論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

作家陶傑撰文形容菲律賓是「僕人國家」,引來菲國朝野炮轟後,菲國政府宣布禁止他入境,陶傑則作出道歉。

菲律賓入境部門今天發出聲明,指摘曹捷(陶傑原名)「態度傲慢、不尊重菲律賓及菲律賓人民」,決定將他列入「不受歡迎外國人黑名單」,「以表達我們對曹先生種族藐視和侮辱菲律賓人的不滿」。

陶傑接受香港電台專訪時表示,如果文章令菲律賓人感到冒犯,他願意作出道歉。但他強調,文章屬「怪論風格」,原意是諷刺香港的菲傭僱主,並非想侮辱菲律賓人。

事緣陶傑在免費雜誌《HK magazine》撰文,形容菲律賓是「僕人國家」(nation of servants)。

他以「The War At Home」題目撰文稱,菲律賓聲稱擁有南沙群島主權,作為愛國者的他萬萬不能忍,因本港就有超過13萬名菲律賓傭工,「作為僕人國家,不能對主人還擊」。

他又寫道,他給自己的菲傭上了嚴厲的一課,警告她如果想要在來年加薪,就得告知菲律賓同胞,南沙群島的主權屬中國擁有。

陶傑的文章引起菲律賓組織和政客的強烈不滿。《HK magazine》亦已向菲律賓方面道歉。

(美聯社、法新社)

大宅

成日亂嗡, 自以為才子.

洋房

sarcasm is never a favorable thing to do at the first place...esp in high profile...He well deserves it. His Discriminating words end himself up being discriminated. ISn't that such a pity?...isn't that funny? What goes around comes around.
Like the phrase in Buddhism "Those who know does not speak, Those who speak does not know."

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我剛剛上POST上黎.陶X,您有病呀,自己亂Up比人禁,您仲咩賴落黎外傭僱主身上呀??
壞腦怪.

公爵府

真係火都黎埋. 您陶x發神經,同自己個菲傭講埋d咁既野,又話人地係"僕人國家",比人禁,抵您死. 不知所謂!

有無工會人呀???話比您地菲組織聽,我係外傭僱主,我非常不值呢位人兄所講既野,包括佢所提既"給自己的菲傭上了嚴厲的一課,警告她如果想要在來年加薪,就得告知菲律賓同胞,南沙群島的主權屬中國擁有。"
唔好比佢入境啱啦,侮辱人地國家.唔好賴落黎其他僱主度呀.

洋房

and just a word of "sorry" can't compensate the insulting and destroying words that he used to degrade others lor.....

洋房

like if his maid deleted all his files on the computer by accident, and burned all his books and writing by accident, just one word of "sorry" duck ng duck ar....??!!!

複式洋房

陶傑好低能, 不知所謂!!!

大宅

好媽媽勳章

講錯野, 就要認, 打就要企定, 咪頼其他人,
不知所謂

男爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

條友成日都口臭格衰,影衰全球華人!

大宅

條友成日扮材子,懶風流!

原帖由 saiwanho 於 09-3-31 23:11 發表
條友成日都口臭格衰,影衰全球華人!
人人常歡笑 不要眼淚掉

公爵府

好媽媽勳章

抵死
衰多口
自作孽
家陣就一個屈尾十轉軚
核突之中嘅核突, 冇吉士!
菲國政府做得好, 請繼續ban佢入境!

曾經覺得佢嘅散文都幾好睇, 有買過佢嘅書; 但聽過幾次佢嘅電台節目, 睇埋佢d政治"怪論", 我對佢極之反感.

公爵府

原帖由 ellawyc 於 09-3-31 23:45 發表
抵死
衰多口
自作孽
家陣就一個屈尾十轉軚
核突之中嘅核突, 冇吉士!
菲國政府做得好, 請繼續ban佢入境!

曾經覺得佢嘅散文都幾好睇, 有買過佢嘅書; 但聽過幾次佢嘅電台節目, 睇埋佢d政治"怪論", 我對佢極之反感. ...

我不嬲都唔睇呢條友寫既野,佢比唔比人ban唔關我事,我最火係佢拉外傭僱主落水,真係

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 FA8866 於 09-4-1 00:28 發表

我不嬲都唔睇呢條友寫既野,佢比唔比人ban唔關我事,我最火係佢拉外傭僱主落水,真係

嘩!形容得絕對貼切呀Fa

公爵府

愈睇個9人愈火. 係news仲要講我地hk僱主,佢唔同我地道歉??
正_ _

大宅

菲人在forum中稱之為 Mr. cheap; 恭喜Mr. cheap上頭版, 全世界都知你係乜水. 不過, 影衰香港外傭僱主 .

大宅

陶生上頭板呀!
人人常歡笑 不要眼淚掉

珍珠宮

佢係米曾經比Bun Bun害得好慘呀~~ 仇視得咁出位呀~~

大宅

陶 傑 是 非 多
2009 年 3 月 : 陶 傑 在 《 HK Magazine 》 撰 文 , 形 容 菲 律 賓 是 「 僕 人 國 家 」 , 並 譴 責 馬 尼 拉 聲 稱 擁 有 南 沙 群 島 主 權 , 觸 怒 菲 律 賓 政 府 及 國 民

2007 年 : 陶 傑 替 香 港 專 業 教 育 學 院 拍 攝 廣 告 宣 傳 , 有 網 友 踢 爆 他 曾 在 商 台 節 目 《 光 明 頂 》 貶 斥 該 學 院 辦 的 是 「 浮 誇 教 育 」 , 指 其 言 行 不 一

2005 年 4 月 : 陶 傑 在 《 蘋 果 日 報 》 專 欄 文 章 〈 寃 枉 南 京 〉 討 論 日 本 攻 打 南 京 時 指 出 「 根 本 南 京 不 應 該 守 」 , 引 發 讀 者 不 滿

2004 年 8 月 : 陶 傑 被 傳 媒 發 現 與 一 名 女 子 到 九 龍 塘 時 鐘 酒 店 短 敍 , 為 了 掩 飾 , 離 開 時 在 座 駕 內 以 廁 紙 捲 頭

資 料 來 源 : 《 蘋 果 》 資 料 室

:;pppp: :;pppp: :;pppp:

大宅

Agree, 佢應向香港菲傭僱主道歉!
原帖由 FA8866 於 09-4-1 02:39 發表
愈睇個9人愈火. 係news仲要講我地hk僱主,佢唔同我地道歉??
正_ _

首頁

尾頁

跳至