自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

平時冇幫襯過759,今日本身去大昌,買特價8公斤頂級茉莉香米但冇貨。咁諗住去返惠康買金象8公斤,點解突然落大雨,唔想行番轉頭。剛途經759就入去睇下,見到 8公斤 phet siam 泰國茉莉香米,價錢牌標示約 $9X 元,見唔到標示要會員價先有,亦見唔到非會員原價,咁就拎去收銀俾錢。用支付寶消費劵付款,我先 Check 交易記錄 $125.8元,再拎收據果然,我就即問年輕女收銀:『係咪要做會員先九十幾?』,女收銀:『係』,咁我再問:『點申請做會員?』女收銀員:『一係買滿 $200元,一係下載手機 App 就可以。』

我心諗,如果平時惠康去買開嘢,呢種情況好多收銀阿姐,都會主動好心提醒優惠,但可能759收銀係年輕女仔,所以佢就唔會咁靈活 ! 如果年輕女收銀,肯提下我即刻下載手機 App,再經手機 App 買平廿幾三十蚊,咁今次我就唔會覺得咁笨囉! 亦都對我第一次幫襯 759,有唔太好印象 ! 當然我自己都有責任,事前冇查詢清楚,當買個經驗及教訓囉 !

果下都想問退貨退錢,諗諗下都唔想為難佢。但我都呻咗幾句:『今次真係笨咗貴咁多,仲貴過金象、個價都近金鳳添 !』,果個女收銀就話隻米好好食,之後男店長離遠同我講:『金象溝咗其他米,呢隻完全 100% 泰國米丫 !』,咁我話:『係咩? 咁我返去試下先 !』

之後返到屋企同番朋友講,佢話根本隻隻牌子泰國米,都一定會溝米,否則純正泰國米一味有飯香,但煲完飯就較淋較爛,話果個男店長根本都唔識 !

我上網查過金鳳 8 公斤個價,大約 $13x 元,而今次呢包米759 8公斤phet siam 米,同佢都爭唔夠 $10元,咁如果知咁貴,我就買金象及金鳳啦 ! 話哂金鳳都係香港首要品牌,亦係經大代理商先賺一筆,個價都係同 759 隻、phet siam 泰國茉莉香米相差無幾,咁 759 都食水好深喎?!

請問大家,759 呢隻phet siam 泰國茉莉香米,係咪如果個黝店長所講,好食過金象呢? 定係好食過金鳳呢??? thx

大昌8公斤頂級茉莉香米 HK$59.9 / 69.9

珍珠宮

2024年龍年勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

俾我會退款,入咗 apps再買。呢D係人知常情,唔係特登為難店員,係顧客權益。雖然我未試過,唔知好唔好食,但而家商品說明條例,泰國米就係泰國米,金鳳有寫,金象唔係所以冇再寫。如果佢寫係,就唯有信佢,試下無妨。

smart_lam    發表於 22-5-10 19:49

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

正常會問有冇會員咭或者係咪會員!

男爵府

bibi2013 發表於 22-5-10 19:30
俾我會退款,入咗 apps再買。呢D係人知常情,唔係特登為難店員,係顧客權益。雖然我未試過,唔知好唔好食, ...

所以我會覺得,如果發生時係較資深收銀,可能會提我先下載app買,因為睇番759官網剛通告,下載app購買可豁免買滿$200元。因為相差價錢實在太多,有成廿幾三十蚊,我覺得店員應該提一提我囉,當然都係果一句,我自己都有責任,亦都唔想成為西客,將責任推卸哂俾人 !

男爵府

cy101 發表於 22-5-10 19:32
正常會問有冇會員咭或者係咪會員!

佢有問,因我唔係會員照答唔係,但我冇諗過非會員個價,會相差咁大 ! 我行去放米果個範圍睇咗一陣,自己見唔到有非會員價,所以咪心諗呢個米唔係名牌,九十幾蚊標價應該係非會員價卦?! 冇諗到原來非會員價係 $125.8 元咁誇張,因為我加多幾蚊已可買金鳳 8kgs

侯爵府

bibi2013 發表於 22-5-10 19:30
俾我會退款,入咗 apps再買。呢D係人知常情,唔係特登為難店員,係顧客權益。雖然我未試過,唔知好唔好食, ...

全對,用咩方法比$,要唔要成為會員,全部都係顧客嘅考慮,收銀員唔係老馮一定要提醒顧客!

珍珠宮

2024年龍年勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

smart_lam 發表於 22-5-10 19:34
所以我會覺得,如果發生時係較資深收銀,可能會提我先下載app買,因為睇番759官網剛通告,下載app購買可豁 ...

我每次去買,收銀都會問有冇會員咭,印象中未試過冇問,所以大部份責任都係佢到。

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主:

我已經好多次借卡俾前面或後面嘅客,
我嗰頭嘅店員都會幫手問有冇人可借卡,
你其實都可以問多一句先買,
今次笨咗下次小心就得,
一包米好快食哂,
唔駛太在意

opclk99    發表於 22-5-10 21:20
smart_lam    發表於 22-5-10 19:42

男爵府

回覆樓主:

可以問下前後顧客借咭買

smart_lam    發表於 22-5-10 19:42

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

smart_lam 發表於 22-5-10 19:36
佢有問,因我唔係會員照答唔係,但我冇諗過非會員個價,會相差咁大 ! 我行去放米果個範圍睇咗一陣,自己見 ...

你新手,佢問得一定有分別!

smart_lam    發表於 22-5-10 19:41

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

如果咁唔開心,應該當時即刻要求退錢,依家當買個教訓

另外去買咩野都好,一定要查單,唔岩即刻出聲,如果個價寫得唔清楚,可以叫佢地查左個價先

smart_lam    發表於 22-5-10 19:40

水晶宮

babyhoi 發表於 22-5-10 19:37

我都有借過會員卡俾前邊或者後邊嘅人,當係善事。

smart_lam    發表於 22-5-10 19:40

男爵府

bibi2013 發表於 22-5-10 19:37
我每次去買,收銀都會問有冇會員咭,印象中未試過冇問,所以大部份責任都係佢到。
...

佢有問,但我見埋米範圍區,懸掛果張價錢牌,唔見有攏及會員價 / 非會員價,凈係見到懸掛牌、及最高果包米各貼住,話 HK$9X.X元,所以我就心諗,呢個價應該係非會員價卦?! 因為真係冇諗到會貴過金象!!!

珍珠宮

回覆樓主:

我自己經驗: 喺759買過一次米後,以後都唔敢再貪平/貪近/貪特價。。。

點貴,冇特價都一定買金鳳。

男爵府

ricky22 發表於 22-5-10 19:37
可以問下前後顧客借咭買

最弊果剎那前後都冇其他人付款

水晶宮

大姑娘 發表於 22-5-10 19:40
我自己經驗: 喺759買過一次米後,以後都唔敢再貪平/貪近/貪特價。。。

點貴,冇特價都一定買金鳳。

我以前屋企附近有759 ,我成日都買佢三A泰國米,因為真係有會員卡平好多。咁我食落去都過得去嘅。

男爵府

醒目開學勳章

smart_lam 發表於 22-5-10 19:21
平時冇幫襯過759,今日本身去大昌,買特價8公斤頂級茉莉香米但冇貨。咁諗住去返惠康買金象8公斤,點解突然 ...

係我會退錢,再入會買!
呢隻米買好似係178/2包,其實如果有人買嘢,你可以請佢借卡比你用一下,話唔記得帶,多數都肯!

smart_lam    發表於 22-5-10 19:46

男爵府

babyhoi 發表於 22-5-10 19:37

因我平時惠康買嘢多,平時收銀姐姐都係比較成熟,近年惠康都好少請後生女、或兼職後生女收銀,十幾年前好多的 ! 我自己經驗好多時姐姐,會主動話我知:『你呢樣買多件有優惠 / 家下買一送一你拎多件 ... etc』,有時客唔多大家又好傾,會更主動教我吔點買嘢慳錢,較健談 !

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

如果佢無標示會員/非會員價,只有一個價錢而到左收銀又收另一個價錢,是否已觸犯了商品說明條例?這條例初出時我去萬0買野個價錢牌一個價錢,出去比錢佢收多我,我就問佢唔係xx這個價嗎?佢找店員去睇下原來特價牌沒有除下,佢就話做埋比你係店員忘了除牌,這個現象係大型超市都試過。

男爵府

kennwl 發表於 22-5-10 19:43
係我會退錢,再入會買!
呢隻米買好似係178/2包,其實如果有人買嘢,你可以請佢借卡比你用一下,話唔記得 ...

我朋友 whatsapp 我,話呢隻米曾經做過最平 $125元 兩包,不過唔知係 5 定 8 公斤??? 佢話我呢次都算買得好很貴!!!

首頁

尾頁

跳至