1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

大仔23個月大,開始肯食嘢但好揀飲擇食,禽晚可能早食飯,飲前又餵咗120ml奶,唔肯食之餘仲玩啲飯餸,‘不’落枱,掃落地又用手練啲飯餸。夜晚又唔願訓,朝早8點零9點起身,直到下午4點7至5點2訓晏覺,零晨12點半先訓。到而家都仲係手撕啲書,撕完放入口咬或者攞嚟磨地。日日玩到周地周床玩具。鈡意用腳踩玩具踩書。唔識講句子,生字少,教佢香蕉係banana,永遠只講nana,到而家都唔會叫我媽媽,但佢知道我係媽媽,指住爸爸問佢係邊個,永遠答係媽媽,指住隻狗係咩試過有次答係媽媽,邊個都係媽媽。

大宅

最煩惱就係身高由出世50%跌到3%,身高82Cm,由18個月大只係高咗1Cm左右,停滯不前!周圍禽周圍跳,由1米高床跳落地。我哋訓喺度又圍住我哋打圈行又企喺我哋身上。對住佢好忟但半夜又會後悔日頭鬧佢⋯⋯我應該點教?

大宅

回覆 HK2GOU 的帖子

會唔會係SEN小朋友?聽你咁講語言及認知似乎係有d落後.
帶去兒科醫生度檢查下,
調整下期望,
希望有幫助,加油!

男爵府

HK2GOU 發表於 21-7-9 04:39
最煩惱就係身高由出世50%跌到3%,身高82Cm,由18個月大只係高咗1Cm左右,停滯不前!周圍禽周圍跳,由1米高 ...

我都覺得有啲似SEN 小朋友... 有冇評估過?

別墅

有無去過健康院問姑娘?

男爵府

2歲未需要講句字, 講到組合詞就合格,
例如 飲 水.

2歲半先至短句

男爵府

平時每日飲奶飲幾多? 有無食小食?

正餐前起碼個半到兩小時唔好食茶點, 唔好飲奶.健康院書仔有寫.
我個時時俾長老塞食水果, 搞到無晒胃口食正餐.

男爵府

生字你數一數總數有幾多, 有無50個.
講野未必算慢. 反而留意到你話佢唔訓呢點.

我個係sen. 佢由出世已經好難訓著. 兩歲左右要四點至午睡. 就算全日無午睡, 夜晚都要用三個鐘氹佢訓, 十點氹到一點.

有睇過文章話過部份ADHD 都有睡眠問題.
最近同一個自閉傾向嘅家長傾起, 佢小朋友又係唔肯訓

大宅

fasola 發表於 21-7-9 18:35
2歲未需要講句字, 講到組合詞就合格,
例如 飲 水.

除咗歲半左右識講痾屎其他教佢嗰刻就咪講,之後都係,抱,拜拜,餅餅,食。

大宅

fasola 發表於 21-7-9 18:40
平時每日飲奶飲幾多? 有無食小食?

正餐前起碼個半到兩小時唔好食茶點, 唔好飲奶.健康院書仔有寫.

全日550ml(最後嗰餐奶200ml),有小食。可能食太多影響正餐。

大宅

fasola 發表於 21-7-9 18:53
生字你數一數總數有幾多, 有無50個.
講野未必算慢. 反而留意到你話佢唔訓呢點.

40以上生字應該有,未計26個英文字母認到一半,同會搞錯嘅顏色。佢今日去咗朋友屋企玩,全日冇午睡,係撘車時訓咗10分鐘左右,而家又成個醒曬。如果係專注力不足會係點?佢可以自己一個睇YouTube 睇20至30分鐘,入形狀亦可以入曬16個兩次(唔係經常)。可能係過度活躍......訓好少,佢一係唔訓但如果真係眼瞓可以幾分鐘內訓,訓到成隻豬咁。但係每日好似唔用曬啲energy就唔訓,早幾日冇咁晏午睡都10點半訓,一日後,11點,之後11點半⋯⋯唔俾佢午睡又怕佢早訓半夜會起身..

男爵府

HK2GOU 發表於 21-7-9 19:36
全日550ml(最後嗰餐奶200ml),有小食。可能食太多影響正餐。
太多啦. 無胃口食野, 健康院寫一歲後180至360ml. 有次睇醫生, 醫生話180ml 就夠.

特殊情況, 真係太輕, 醫生會叫飲特別補充奶粉應急, 唔係平時1234號. 但要兒科醫生叫先至飲.

大宅

Boyd 發表於 21-7-9 12:51
有無去過健康院問姑娘?

冇,不過應該都要啦

大宅

sabsab122 發表於 21-7-9 07:43
回覆 HK2GOU 的帖子

會唔會係SEN小朋友?聽你咁講語言及認知似乎係有d落後.

多謝,睇完你回覆,即睇sen原來有8類,會帶佢去

大宅

honeybid2 發表於 21-7-9 09:16
我都覺得有啲似SEN 小朋友... 有冇評估過?

冇,應該有需要啦⋯⋯

男爵府

HK2GOU 發表於 21-7-9 19:56
冇,不過應該都要啦
就算唔係sen, 單係你話唔食野, 個生長線跌到3%, 已經要見醫生

大宅

fasola 發表於 21-7-9 20:04
就算唔係sen, 單係你話唔食野, 個生長線跌到3%, 已經要見醫生

呢個其實係我最擔心,雖然睇過普通醫生話其實小朋友係唔會一直咁高,會高下又慢吓但始終成半年先高得1Cm,會擔心..

男爵府

HK2GOU 發表於 21-7-9 19:52
40以上生字應該有,未計26個英文字母認到一半,同會搞錯嘅顏色。佢今日去咗朋友屋企玩,全日冇午睡,係撘 ...
電子產品/電視畫面轉得好快, 只可以集中睇電子產品, 對其他野做唔到, 就反而係唔專注.

要真係確診, 要6歲, 但之前有跡象.
例如我個歲幾兩歲去上playgroup, 10個小朋友, 8個都會留心導師教玩樂器, 或者靜靜咁聽講故事. 但佢同另一個同學就理都唔理下.

又或者返到N 班, 老師講野, 全班都望住老師, 就得佢一個左望右望, 要叫佢留心, 佢先至望返老師.

大宅

fasola 發表於 21-7-9 20:18
電子產品/電視畫面轉得好快, 只可以集中睇電子產品, 對其他野做唔到, 就反而係唔專注.

要真係確診, 要6歲 ...

知道,都會一路留意,如果係ADHD可以食藥,同埋大大吓會好啲!希望佢只係terrible 2比較曳啦。咁你小朋友而家點?係咪比較勞氣?

男爵府

HK2GOU 發表於 21-7-9 19:36

2歲飲550mL 奶?媽媽又有啲過份喎... 點怪佢唔食野...
瞓覺其實有得train 既,睇吓你肯唔肯train。但要分清楚究竟佢係SEN 定唔係先...

首頁

尾頁

跳至