親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

有冇人身在廣島岡山,更新下情況,我星期五出發。

子爵府

siu-don 發表於 18-7-8 08:36

岡山係重災區,一星期都唔會恢復,上 facebook like japan like osaka, 有報導,仲死咗幾個人,全日本死咗51,你轉去大阪行街算啦,跌吉嗰邊有人係岡山,你去嗰邊睇下

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

廣島市去機場封晒路, 有機land都冇車出市區

男爵府

siu-don 發表於 18-7-8 08:36

我下星期都出發,我都想知近況,如果你到埗,可否update 一下,thanks

大宅

littleyoyo 發表於 18-7-9 08:26
我下星期都出發,我都想知近況,如果你到埗,可否update 一下,thanks

我已取消此行

wcpcelia    發表於 18-7-15 09:08

男爵府

siu-don 發表於 18-7-9 17:20
我已取消此行

Oh thanks

伯爵府

TMC3012 發表於 18-7-8 18:55
廣島市去機場封晒路, 有機land都冇車出市區

今日fb 見到。由酒店職員提供路線。

wcpcelia    發表於 18-7-15 09:15

子爵府

我尋晚由廣島返到,個人覺得可以改到期就改啦,情況唔係太好。

子爵府

回覆 hennyyoyo 的帖子

你個FD間酒店好好,我間完全唔知情況,不過唔會怪佢,果邊啲消息有啲亂。
我自駕遊 7 日朝早去警局問有咩路可以去到機場等資料,問多兩問就畀個警察叔叔趕走,最後自己搵路咋,之後仲要响國道困咗一日一夜

伯爵府

Maggie518 發表於 18-7-10 12:24

你個FD間酒店好好,我間完全唔知情況,不過唔會怪佢,果邊啲消息有啲亂。

我係face book見到的 ,不是我fd

子爵府

明白

男爵府

回覆 Maggie518 的帖子

請問大阪市中心去機場有冇問題封路?

子爵府

siu-don 發表於 18-7-9 17:20
我已取消此行

取消?成個Trip取消嗎?還是只取消廣島?

子爵府

Maggie518 發表於 18-7-10 12:17
我尋晚由廣島返到,個人覺得可以改到期就改啦,情況唔係太好。

昨晚回到香港了嗎?我星期六出發,用Pass由大阪過廣島來回。

子爵府

BS129 發表於 18-7-10 13:28

大阪情況唔知,不過日本新聞話都係重災區。

子爵府

jemswin1 發表於 18-7-10 13:33
昨晚回到香港了嗎?我星期六出發,用Pass由大阪過廣島來回。

我個情況係,71日出發高松入,77日廣島出(原定),離開四國時天氣仲好好,只係間中落吓雨,時大時細,多數出太陽,唔係好差,一路去到5-7日開始大雨啦,要著雨褸,鞋就濕晒倒得出水。响市區無事,但近郊就有水浸同山泥傾瀉。7日朝早原本要去吳市睇潛水艇,然後先去機場,點知去到三分一就發覺唔對路,四維都係黃泥、水浸、山泥傾瀉、死火車、塞車,即刻轉去機場,但無路可行,山陽自動車道全線封閉,最後google搵到國道83號同2 號無封,就行佢,不過行咗一段路,就停晒排長龍,我用香港諗法去諗,主要道路一定係最先處理,所以就決定等,就係咁困咗一日一夜(當時只有少量餅乾同水),8號朝收到 email 航班改到星期一,架車又唔夠油,決定入八本松市住一晚,食餐飽嘅,第朝一早再算,點知酒店民宿都無房,google 到隔離西条市有多啲酒店民宿,就開車過去,google教行村路山路去,途中發現村民市民自發將啲路清理咗,行得車,決定9日一早搏一搏,行村路山路去機場,好采1個鐘唔駛就到咗,不過機埸餐廳、酒店無 gas 無水無開,familymart無晒麵包杯麵。

我自覺得只要呢幾日唔好再落雨,道開返晒,不話好多地方無水無電呢個先係問,不JR就有少少懷,因我被困公路時見到橋下面有一段火車「鬼」地基倒,山泥又 cover 晒來回線,但我唔知果道係邊無法確定地,你要問清先搭車。

子爵府

BS129 發表於 18-7-10 13:28

已正常

男爵府

I will go to hiroshima on 24/7. Hopefully the road would be back to normal at that time. A bit worried while we will travel with my parents.

I am thinking I should just stay at the city or not now. At first I planned to drive to some places away from the city center.

男爵府

Maggie518 發表於 18-7-10 15:00
我個情況係,7月1日出發高松入,7月7日廣島出(原定),離開四國時天氣仲好好,只係間中落吓雨,時大時細 ...

今日廣島、倉敷d酒店開始回覆,話情況吾壞,仲叫我放心去,但新聞又明明浸曬,好奇怪,不過我帶住小朋友,所以已經改去高松,希望嗰邊好少少

子爵府

Maggie518 發表於 18-7-10 15:00
我個情況係,7月1日出發高松入,7月7日廣島出(原定),離開四國時天氣仲好好,只係間中落吓雨,時大時細 ...

呢個經歷幾難忘⋯⋯

首頁

尾頁

跳至