自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請教大家有閱讀習慣的小朋友。
我小朋友小四生,好少睇書。近半年開始睇書。我現在係用以下下方法一來閱讀。但有時有啲位佢未必明白。如果更改方法二會唔會好啲?
方法一:叫佢讀比你聽,唔識嘅字會問。
方法二:叫佢自己睇,睇完就講番個故事內容比你聽。

男爵府

買多D有益的書俾佢自己選 自己睇 興趣要靠自己摸索 親子互動都可以
純陽之道,神光萬里,追求神蹟,風雲雷電晴雨,隱居深山,十方宇宙,天磁地極,當值人間。

子爵府

回覆樓主:

坦白講,兩種方法都唔好
閱讀應該係冇壓力,just for fun,你呢兩種方法似老師教書
其實唔明都唔緊要㗎,明幾多就明幾多,慢慢會進步

公爵府

兩個方法併用
首先要佢讀一次
然後問佢理唔理解到本書講咩

禁止訪問

水晶宮

回覆樓主:

我係由佢自己睇

珍珠宮

tomato100hk 發表於 22-3-26 09:52
我小朋友小四生,好少睇書。近半年開始睇書。我現在係用以下下方法一來閱讀 ...

巳經小四,比佢自己睇啦…

禁止訪問

男爵府

回覆樓主:

其實因為佢係好唔中意睇書。中文好差。所以想佢睇書。但一開始,佢勁多字唔識,所以我叫佢讀,我會喺則邊,一見到佢唔識讀,會讀比佢聽。
如果叫佢自己睇,都唔知會唔會hea讀。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

做任何事情首要係自發同興趣,以上兩種我都唔係做。

bb360    發表於 22-3-26 10:43

侯爵府

兩種方法都唔好, 成件事好有負擔, 變成睇書係做功課的一部份
同佢去書局行, 睇下佢咩書會攞上手揭或望多兩眼, 然後買俾佢睇
就算係漫畫, 畫公仔的書, 勁多圖的書, 總之等佢開始肯揭書唔抗拒先

禁止訪問

禁止訪問

大宅

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

不如試吓有聲書?一路讀一路睇。你兩種方法都好大壓力。
或者嘗試吓揀啲佢有興趣嘅題材,兒童故事書,輕小說等都可以試吓

大宅

回覆樓主:

我分享我經驗,仔中英都喜歡閲讀。由幼稚園開始叫佢睇完讀出來,全家人都扮野做聽眾鼓勵,讚佢讀得好。大個睇書多左依然喜歡朗讀,但大人當然冇甘多時間聽啦!教佢用錄音app自己錄,過程中訓練出口才,讀音,語感,亦加強記憶。而家小三,成左書精,中英讀寫都算可以。

珍珠宮

我小朋友小四生,好少睇書。近半年開始睇書。我現在係用以下下方法一來閱讀 ...

方法一+二
男仔幻想空間有限
本身底子差,揀圖多字大頁數少,成功完成一本有信心,再挑戰頁數多啲書
建立信心先,本身吾太認字,更加趁呢排放暑假,早、晚15分鐘家長伴讀,之後先再放手

子爵府

我認為兩個方法都唔使,用完兩個方法,佢唔會愛上閱讀,除非做功課先要知佢明幾多

翡翠宮

牛年勳章

我女自己睇書,自由揀鍾意既書睇,睇到成sofa都係,最緊要執翻好
每晚臨瞓前30-45分鐘伴讀,佢讀我讀,要有抑揚頓挫,互相讚賞,讀完我抽啲常見錯字或四字成語講故事,一路講一路陪瞓。
佢地會一路睇書一路微微笑,閒時傾偈會問佢地介紹一個好睇既故事我睇,無壓力casual talk。
記住唔好將閱讀變成考試,小朋友睇書只會變交差。

公爵府

tomato100hk 發表於 22-3-26 10:13
其實因為佢係好唔中意睇書。中文好差。所以想佢睇書。但一開始,佢勁多字唔識,所以我叫佢讀,我會喺則邊, ...

小四中文差應該去補習,閱讀果效慢救唔到好多,佢唔鍾意睇,你培養到佢有興趣都至少一年半載,我阿大小三果年由唔睇開始培養,而家小五書不離手,中文冇因為咁進步太多,反而私補幫到佢

方法不外乎搵到佢興趣所在,例如偵探、校園、科學、靈異、搞笑之類,搵啲唔太多字做起始,我仲有一招未必啱你,電子書開啟咗阿大閱讀之門,首先部嘢督下督下好玩啲,另外沒有厚厚一本書大壓力,督下督下唔覺唔覺又睇完,我先買kindle、後買kobo

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至