自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

小朋友係自閉症譜系+ADHD, 今年已經讀小三。我係在職單親媽,每日放完工仲要親自跟功課。由於小朋友嘅自理能力極差,無系統無整理能力,所以要由我親自教導跟進佢嘅學業,佢先可以跟得上,成績中上。
以前小一、小二我每晚都要跟功課2-3個鐘,都辛苦到不得了。由於小三入左精英班,我每晚晚飯後即跟功課,起碼3個鐘起,只係完成功課(其實功課唔算多),對功課(無對足10成,7成倒),而我已經就顛,晚晚都辛苦到頭痛想嘔,今晚仲跟到想喊……

公爵府

畀面勳章

lambaby2011 發表於 19-9-26 23:23
小朋友係自閉症譜系+ADHD, 今年已經讀小三。我係在職單親媽,每日放完工仲要親自跟功課。由於小朋友嘅自理 ...

甘有冇考慮唔入精英班?係驚大人細路都頂唔順。

大宅

回覆樓主:

其實我唔知係因為我太努力去幫助個小朋友,催谷佢先有好成績定點,但一直咁落去,我同個小朋友都會頂唔順……

想問下有讀小三小朋友嘅媽媽,你地跟功課駛唔駛咁長時間?

大宅

kirstyau 發表於 19-9-26 23:25
甘有冇考慮唔入精英班?係驚大人細路都頂唔順。

不過已經讀緊

男爵府

lambaby2011 發表於 19-9-26 23:25
其實我唔知係因為我太努力去幫助個小朋友,催谷佢先有好成績定點,但一直咁落去,我同個小朋友都會頂唔順… ...

唔洗,由做功課至執書包個零鐘左右。
如果果日狀態好,就有時間溫書,狀態唔好,太倦,就睇下電視輕鬆一下。
三小時太多了,隨後有測考默要溫,時間更緊張,還要預上興趣班和放電時間呢!

你小朋友有ADHD,還要三小時跟功課,會否令他對返學更反感,而影響他學習動機?我個人覺得一般小朋友都太長時間,需要調節一下。

公爵府

畀面勳章

其實我唔知係因為我太努力去幫助個小朋友,催谷佢先有好成績定點,但一直咁落去,我同個小朋友都會頂唔順… ...

個個小朋友獨立個體,再講好似我2個女,一個慢工出細貨,一個摩打手草草了事,大把拉牛上樹讀書,亦有好多自動波完成唔洗家長理。最緊要自己搵岩方法同小朋友讀落去。

男爵府

小朋友係自閉症譜系+ADHD, 今年已經讀小三。我係在職單親媽,每日放完工仲要親自跟功課。由於小朋友嘅自理 ...

你已經好叻,幫到個小朋友,成績有中上,加油啦

別墅

加油,每日留返少少親子時間或比佢玩下好D,唔好連續3個鐘,大人小朋友都攰。先搞掂自理能力先,自理能力好,都會影響學業成績。

琥珀宮

我仔今年三年班(精英班),我每日放工大約用15~20分鍾幫佢睇功課,中英文默書佢自己温。

男爵府

回覆 lambaby2011 的帖子

有冇專科跟開?同醫生講下,睇下有冇需要食藥,試下食一排睇下會唔會又有幫助,又冇咩副作用,如果試過冇幫助就停。咁樣上堂專心左,可能喺學校已經識自己做功課,屋企唔使跟得咁辛苦,醫生肯開俾你就試下。就算有副作用,例如腸胃不適,同醫生講情況,佢可能同你轉其他藥試。你日常都盡左力,問心無愧。唔好咁逼自己。

大宅

ah-gu 發表於 19-9-26 23:47
回覆 lambaby2011 的帖子

有冇專科跟開?同醫生講下,睇下有冇需要食藥,試下食一排睇下會唔會又有幫助, ...

多謝你嘅安慰。其實小朋友已經食緊藥,我覆診時會再同醫生傾傾要唔要加藥。小朋友本身有好大限制,佢專注力好影響佢學習,加上佢真係無自我管理能力。我試過放手佢嘅學業,佢真係唔識自己做功課温書,結果只係默書都可以攞10零分番黎。但由我親自教導番又可以攞倒好成績。放手,我可以似番個人唔駛每晚活係地獄中,但又好似對個小朋友唔住,過唔倒自己咁,所以我好糾結

wcpcelia    發表於 19-9-27 14:32

子爵府

lambaby2011 發表於 19-9-27 00:20
多謝你嘅安慰。其實小朋友已經食緊藥,我覆診時會再同醫生傾傾要唔要加藥。小朋友本身有好大限制,佢專注 ...

你真是好媽媽!聽見都覺得你辛苦……
如果跟同唔跟有咁大分別,我估你都唔會忍心唔跟……
但你就非常辛苦……
有可能外判嗎?

伯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

有沒有可能外判出去搵人幫手跟?
至少你放工回來可以只係溫下習,玩下,傾下計咁呢?

水晶宮

好媽媽勳章

我仔都係中晒2範,初小時睇功課真係好苦,但真係真係要學識放手。
p2時我要佢留校功輔班,佢日日叫晒救命好攰,到升p3 約法三章,7點前完成功課同沖涼先有飯食,否則要捱餓。捱過一兩次之後,未試過攪唔掂。
功課我只睇有冇做齊,唔會睇答案,我要老師知佢邊啲唔識唔穩固,老師改完返來我再睇改正同問返佢點解係呢個答案。
每晚飯後,都會温30分鐘書,無論第二日有冇測驗默書都會温,温夠30分鐘就自由時間。維持左整個p3,成績喜出望外,竟然由班中下遊變班2,雖然級位置仍好後,但對一個8歲小朋友真係好鼓舞。
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

水晶宮

好媽媽勳章

patpat234 發表於 19-9-27 00:37
我仔都係中晒2範,初小時睇功課真係好苦,但真係真係要學識放手。
p2時我要佢留校功輔班,佢日日叫晒救命 ...

到高小我都只係keep睇有冇做齊同簽名,每晚30 分鐘無需要再繼續,因為睇到佢返來嘅功課已經好少錯。
直到呈分試,成績一次比一次進步,佢亦順利入讀佢自己心儀中學。

自理能力由5,6歲已經開始訓練,小學階段只係唔見過1次八達通(同我去街唔見) ,唔見過1次筆袋(揾得返), 1年都係用我2-3舊擦膠。
其他日常都可以照顧到自己,佢6歲第1次跟童軍去camp仲俾阿sir讚。

放手先可以令佢地進步。
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

洋房

小三開始無check功課,果年真係經常欠被寫手冊,當我都忍住,始終要訓練佢自己搞掂,幫得一時唔幫得一世,唯有忍住唔幫佢。小四果年已經比小三好左,欠的次數少左,佢自己亦開始上心左。

大宅

jesswu 發表於 19-9-27 00:33
你真是好媽媽!聽見都覺得你辛苦……
如果跟同唔跟有咁大分別,我估你都唔會忍心唔跟……
但你就非常辛苦 ...

多謝你
跟同唔跟真係有天淵之別,可以由名次好後變全班考第二,成績分別之大可以令佢攞全級最佳進步獎。
當然呢一切成果都非僥倖,因為要完成每樣功課,我都好似要重新向小朋友教一次書咁,佢上堂好似無學過野番咁,吸收唔倒
之前小朋友都試過去補習社做功課,但由於學生太多, 補習社亦只係講答案冇講解,小朋友啲功課係做晒,但其實完全唔明白的,所以完全無幫助……

洋房

你在職又加上小朋友有ADHD, 真係會人都瘋,所以為左你自己情緒和佢既情緒,你可以試下暫時唔check一星期,好等自己情緒放鬆下,至於被寫手冊就由佢啦!

大宅

patpat234 發表於 19-9-27 00:43
到高小我都只係keep睇有冇做齊同簽名,每晚30 分鐘無需要再繼續,因為睇到佢返來嘅功課已經好少錯。
直到 ...

多謝你嘅分享,你嘅小朋友一路進步,替你高興。我個小朋友有啲限制,我每日提佢要佢自己做,奈何佢嘅自理能力仍然未如理想,我會繼續努力的。

大宅

樓主,有時間睇下tbb晚上9:30套劇,單元~鴉烏吧,勿忘初心:生個小朋友出嚟,只希望佢開心喜樂,健健康康。
我小朋友都係小三,每晚檢查完功課就算,錯對都唔會改正,留返比老師改,係要默書前先會溫下。
放鬆啲,放鬆自己,放鬆個小朋友,加油啊!

首頁
12345...6

尾頁

跳至