自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

伯爵府

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 開心吸收勳章

事源由2021年開始,由細到大我大佬同阿嫂小氣同計較都知架啦。
我2019剛剛創業,搵左阿嫂幫手…人工佢開價,食咩飲咩都包哂。當時,我同個朋友(現任老公)一齊攪生意。岩岩真係唔識請sales 所以搵好多朋友幫手。咁樣阿嫂幫左我2年啦!
Part 1

伯爵府

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 開心吸收勳章

Reema 發表於 23-6-23 00:00
事源由2021年開始,由細到大我大佬同阿嫂小氣同計較都知架啦。
我2019剛剛創業,搵左阿嫂幫手…人工佢開價 ...

2021年9月,我同現任老公一齊啦⋯⋯阿嫂就數嗅佢。工作上,佢係老闆決定權係我同佢手。講真,我地做展覽。最尾走真係要錢唔要貨架。但係阿嫂次次都干預我地減價決定,我地都唔緊要。咁阿嫂話唔幫我地手,我地都無問題。咁岩我美食節有2個位,阿嫂知道佢拉走左班幫手…我地唔夠人手就主動話,佢有朋友想要個位。可唔可以租俾佢?咁我地真係唔夠人既,好啦…租俾佢。
佢個果位係B區,我自己位K區。
Part 2

伯爵府

Reema 發表於 23-6-23 00:01
2021年9月,我同現任老公一齊啦⋯⋯阿嫂就數嗅佢。工作上,佢係老闆決定權係我同佢手。講真,我地做展覽。 ...

大家各有各做。
當時,我番正職…放工跑去會展幫手。星期六同日都全日係會展。
自己搬貨。上貨,買飯同做生意。其實個人好累。
個展去到第二日,阿嫂搵我。WhatsApp 話佢朋友病左個展無人幫手去幫佢。「我睇完」只係答,哦,好呀!跟住自己忙自己。
第三日,我地唔夠貨要跑去倉補貨。經過B區路口,無接近個檔口。阿嫂個朋友見到我大叫話「你阿嫂係度呀」我話「我補貨,佢有客。我唔講啦」就走左去補貨。
晚上真係得半條命,阿嫂又WhatsApp俾我,唔知講咩。我坐上車就瞓左。無覆佢都唔記得。
咁就係事情開始
Part 3

伯爵府

Reema 發表於 23-6-23 00:52
大家各有各做。
自己搬貨。上貨,買飯同做 ...

2022年1月1日如常係屋企個群組祝大家新年快樂。發現阿嫂退左群。
我問阿媽,阿媽唔知咩事。我又無理,我又趕住開始年宵市場。入貨,人手安排等等。
之後阿媽有一日同我講,我大佬搵我二佬講,話我目無尊長,無禮貌。
二佬和意。話我一向俾父母縱壞。細個幾壞幾唔聽話等等。咁就開始左家庭bully。
我都無出聲。直到,佢朋友2020年12月租我地檔口,2021年1月都未俾哂錢。我死追死追,最後人地話俾13500元碎銀我。我叫我老公點都去收,$1.00都照數,照收。
當時阿嫂叫我租,俾訂好快手。而家無啦啦咁,一定係阿嫂攪鬼。唔好益人,錢一定要收。
Part 4

子爵府

創業找屋企人?
攬埋一起
重要一人一半
萬一失敗
怨你一世

伯爵府

Reema 發表於 23-6-23 01:00
2022年1月1日如常係屋企個群組祝大家新年快樂。發現阿嫂退左群。
我問阿媽,阿媽唔知咩事。我又無理,我又 ...

我老公好嬲。阿嫂又一哭二鬧三上吊同我父母數我由細到大既壞事。「唔聽父母話同前夫結婚」「生左個女」「我父母唔公平送我去外國,唔送佢老公去」「我離婚番娘家住」「我個女大多數時間會係公公屋企」「我番工唔湊女」
我除左番工就湊女,我屋企就係公公屋企隔離。阿女放學去托管到7點番公公屋企同埋我一齊食飯再回家。家用我俾足架。
佢咁數我。我好嬲。我阿媽就叫我算啦,阿媽有講番事實,佢地仲咁同阿媽講「99你唔好講大話啦」
我真係嬲到講左一件事俾我阿媽知:「2014左右,阿媽想要換個新雪櫃大約$6500。我打算出$3500,我叫大佬同二佬夾剩下既。點知大佬話佢無份住點解要夾」

男爵府

唔需要問點解
因為你永遠都唔會知別人點解咁咁咁
如果姑嫂相處唔到咪減少聯絡甚至乎唔來往
大家都唔需要辛苦

伯爵府

Refer 返你標題,屋企人問題点有得解也冇得揀。

你睇東張。
屋企也是社会缩影,更恐怖都有。

盡量看开D,一笑置之。

侯爵府

睇你依段,我以為自己出post以後唔見都係一個解決方法

男爵府

幾時都係果句,做生意、做野,千祈唔好搵屋企人、朋友一齊

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

唔係細路 發表於 23-6-23 03:43

X 2

唔好同人拍檔做生意、除非兩人各有所長、如一個對外找外找生意、一個管理公司內部運作、兩人也勤勞不計較、才能做得長遠~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

人夾人緣,以後少聯就算,
但係你講到咁詳細,唔怕家人睇到嗎?
如果睇到,可能到時反晒面,自己小心

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

暫時唔好聯絡,各自生活,睇下對方搵唔搵你,唔搵自己死心,任何野都係講緣份,
做到家人只係緣份重啲啫。

水晶宮

唔係細路 發表於 23-6-23 03:43

x1000…..

伯爵府

回覆樓主:

屋企人唔 定和睦
真係一句,啱傾見多啲傾多2句
唔啱傾春秋二際見一見就算
我父家嘅仲爆
有兄弟,其中一方移民
問父母拎錢都算,要求分兄弟層樓一半
原因層樓當年父母資助買(父母資助,即佢都有份啦!)
但父母2位都有資助,金額計,移民果位嘅資助額仲大啲

珍珠宮

其實佢地又唔係同6299同住,你個女係公公婆婆到落腳有咩問題

水晶宮

樓主,咁你男家啲人幾公平喎,二個阿哥會出聲話個妹,呢方面同我件隊友不同,欣賞你二個哥哥。

總之做生意就不好同人夾份,請人永遠外人,不好自己人。(除非自己仔女而你熟佢人品。)

我就好討厭啲毒姑的,尤其如果兄嫂搵到少少錢就一味想刮著數痴來那些。

水晶宮

MsBusy 發表於 23-6-23 04:56
人夾人緣,以後少聯就算,
但係你講到咁詳細,唔怕家人睇到嗎?
如果睇到,可能到時反晒面,自己小心 ...

其實看到仲好。未必是壞事。

大宅

Reema 發表於 23-6-23 00:52
大家各有各做。
自己搬貨。上貨,買飯同做 ...

咁你阿嫂WhatsApp 你講什麼?這個好似是關鍵,請講實話

珍珠宮

佢話你啲野,根本唔關佢事,父母係自己,父母都肯幫你手睇個女,關佢鬼事咩?除非佢要付出啦,就咁睇文字就唔覺佢要出錢出力幫你,所以唔洗理佢啦!

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊