自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原文網址: 陳智燊拍片呻英國物價高昂 每日如廁會感歎:我哋香港真係好幸福 | 香港01 https://www.hk01.com/sns/article/806088

陳智燊(Jason)於2018年離巢後,就孖住老婆宋熙年開設YouTube頻道「SARAH & JASON」,現時頻道坐擁逾16萬位訂閱者,早前Jason就推出節目《JASON在英國》,透過衣、食、住、行等多方面解構英國現時的環境,好讓網民更加了解英國的現況。而在影片中陳智燊就多次抱怨英國物價高昂,就連影片的標題亦有「搭地鐵貴」、「坐巴士貴」、「洗費乜都貴」等字眼。

首先在飲食方面,Jason到當地一間Burger King用餐,不過單是一個漢堡就索價8.7英鎊(約80港元),為此Jason感到震驚,又直言:「消化唔到。」之後Jason就帶觀眾坐地鐵(Underground),由Hounslow West(豪恩斯洛西站)到White City(白城),單程票價為6.3鎊(約58港元),由於交通費超出Jason的想像,令他直呼:「去坐Uber(網約車)啦!」不過最後他仍然選擇乘搭地鐵。另外,在影片中Jason亦有自駕車輛去兜風,到達目的地後,他就在商場內的停車場泊車,而一小時就要價9英鎊(約83港元),最後Jason因停泊約三小時,要支付27英鎊(約250港元),另外還要加上15英鎊(約139港元)的入城費,所以Jason光是在這方面已經花了42英鎊(約389港元)。

整個旅程中,Jason相對滿意的是他所居住的2星級酒店,該酒店每晚的價格為55鎊(約510港元),不過他就非常嫌棄,因為洗手間內的垃圾桶非常殘舊,令他直言:「其實我每朝坐喺馬桶上面嘅時候都會諗,我哋香港好幸福,啲嘢好靚、好有效率,尤其是望住呢個垃圾桶嘅時候,咁殘舊,就連香港嘅兩星級,就算一星級或者無星嘅酒店都唔應該有。」

片段一出,網民認為Jason在誤導觀眾,刻意向觀眾傳達英國物價高昂的訊息,有人留言表示:「我有畀個like你,本應好期待你在英國拍攝的特輯,但睇睇下真係好似國家任務宣傳片。人哋時薪幾多錢呀?如果將生活費同供樓費用計起上嚟,在英國依然低於香港。」、「呢條影片想呈現英國真實生活,不過完全Fail晒囉,最多只可以反映一個唔太熟倫敦既人係英國旅行既影片」。不過亦有網民感謝Jason的分享,而Jason亦有解釋:「I love London!英國住好舒服,但係想搞下氣氛,就要搵啲嘢講我每一句話倫敦有幾咁好都唔會信,大家唔好太敏感。」

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

月入百萬?
仲咁孤寒嘅?

當年佢同王君馨做旅遊節目
已經見到佢兩手插袋
側側膊唔想比錢

伯爵府

回覆樓主:

好憎呢個虧佬...成日喺度扮識嘢講車講錶,懶係英國紳士咁

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

英國咩都好,自由空氣係無價,唔洗掛住香港

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

佢唔係來自英國咩?對英國野咁surprise,好假,已經無睇佢2公婆

子爵府

cindy618 發表於 22-8-21 13:01
佢唔係來自英國咩?對英國野咁surprise,好假,已經無睇佢2公婆

佢老婆係咪留係香港,做緊viu主持?

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

以前拍住朱千雪拍電視旅遊節目,喜歡佢2 個!

水晶宮

mickeyeva 發表於 22-8-21 12:41
原文網址: 陳智燊拍片呻英國物價高昂 每日如廁會感歎:我哋香港真係好幸福 | 香港01 https://www.hk01.co ...

香港未暴動前仲好呀!

goldpiglet    發表於 22-8-21 14:22

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

做咩講真話,會俾YC 批鬥

禁止訪問

男爵府

回覆樓主:

佢拍片係咪想嚇人,唔想咁多人去呀 見fb好多人鬧緊

公爵府

牛年勳章

接線生 發表於 22-8-21 13:07
佢老婆係咪留係香港,做緊viu主持?

咪係囉?咁樣系為啲仔女好?

珍珠宮

環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

好扮嘢

侯爵府

2024年龍年勳章

佢話英國唔好,但滿口英文,用iphone穿戴外國名牌,已經無睇佢2公婆的youtube片

男爵府

佢殘得好快

呢啲係我去過英國旅行七日都已經知嘅事,

佢果啲算係咩資訊?有咩價值?

唔合格囉

水晶宮

回覆樓主:

明明本身喺英國讀書喎,應該知英國物價係點!
我覺得佢太假了

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

對呢條友不嬲無好感,外型真係呃哂, 一開口知道斤兩多少。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

伯爵府

牛年勳章

因為返HK 生活完之後會覺得英國某d野比較貴

如果一直係英生活,日日咁比係唔覺。返HK 長期生活後,先會覺得

例如有人話HK 交通費貴,呢點我唔同意,去一次英國比較一下,就會發現HK 的交通方便度,收費係好合理

男爵府

回覆 cy101 的帖子

個樣仲係好可愛。
有時傻傻哋,好CUTE。
गँ  गँ  गँ गँ  गँ  गँ गँ  गँ  गँ गँ  गँ  गँ

大宅

回覆樓主:

佢老婆喺開電視揾錢,喺英國洗,記得喺香港報咗稅,交埋先返英國,千祈唔好返黎

首頁
12345...6

尾頁

跳至