自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

我有子宫肌瘤,阮邦武醫生話要全拿子宫但留卵巢,但如黏連嚴重,可能卵巢也要拿走,網路見如拿子宫留子宫頸會更好(即次全切,非全切),因不會影響骨盤底,避免日後其他器官下垂。我未做過手術,害怕會很痛,手術後會很痛嗎?大家有做類似手術嗎?如全切子宫後,包子宫頸,有否覺器官下垂或其他不適,有無後遺症,可否分享經驗?阮醫生好嗎?

其實我來經不是很痛也不量多,瘤也不是很大,但來經頭幾天就成日想去大便,腸好多氣,有時急到忍唔切咁,有啡色的黏狀物經肛門流出來,阮醫生話由於黏連,大家有無相同經驗?

求救,希望回覆分享,感謝!

大宅

winnie2047 發表於 23-8-11 14:44
我有子宫肌瘤,阮邦武醫生表示要全拿子宫但留卵巢,但如黏連嚴重,可能卵巢也要拿走,網路見如拿子宫留子宫 ...

阮邦武醫生出名微創手術,我生女開刀揾佢,就算唔係微創傷口都細同靚,我覺得唔太痛,第二日已經落床行來行去。我有朋友7月中都全拿子宮,唔係阮醫生,佢都係食大概一個星期止痛藥已經唔太痛,係唔做得某d動作,兩個星期已經出到街,你有concern揾多個醫生拎2nd opinion

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我有子宫肌瘤,阮邦武醫生表示要全拿子宫但留卵巢,但如黏連嚴重,可能卵巢也要拿走,網路見如拿子宫留子宫 ...

我奶奶當年嘅情況係切除左之後因為器官下垂,成日都好易尿急同埋滲尿,但講緊佢啲手術係差唔多四十年前好古老嘅手術,所以當年醫生但求全副攞出嚟保住健康,但冇乜細心關心副作用冇乜跟進

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

我有子宫肌瘤,阮邦武醫生話要全拿子宫但留卵巢,但如黏連嚴重,可能卵巢也要拿走,網路見如拿子宫留子宫頸 ...

他已退休無做了。診所轉了其他醫生

大宅

一定要切除整個子宮嗎?

大宅

我是子宮腺肌瘤,2014年也做了微創全子宮切除,保留卵巢。

替我做的醫生是李達財醫生,很细心同豐富經驗,因為我太嚴重黏連腸,後來也介绍了给兩個朋友做。她們的評語也是很好,可以看看找2nd opinion

侯爵府

我做全切的, 係自己主動要求切埋子宮頸(少個病變可能性)。佢會幫你釘住卵巢定位(唔知點釘, 釘係邊), 啲腸係會走位的, fill返個空位, 而家我肚痛(想去廁所那種)的感覺同位置, 同手術前肚痛唔同咗, 而家向下咗同埋痺多過痛, 不過我諗因人而異。做完手術後冇咩唔同, 唯一係條腰比以前容易酸。

至於痛唔痛, 可能因人而異, 我一粒止痛丸都冇食, 唔多痛。

子爵府

pkc5115 發表於 23-8-11 16:47

替我做的醫生是李達財醫生,很细心同豐富經驗 ...
請教一下,子宫內膜增生又是否切左子宮會好d?

子爵府

佢係好出名嘅醫生

子爵府

KOKOMAN 發表於 23-8-11 17:19
請教一下,子宫內膜增生又是否切左子宮會好d?

我都想問依個問題,唔知有無JM答到?

水晶宮

阮邦武的微創手勢係全港差唔多最好
我曾經搵佢幫我做細肌瘤切除,由入院到做手術到落床到巡房話出院到辦好手續出院全部唔使24 小時,我覺得完完全全唔痛,一 d 都無痛過。做完手術3 日,我已抱住我2+ 歲的女去返學(佢唔肯行,抱住行10mins)

男爵府

我家姐卵巢癌上年12月做咗開刀手術子宮,卵巢,子宮頸全切。我問佢有冇其他問題,佢話ok喎又冇唔舒服而家仲開始去慢跑㖭。冇話咩器官下垂喎。

洋房

回覆 casschoi 的帖子

感恩回覆及你的意見對我很有幫助

洋房

回覆 pkc5115 的帖子

洋房

洋房

洋房

回覆 Nbs 的帖子

洋房

回覆 pistachio 的帖子

大宅

pkc5115 發表於 23-8-11 16:47

替我做的醫生是李達財醫生,很细心同豐富經驗 ...

李醫生好nice

洋房

回覆 naicha 的帖子

你也是阮醫生做嗎?做了多久?

可否分享是咩原因要做?意思是否做完子宫切除無解決到問題?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊