...
我2016年有試過睇3個月中醫, 但無耐就宮外孕, 所以自己有d 陰影, 之後就無再睇了.
反而我買左部健身單車, bingo 前半年 keep 住每星期踩 at least 3次, 因為血液循環可幫助針葯吸收, 我覺得運動會有幫助, 起碼自己身體好d 先

複式洋房

回覆樓主

恭喜恭喜!

首頁

尾頁

跳至