自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

他相信大廈有一名超級傳播者,即到垃圾房搜集物件的東滿樓確診者,平日會到逸葵樓、綠葵樓及仙葵樓垃圾房搜集物件,並在北河街攤檔擺賣。該患者上周四(13日)帶病毒入大廈,本周日(16日)出現爆發,現在要做的是強制檢測。

葵涌邨逸葵樓居民毋須撤離 惟須每晚強檢證無染疫方可出門|即時新聞|港澳|on.cc東網

新冠肺炎疫情持續,本港今日(20日)出現2宗確診個案患者,均為葵涌邨逸葵樓居民,衞生防護中心及政府專家顧問、港大微生物學系講座教授袁國勇於今晚8時許,到達葵涌邨逸葵樓視察。衞生署衞生防護中心傳染病處首席醫生歐家榮表示,逸葵樓累計出現16宗個案,與巴基斯坦女子群組相關,當中包括1名早更保安,涉及大廈有11個樓層共12個單位。

歐家榮指,該大廈1名早更保安中招,CT值是36至37。首先發現79歲確診老翁(個案編號:13085),為前日(18日)發現的首宗個案。衞生當局指,經理工大學實驗室初步基因排序發現,屬Omicron「BA.2」亞型。

政府專家顧問、港大微生物學系講座教授袁國勇袁國勇亦指出,大廈出現廣泛傳播,沒有任何迹象顯示大樓出現喉管等結構問題,故認為居民毋須撤離,惟居民須接受「限制與檢測公告」,每晚進行圍封強檢至證明非確診方可離開大廈,例如明晨(21日)必須持無染疫證明才可離開出門上班、上學或買餸,措施將維持幾日,當局觀察後再決定下一步行動。他又呼籲居民不要自行離開,否則可能將病毒帶到社區。

袁又指,大廈居民達2,500人,承認香港已沒有足夠的隔離設施容納這麼多人,也沒有支援相關人士家居隔離的配套,建議政府提供更貼面的口罩,若無貼面口罩,建議居民除佩戴外科口罩,外面要再戴一個布口罩,憂慮疫情若控制不好,會傳播至整個社區。

袁國勇懷疑傳染清潔工人及保安員,由於他們會在各樓層間遊走,容易將病毒傳開。他相信大廈有一名超級傳播者,即到垃圾房搜集物件的東滿樓確診者,平日會到逸葵樓、綠葵樓及仙葵樓垃圾房搜集物件,並在北河街攤檔擺賣。該患者上周四(13日)帶病毒入大廈,本周日(16日)出現爆發,現在要做的是強制檢測。

上述2名患者中,1人為為53歲機場貨運站員工(個案編號:13090),居於逸葵樓3樓;另一人則是1名居於7樓婆婆家的1歲女嬰(個案編號:13100)。該大廈目前累計有7個單位的住戶驗出病毒,涉及的樓層包括3、5、7、8、11、26樓,包括1名在本周二(18日)離港前往深圳,於檢疫期間確診的64歲女子;以及封區強檢找到1名44歲女子中招被列為初步個案,她於葵涌口罩工廠工作,期間有身穿全套個人防護裝備。而昨日(19日)確診的79歲男住戶驗出BA.2病毒,但未能確定是否與巴基斯坦籍女子(個案編號:13045)群組一樣。

子爵府

點解同一幢大廈已發現咁多確認個案都仲比居民自由出入,只每晚圍封檢測

珍珠宮

又係搬龍門?
咁又散到周圍係

子爵府

PonyoBB 發表於 22-1-21 00:18
點解同一幢大廈已發現咁多確認個案都仲比居民自由出入,只每晚圍封檢測
...

新聞話因為有大約2500人,無地方可以容納佢地。

男爵府

佢隔離街仲係一間中學,一間小學

咁都唔做嘢!唉

禁止訪問

回覆樓主:

公爵府

唔明點解唔原幢安置,因為無咁多隔離地方容納,呢三日檢測陰性就比佢哋去反工反學,喺社區活動遊走….第一二日陰性,第三日陽性就………….

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章

珍珠宮

回覆樓主:

可出門?至少家居隔離啦,一棟樓搵人送飯守住貼封條,都做唔到?人哋深圳一個區都係咁做啦.....

https://www.hk01.com/%E5%8D%B3%E6%99%82%E4%B8%AD%E5%9C%8B/721806/%E6%B7%B1%E5%9C%B3%E7%96%AB%E6%83%85-%E5%B0%81%E6%8E%A7%E5%8D%80%E4%B8%80%E6%97%A5%E4%B8%89%E9%A4%90%E5%85%8D%E8%B2%BB%E4%B8%94%E4%B8%8D%E9%87%8D%E8%A4%87-%E7%B6%B2%E6%B0%91-%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%B2%BB%E7%90%86%E7%9A%84%E6%A5%B7%E6%A8%A1

msms0118    發表於 22-1-21 01:21

子爵府

已失控咁濟

男爵府

choukou 發表於 22-1-21 00:25
要派飯
好難搞

唔可以居家隔離的原因竟是難派飯。。。系咪可以調動各大飯商呢?或者組織一批人送新鮮食物自己煮,無煮飯既派飯盒囉。好大機會傳出去

別墅

楝樓大部分基層市民手停口停好難唔游走
你估個個可以wfh咩

算吧啦 已經唔知可以講咩
好搞唔搞
真正要搞果d又唔搞

子爵府

hongbb1116 發表於 22-1-21 00:20

新聞話因為有大約2500人,無地方可以容納佢地。

一幢2500人左右,我明白隔離營無咁多位,但應該安排家居隔離幾天至一星期,供應三餐,有特殊需要先安排入營。如果幾百個單位都做唔到封樓,點學大陸動態清零呀。

男爵府

回覆樓主:

死得啦,呢2500人日日周街去

abirdma    發表於 22-1-21 08:08

大宅

2024年龍年勳章

D人唔會出街唔番工? 咁封有咩用。

一樣直接成棟封啦 一棟又唔係全區 唔係做唔到嘛?

男爵府

kuhs 發表於 22-1-21 00:31
死得啦,呢2500人日日周街去

唉,住附近既真係驚

子爵府

daijuju 發表於 22-1-21 00:28
可出門?至少家居隔離啦,一棟樓搵人送飯守住貼封條,都做唔到?人哋深圳一個區都係咁做啦.....

https://w ...

我都即刻諗起呢段新聞 - 一日三餐保證送到居民手中是60度以上

大宅

2024年龍年勳章

choukou 發表於 22-1-21 00:25
要派飯
好難搞

派飯有幾難搞 一棟樓炸。你估全港咩?

珍珠宮

PonyoBB 發表於 22-1-21 00:30
一幢2500人左右,我明白隔離營無咁多位,但應該安排家居隔離幾天至一星期,供應三餐,有特殊需要先安排入 ...

我都唔想比較,內地係多好多人力資源,但而家話一棟樓都做唔到,任得啲人周圍走,真係難以接受,可能始終根本唔想學「人哋地方」做嘢

首頁
12345...7

尾頁

跳至