自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

買左教材比小朋友, 又怕佢太早睇電視會近視, 大家一般等到小朋友幾大先開始比佢睇好?
睇電視要開燈+同電視保持距離+睇15分鐘就休息?

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

Poddlero 發表於 22-6-21 17:02
買左教材比小朋友, 又怕佢太早睇電視會近視, 大家一般等到小朋友幾大先開始比佢睇好?
睇電視要開燈+同 ...

對眼會發育到十幾歲先叫做穩定, 你打算十幾歲先俾佢睇電視嗎?
睇一陣俾佢休息, 多望遠嘢, 多d戶外活動, 已經可以.

水晶宮

回覆樓主:

我有朋友屋企無电視
但佢對仔女讀書叻
平時只睇書

我就唔buy呢樣,人生無樂趣,同學間無話題,不過,每個家庭不一樣

我女兩歲N班,學校已播片,自己屋企都常開电視,有時會睇ipad

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我自己覺得,想睇咪睇,唔想睇咪唔睇。
我老公好中意睇電視,唔睇都要開住有D聲果種。我自己完全唔睇電視。我個女响完全唔會管佢既情況下,都唔係十分中意睇,做開中意既咪望兩眼,唔啱睇無視。冇乜電視癮。所以唔存在比唔比,因為比佢亦唔一定中意。

複式洋房

李露眉 發表於 22-6-21 17:14
我有朋友屋企無电視
但佢對仔女讀書叻
平時只睇書
其實屋企真係唔一定需要有電視, 我有朋友最近搬左去將軍澳既兩屋單位, 我地上去HOUSE WARMING 都見佢廳無放電視
原來佢地用第二間房做娛樂+辦公室, WFH可以做公司野, 放假睇劇睇電視用投影機打落牆黎睇, 見佢放到60-70吋大螢幕都仲好清
佢好有安排, 先打算呢幾年二人世界玩夠之後先生仔, 到時將間房還原做BB房都好簡單, 又話用投影機無咁傷眼, 又唔怕第時小朋友DUP 野整爛電視

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我地由佢出世到而家每日都照開電視睇喎,佢有興趣咪比佢睇,冇特別限制(除左唔岩小朋友睇既節目),基本食飯都係電視撈飯。不過愈大就愈冇興趣睇了,可能睇得多厭左。視力正常,睇得仲清楚過我。

公爵府

2023年兔年勳章

睇電視,害處多,電視教壞細路哥

複式洋房

Amy1974 發表於 22-6-21 18:10
睇電視,害處多,電視教壞細路哥
唔睇電視都可以有好多其他野睇, 人地都係用黎睇教材
要睇既內容家長就選擇過應該可以既, 小朋友最緊要睇一陣又休息一陣, 望下遠野, 出多D街, 對眼都健康

子爵府

回覆樓主:

睇一陣ok既,我小朋友出世到依家,屋企有開電視,佢又唔係好好,睇一陣佢就行開,我覺得適可而止就ok, 反而完全隔絕怕反彈,識人屋企冇得睇,佢女去到有電視既地方,睇到眼定定,唔肯走

水晶宮

我小朋友就兩歲幾左右啦。睇適量電視,揀啱節目,我覺得利大於弊。

個人覺得最緊要教小朋友節制,好過呢樣唔畀嗰樣唔畀。

不過教材 我個人就麻麻地。

子爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

李露眉 發表於 22-6-21 17:14
我有朋友屋企無电視
但佢對仔女讀書叻
平時只睇書

其實我都唔睇電視,可有可無,聽歌多

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

比佢睇新聞

侯爵府

2024年龍年勳章

seaman1982 發表於 22-6-21 17:26
我自己覺得,想睇咪睇,唔想睇咪唔睇。
我老公好中意睇電視,唔睇都要開住有D聲果種。我自己完全唔睇電視。 ...

same
老公晚晚開電視,阿仔吸引畫面會望,但係唔沉迷。其實擔心大啲沉迷手機電玩多啲

珍珠宮

回覆樓主:

睇電視其實唔容易近視,睇手機先會容易近視的。
我仔幾個月大已睇電視,因為大人最少都睇下新聞,有時好難避到0電視,但我仔而家中學生了,都0近視。
要無近視唔係只得唔睇電視,係要多方面保持視力,不過有啲野係控制唔到嘅,如果近視基因强大,有遺傳性,就可能做乜都會有近視。

水晶宮

用電視睇youtube 咁算唔算睇電視?
基本上tvb, viu 等不收費channel 我地都無睇,大人細路都無興趣
電視只係大人睇新聞,小朋友有限度睇youtube, 最近仲越睇越少佢又肯喎

珍珠宮

疫情下少晒太陽機會,就盡量唔好咁早睇電視

侯爵府

我大女兩歲開始睇,都係只睇教材一日30分鐘,6歲近視,佢好鍾意睇電視,咩都睇到入神。
細女唔鍾意睇電視,叫佢睇都一兩分鐘就走開,教材都冇睇過,但5歲已冇晒遠視,應該好快近視。

別墅

Yuenwen 發表於 22-6-21 17:45
其實屋企真係唔一定需要有電視, 我有朋友最近搬左去將軍澳既兩屋單位, 我地上去HOUSE WARMING 都見佢廳無放 ...
我記得三星都出有出PROJECTOR, 之前一出就賣到斷市, 岩岩再上三星官網都未見有返貨

https://www.hk01.com/%E6%95%B8%E7%A2%BC%E7%94%9F%E6%B4%BB/760781/samsung-freestyle%E8%BF%B7%E4%BD%A0%E6%8A%95%E5%BD%B1%E6%A9%9F%E5%AF%A6%E6%B8%AC-7%E5%8D%83%E7%8E%A9%E7%99%BE%E5%90%8B%E5%B1%8F%E5%B9%95netflix%E7%85%B2%E5%8A%87%E6%89%93%E6%A9%9F

複式洋房

小艾美 發表於 22-6-21 18:50
我大女兩歲開始睇,都係只睇教材一日30分鐘,6歲近視,佢好鍾意睇電視,咩都睇到入神。
細女唔鍾意睇電視, ...
眼科有無講D乜? 係唔係連續睇30分鐘?

侯爵府

Kklamnine 發表於 22-6-21 23:03
眼科有無講D乜? 係唔係連續睇30分鐘?

冇,佢話唔算睇得多,好大機會係遺傳。

首頁

尾頁

跳至