自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

小朋友就嚟兩歲,屬於觀察型,喺屋企都多嘢講有交流。
但返playgroup都返左差不多兩個月,都唔肯開口講嘢,老師問佢野冇反應,唔會跟住做動作跳舞。其他小朋友跳舞時,佢就呆企喺度望住其他人。
因為報幼稚園就嚟要面試,預計佢都未必會俾反應或者開口答問題。
請教各位有經驗的家長,應該如何引導呢類型小朋友?

男爵府

我反而覺得小朋友係太重視其他人對自己既睇法,所以除非佢肯定佢做得好甚至係最好,佢吾會輕易開口答問題或跟着做動作。

或者同佢講,嘗試就已經係好。

男爵府

GreenMaDad 發表於 21-9-24 22:48
我反而覺得小朋友係太重視其他人對自己既睇法,所以除非佢肯定佢做得好甚至係最好,佢吾會輕易開口答問題或 ...

多謝你嘅回覆
呢個諗法幾特別,冇諗過原來小朋友係咁諗
但係咁樣小朋友咪好大壓力囉?

水晶宮

回覆樓主:

唔怕la, 我b面試時1隻字都未識講,當時報6間,6間都話收

珍珠宮

我小朋友同你小朋友一模一樣!!佢上playgroup上左兩期都好怕同d老師有交流……姐係半年時間都未有好轉……面試時表現真係強差人意,有幾間幼稚園排佢後備,有d只係有pm offer,只有唔受歡迎學校收佢am。後來pm又突然可以轉am,後備又有pm位,真係覺得好驚喜。可能出生率持續下降,幼稚園生存競爭都好大,所以我小朋友先可以讀到比較受歡迎邨校。其他名校果d我根本唔敢考慮。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

bunbunbunny 發表於 21-9-24 21:56
小朋友就嚟兩歲,屬於觀察型,喺屋企都多嘢講有交流。
但返playgroup都返左差不多兩個月,都唔肯開口講嘢, ...

樓上講得啱。

我仔正正就係咁,成個幼稚園生涯,由 PN到K3上學期。全部 video, 無論 party, 任何嘢,都係企响度,唔會做動作,亦評為好靜。

記得當年面試,我只見左一間,好彩收咗。啱心水,就無再見其他。好彩,只係因為平時同佢玩開啲面試對答同玩具

點解我講只係到 K3上學期,因為K3轉咗位有經驗老師,可以引導佢成隻舞肯跳晒出嚟

阿仔讀書從來唔洗擔心,自己搞掂晒,要做到最好,唔會理同學取笑(佢鐘意睇書,初小成日比人笑),會自我反省。不過,嚴師佢頂唔順,會大壓力到爆,會失落自信減。自由度高老師,就控制自如。
希望幫到你選學校注意。

珍珠宮

回覆樓主:

我女都係,2歲去到公園係望吓其他小朋友做緊咩,企定定睇人玩波、玩爆旋陀螺、執樹葉…叫佢去玩,佢都係望多過玩,有小朋友主動叫佢一齊玩,佢係即刻走開
對其他人唔肯開口講嘢,平時就好多嘢講

面試唔肯出聲係預料中事,有時用手拎件玩具都唔肯
有次遇到個好有耐性同好細心嘅老師,老師話見到呀女用隻眼望住個答案,叫呀女用手指指出嚟

跟住呀女就好合作指晒啲答案,而呢間幼稚園收咗我女
我女k1都係好少出聲,音量極細
上到k2就好大聲、好踴躍答問題(老師咁講我有啲估唔到),會主動同同學一齊玩

我覺得唔好心急,多啲正面鼓勵,面試時多留意細節,揀間適合呀女嘅幼稚園

最緊要係家長調節心態,唔好覺得呀女天生內向唔好、面試會好蝕底、唔夠其他人小朋友得表現好…幼稚園唔係愈出名/愈多人報名就愈好,適合自己小朋友就係最好

觀察型小朋友係慢熱,但通常好有同理心,好易察覺到身邊人嘅需要

男爵府

mcs74 發表於 21-9-24 23:30
我小朋友同你小朋友一模一樣!!佢上playgroup上左兩期都好怕同d老師有交流……姐係半年時間都未有好轉…… ...

好灰,明明識講識答問題可以做到嘅事,但礙於呢種性格所限,令佢不能發揮到
我都擔心冇人收佢讀書

男爵府

foggyao 發表於 21-9-24 23:36
樓上講得啱。

我仔正正就係咁,成個幼稚園生涯,由 PN到K3上學期。全部 video, 無論 party, 任何嘢,都係 ...

多謝你嘅分享
其實happy School同谷d 既學校對於觀察型小朋友係咪冇分別?因為都係唔會好投入。。。。
有冇話邊種學校會好啲能幫助佢發展?

男爵府

秋天與楓葉 發表於 21-9-24 23:53
我女都係,2歲去到公園係望吓其他小朋友做緊咩,企定定睇人玩波、玩爆旋陀螺、執樹葉…叫佢去玩,佢都係望 ...

多謝你詳細嘅分享!
我個女同你個女一樣,去到公園做嘅嘢完全一樣,唔會同人玩,有時見到人仲走開添。
但好開心聽到你女去到K2已經有改善有進步,相信係遇到好老師。

我個女上playgroup老師同佢講野時,佢對眼睛會周圍望,根本唔係Focus喺老師度,好似聽唔到老師講嘢咁。。。

其實happy School適合還是谷啲嘅學校都可以?可否給一些建議

男爵府

呢啲小朋友係好專心,上小學你就知係寶,讀書叻啲

男爵府

回覆樓主:

幼稚園無想像中咁難收。。好多都會收。。由期依家依個時勢,易收好多

公爵府

回覆樓主:

我仔細個都咁,直頭一步都離吾開我,而家唯一你要做嘅就係陪伴,吾好成日push佢去玩,由得佢睇,等佢有足夠嘅信心既時候佢就會慢慢夠膽去試,我仔中三就提出要自己去英國讀書,而且成績非常之好,所以你吾需要擔心

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

其實小朋友只得兩歲,仲係好細個。當年我大仔讀N班都係bb話,唔係好講野,但性格本身係好outgoing,中意同人玩。到大大下,語言表達能力真係徹底唔同晒,所以小朋友一路成長,仲有好多變化的可能性。

唔洗過份擔心同太早下判斷。

已刪除用户

回覆樓主:

男爵府

回覆 bunbunbunny 的帖子

我有熟既親友小朋友係咁,平時同家人無問題,甚至係好開朗,但一到學校就靜哂。係呀,估計小朋友係有一定既壓力,幼稚園時已第一時間要做哂功課。
我自己小朋友都係觀察型,但佢同時又好外向,佢比較慢熱,吾會周圍冲,但同時佢又好肯表達自己,interview 係佢強項。佢無乜壓力,相比親友小孩,佢係好開心既小朋友。

所以我覺得觀察型小孩吾代表佢地吾鐘意表達自己。

大宅

回覆樓主:

我女都係觀察慢熱型,2歲仲好細,你多啲同佢出去玩,見多啲陌生人同其他小朋友玩,慢慢可能會開放啲,就算唔改變,都不用過份擔心。

我女PN時見咗三間幼稚園,有啲老師會慢慢有耐性令小朋友回應,令你見到邊間幼稚園適合你女。

我自小也是觀察慢熱型,但從小成績好好,從來不用父母擔心,長大後觀察力強加細心是工作上優點,缺點是唔夠aggressive。

每個人都有自己長處短處及不同性格,都可以發熱發光。

子爵府

唔使咁擔心,我個女同學仔都係咁,家長們都替佢擔心,但越來越大越進步,宜家係名中final year,2歲姐,慢慢引導下

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

bunbunbunny 發表於 21-9-25 00:11
多謝你嘅分享
其實happy School同谷d 既學校對於觀察型小朋友係咪冇分別?因為都係唔會好投入。。。。
有 ...

以我仔情況,佢本身都喜歡自學,如果谷校純粹要求小朋友,達到某成績,在佢嚟講,會痛苦啲,但又唔會成績差(佢唔係谷校,但試過有一年,遇到一位好傳統,要求高新老師),嗰年的確好多情緒問題發生。

而無乜話係咪 happy school, 只係老師無比咁大壓力,佢都會自我有要求,爭取老師面前表現,發揮到較好效果,而且會較創意自主。

珍珠宮

foggyao 發表於 21-9-25 13:32
以我仔情況,佢本身都喜歡自學,如果谷校純粹要求小朋友,達到某成績,在佢嚟講,會痛苦啲,但又唔會成績 ...

佢由幼稚園開始,雖然學校唔出聲,沒反應,直頭老師問我佢有無言語問題 不過,佢由嗰時開始,已開始同我日日報告,學校老師同同學情況,連邊啲老師好懶,求其,都報告得一清二楚

佢好憎啲老師求其,唔係教書,只係想比甜頭學生,等學生同家長話老師好好。佢唔受呢套 但啲好辣老師,佢認為要求無理(聽完又真係幾攞命 ),因覺被大石壓死蟹,又好辛苦 當然都有老師真係好有心,咁佢感舒服,自然做得更好

首頁

尾頁

跳至