自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

有乜好罵戰呀!
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/entertainment/20210913/bkn-20210913182830570-0913_00862_001.html

歌神張學友昨晚(12日)現身《2021香港小姐競選決賽》,激罕擔任壓軸表演嘉賓,連唱4首歌足足15分鐘,十足小型演唱會,即惹起全城熱議,不但備受香港觀眾關注,就連內地都引起哄動,一度登上內地熱搜榜,更有超過2億閱讀量。

學友喺港姐決賽繼續神級獻Sing!

Jer竟然被網民封為「新歌神」!

學友闊別20年難得重登港姐舞台,當然廣獲樂迷支持,唔少網友大讚學友超班演出,實力維持一貫高水準,紛紛大讚:「成個show為咗睇學友」、「簡直演唱會級享受」、「香港歌壇超級巨星就係張學友!」甚至感謝歌神嘅出現將一家人凝聚起來,重燃睇港姐嘅熱情。不過亦有網民笑指學友愈唱愈high,多次重現經典「蘭花手」動作,又指當晚音響未夠完善,未能將學友嘅歌聲完美呈現。
有網民話姜濤只配為學友挽鞋。

有網民大讚學友,至於MIRROR可唔可以接棒,就有待磨練。

有網民話學友呢啲先係歌星!

有網民話Jer嘅歌係神級。

亦有網民話Jer嘅歌聲先可以打動人心,反觀學友就冇呢個感覺,充滿火藥味!

雖然反應熱烈,不過竟然有網民將學友同新生代人氣男團MIRROR作比較,更直指當中嘅唱將Jer(柳應廷)係「新歌神」!有網友指學友歌藝超群,技巧毋庸置疑,但就認為Jer於感情拿捏上亦有優勝之處:「阿Jer可謂新歌神,《砂之器》貼近人心,非常感動」、「Jer嘅演繹能夠完全帶入首歌嘅故事同意境,唔會過分注重技巧!」大讚佢充滿潛力,於年輕一輩中實力較為出眾,絕對係後起之秀,假以時日定能拍得住學友。另有人指MIRROR的姜濤人氣更勝學友,但就有網民卻認為姜濤完全「未夠班」並狠批:「姜濤可以同佢挽鞋!」。

不過亦有不少網民指出兩代歌手各有市場,不應作無謂及過激的討論:「兩代人,理念不同,冇得比較」、「好似以前啲人話張學友唱歌好聽,一樣會畀長輩話:關正傑嗰啲先係唱歌,你啲後生識乜...」等,表示把入行37年的殿堂級歌手與新人比較實屬不公平。

子爵府

我只諗到上帝要你滅亡,必先要令你瘋狂班狂粉越癲,班高矮肥瘦騎呢怪死得越快

珊瑚宮

回覆樓主:

mirror真的完成唔夠班
高級組vs初中級

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

班怪胎完全自high

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

好多時偶像係俾自己既 fans 害死既,明明唔夠班又硬要封到上神枱,話唱得好個個,聲係幾好但完全感動唔到,無感情可言

男爵府

點呀… 啲人有冇再無聊啲?!

子爵府

2018復活節勳章

比較完仲引起罵戰真係好無謂
歌迷質素。。。

子爵府

2023年兔年勳章

回覆樓主:

叫班妖鏡,
唱首學友嘅歌比較下先啦!

侯爵府

有討論空間嗎?

伯爵府

牛年勳章

所以好怕睇FB, 根本就係yc 地帶。

wcpcelia    發表於 21-9-14 10:08

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

老實講 jer唱歌真係麻麻地,而家啲歌手,唔係只針對鏡,錄就好聽,有人幫手修呀嘛,唱現場立即出事啦。真正唱得之人冇幾個

子爵府

回覆樓主:

佢地圍爐話乜咪乜囉,根本無需動氣回應,超無聊

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

借學友見報,唔知醜

每日笑一笑    發表於 21-9-14 08:44

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

佢地除左用感動之外,仲有冇其他形容詞?
我身邊mirror粉成日話感動,但唔知點解感動唔到我,反感就有

珍珠宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

塊鏡同佢既鏡粉真係得啖笑! "宇宙天團" 真係實至名歸!

珊瑚宮

littlesister 發表於 21-9-13 23:35
好多時偶像係俾自己既 fans 害死既,明明唔夠班又硬要封到上神枱,話唱得好個個,聲係幾好但完全感動唔到, ...

昨日已經諗起, 之前班鏡粉咪開post自high, 同四大天王比, 仲有彈學友唱歌。
真係:偶像+癲粉, 痴痴埋埋坐埋一枱

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

唱功已經冇得比,仲要攞個整極man既 同班 唔男唔女既人妖比,簡直係侮辱

珊瑚宮

ChingYee123 發表於 21-9-13 23:45
塊鏡同佢既鏡粉真係得啖笑! "宇宙天團" 真係實至名歸!

[宇宙癲團]應該比較適合

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

其實點會攞嚟比較架,根本係冇得比,咪玩啦

伯爵府

BK Milk勳章

大學生VS BB班,點比呀!

goldpiglet    發表於 21-9-14 00:54

首頁
12345...11

尾頁

跳至