婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

奶奶本身住供屋, 當所有仔女結婚後, 他問二女兒同佢住好吾好, 攞佢間供屋買了二手居屋市場, 3房2廁, 但佢有1家5口, 1個工人及奶奶同住, 9年過後, 終於爆發, 相處吾到, 工人剛走, 小朋友兩男一女, 兩男要各自一間房方便温書, 咁就要想辦法間多一間房出來. 二女兒老公患有躁狂症, 成人發作, 奶奶又係一個好鍾意講野的人, 所以成屋都好噪.

細女兒話你當初用佢間屋換樓, 你就預左比佢住到百年歸老, 但二女兒話佢從來沒有趕奶奶走, 但如他自己沒有能力供屋, 大家都冇得住啦.

二女兒話都9年啦, 奶奶食佢住佢, 佢又要請工人(基本上未同奶奶住佢都要請工人), 全都都係佢付出. 細女兒就話你地當時都係各有所需, 你要佢的供屋就預左, 現在奶奶住另一個地方好吾公平.

問題係現在層樓是奶奶名, 他是否合乎資格去一些政府買位的老人院住, 還是要佢地要賣左層樓先有資格.

我都比佢地攪到好煩.

吾好意思寫得咁長.

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

mkwok 發表於 21-7-26 19:44
奶奶本身住供屋, 當所有仔女結婚後, 他問二女兒同佢住好吾好, 攞佢間供屋買了二手居屋市場, 3房2廁, 但佢有 ...

要申請政府買位嗰啲
如果奶奶本身無病無痛
其實要排好耐
由得佢兩個女/仔自己申請
無謂伸隻腳埋去
不要從別人的嘴裡去認識我

水晶宮

回覆樓主:

你係新抱千奇唔好比意見,等佢地做女搞掂,其實細女講得岩,當初利用媽媽而家想一腳伸開冇咁易!

la_source    發表於 21-7-27 12:34
cathngai    發表於 21-7-26 21:16

男爵府

我係奶奶就賣左間屋,一拍兩散😝

男爵府

mkwok 發表於 21-7-26 19:44
奶奶本身住供屋, 當所有仔女結婚後, 他問二女兒同佢住好吾好, 攞佢間供屋買了二手居屋市場, 3房2廁, 但佢有 ...

你千祈唔好比甘多意見,一有咩事就推到你身你仲煩

cathngai    發表於 21-7-27 07:27

男爵府

謝謝大家的回覆, 樓價現在升左好多, 去了加拿大的细佬話賣左層樓, 叫二女兒取回所供的錢和洗費, 餘下的錢比奶奶住老人院, 二女兒話你們輸打賺要, 点樣先公平, 奶奶同c6说你係仔, 我去你度瞓, 我同老么都很癌症康復者, 我还有焦慮性和驚恐症排到下月睇青山医生。我吾想牽涉入內, 但c6話係始终係佢阿媽, 我只能建議5兄弟姊妹夾錢租细单位, 叫老公出去同奶奶住, 屋企我和兩位仔仔住。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

mkwok 發表於 21-7-27 07:32
謝謝大家的回覆, 樓價現在升左好多, 去了加拿大的细佬話賣左層樓, 叫二女兒取回所供的錢和洗費, 餘下的錢比 ...

叫你老公參與意見
但係唔好接佢嚟你家
一定頂唔順
不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

mkwok 發表於 21-7-27 07:32
謝謝大家的回覆, 樓價現在升左好多, 去了加拿大的细佬話賣左層樓, 叫二女兒取回所供的錢和洗費, 餘下的錢比 ...

樓住個叔仔立壞心腸,想無端端分份錢,又唔想比錢供養老母

男爵府

回覆 breadcheung 的帖子

樓主話「去了加拿大的细佬話賣左層樓, 叫二女兒取回所供的錢和洗費, 餘下的錢比奶奶住老人院」,人地無話要啲錢

水晶宮

Fion710 發表於 21-7-26 20:30
你係新抱千奇唔好比意見,等佢地做女搞掂,其實細女講得岩,當初利用媽媽而家想一腳伸開冇咁易!
...

同意。

珍珠宮

做新抱,食花生就可以。
因為,新抱始終都系外人

子爵府

回覆 mkwok 的帖子

你做新抱就唔好加意見

你只需要同你C6講清楚底線就可以

不過睇見你呢個case,真係奉勸嗰啲住緊公屋的長者唔好為咗唔想一個人住而咁樣換居屋,唔啱住連轉身的機會都無,本身住公屋,住到百老歸老俾返房署就算,依家兩頭唔到岸

男爵府

新抱真係少出聲算,講錢張錦程,有份分話你貪錢先至咁熱心、無份分都唸到你係爭到有為止,人地個阿媽留返俾人地照顧啦,呢啲時候人地爭錢推責任真係唔會當你係一家人

珍珠宮

哇,比我就唔制。有公屋住得好地地,佢比左個名額二女,梗係癡二女住啦,宜家又趕佢自己呀媽走,咁就寧願賣屋,奶奶拎大份再買細屋自己住都仲得。
同埋當初的確幾兄弟姐妹都需要比返d家用二女養呀媽,畢竟個呀媽大家都有份。
照你講法,你奶奶應該有4個仔女,咁你地一人夾返2-3000比個二女,佢應該都肯繼續收留奶奶。

公爵府

回覆樓主:

令我徹底相信:親生仔不及近身錢
恭賀新禧,迎春接福!

男爵府

你地講得啱, 我都係吾好參與, 今天细女兒打比老公, 講講下連老公宗教信仰都鬧埋, 老公簡直吾想再講, 细女兒話好似係用阿媽户口供樓, 錢當然係二女兒放入去, 話周六同奶奶取消户口, 等佢地供吾到層樓。奶奶约左老公和细仔周四食飯, 吾知又会講咩了。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

Mrs.Chan 發表於 21-7-27 16:50

我未睇留言時都係咁諗

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

mcs74 發表於 21-7-27 14:40
哇,比我就唔制。有公屋住得好地地,佢比左個名額二女,梗係癡二女住啦,宜家又趕佢自己呀媽走,咁就寧願賣 ...

唔係4個,係5兄弟姊妹。

水晶宮

回覆樓主:

個個都唔想同呀媽住,5兄弟姊妹每月夾錢租屋比呀媽住係最好做法。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

Mrs.Chan 發表於 21-7-27 16:50
同埋令我更堅信,便宜莫貪,自己賺錢馨香d。

cathngai    發表於 21-7-28 00:23
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

首頁

尾頁

跳至