自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

呀仔考完dse,一心好想可以入到理工讀會計,本身中學係Band 3,成績一直都在A班頭3名,啱啱校內成績,全班第二名,數學/會計/電腦全級第一名,但最最最幣中文只能緊緊合格,其實由細到佢大,佢數學同英文都唔多駛溫書都有好成績,但中文就點溫都只能緊緊合格,而家佢越接近放榜就越擔心,驚因為主科中文達唔到標,雖然佢都計劃今年入唔到大學,就自修一年再報dse,因為佢心目中今年其實信心都係一半一半,dse期間感覺順利,但此終今年真係教學因為疫情延誤左好多,佢雖然都有心理備,但見佢真係因為放榜日期將近,緊張情緒嚴重左。

做呀媽都唔知點幫到佢

侯爵府

你仔學校之前每年有幾多人入到大學,你對比下咪知大概lor

公爵府

2024年龍年勳章

平常心

la_source    發表於 21-7-5 15:58

水晶宮

考得DSE, 就係全港比, 唔理你B1定B3.

你仔的問題係中文

大宅

問下班主任,仔仔呢個成績去到公開試大約係咩分數

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

中學有幫學生估grade, 你問下學校以個仔平常表現DSE會大約攞乜. band 3學校校內卷已經偏淺, 佢都仲係緊緊合格, 真係有D忟.....

伯爵府

考第幾冇意思既,要考到332233至達標入大學,其實入大學同band幾中學無關,因為入大學只係睇個人成績,我識人讀band 3中學都考幾科5* ,至於中文level 3就OK...如果唔達標就真係冇計,中文科一向都係死亡之科,你而家至識驚太遲啦,祝你好運

珍珠宮

hoho0728 發表於 21-7-5 15:49
呀仔考完dse,一心好想可以入到理工讀會計,本身中學係Band 3,成績一直都在A班頭3名,啱啱校內成績,全班第 ...

老老實實b3即使全級第一
出到全港考同一份卷,勝算都唔太高
#唔太高唔等於唔可能既

子爵府

平常心。
入唔到大學唔係世界末日。
好多途徑升學。

男爵府

呀仔考完dse,一心好想可以入到理工讀會計,本身中學係Band 3,成績一直都在A班頭3名,啱啱校內成績,全班第 ...

你仔那年出生率下降,又有咁多人移民去英國, 可能會有機會

侯爵府

假設中文唔得,可唔可以行其他路轉折入返大學?

做人要有彈性 唔使畀一個試定自己生死啫

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

回覆樓主:

諗定後備方案,兩手準備

珍珠宮

題外話,請問你仔band3校風如何?

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

既然知中交差,有無去補習?

男爵府

一係重考中文,
一係HKCC,
一係同時。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

理大會計收生唔高,但破例收中文2個門檻都幾高

https://www.polyu.edu.hk/aradm/jupas/admission_figures.pdf

https://ezone.ulifestyle.com.hk/article/2396349/【DSE%20放榜】文憑試%204%20個冷知識!語文科肥佬可入「八大」?

會否考慮(touchwood!)先申請其他大學,再用non jupas轉u?

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

rex13 發表於 21-7-5 16:12
題外話,請問你仔band3校風如何?

唉....之前東張講的師生戀就係那間中學

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

有冇報定大專...副學仕果D??
成績唔太差...但又入唔到大學...
可以副學仕再轉大學的...
當然都要之後既成績好...
咁起碼唔係repeat先...
自修的話都好考小朋友自律性的....

子爵府

其實不一定的, BAND3都有很人成績好好的, 只是比例比較少 相反, BAND1都有成績好差. 以我自己為例, 當年是BAND5學校出身, 我們確是中英水平普遍比人差, 但都有D, 其他科都有A有B, 都入到U. 考試很難說的.

盡了力就是了, 人生路很長, 就算要REPEAT一年都沒大不了.

都考完了, 做呀媽的, 你可以現在跟他說: 無論你考得怎樣, 我都支持你, 就算真的失敗了, 今天的失敗會成為日後人生的重要財富. 繼續努力.

大家家長努力.

首頁

尾頁

跳至