自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

大家又會唔會企司機嗰邊?
我自己唔會!只係$5仲要短途!
當飲少罐汽水囉
做件好事積嘅福$5都買唔到

https://topick.hket.com/article/3591044/?r=mcsdfb&mibextid=Zxz2cZ

attach1/tmp/phpRXugLA

珍珠宮

2024年龍年勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

akachanman 發表於 23-8-14 11:33
https://topick.hket.com/article/3591044/?r=mcsdfb&mibextid=Zxz2cZ

近年除了在街上截的士,亦愈來愈多人會用手機應用程式召的士,近日有的士司機在社交平台發文指,見到有乘客下訂單急需帶發燒BB去醫院,司機因一個平台的規定,最終沒有接單,惟他的帖文卻引來網民熱議,甚至有人批評他「影衰同行」。

有的士司機在facebook專頁「的士司機資訊網Taxi」上載圖片,收到一個短途訂單,有客人急需帶發燒BB去醫院,該訂單是由粉嶺嘉福邨往上水北區醫院,由於平台規定短途訂單會扣減司機5分,1分等於1元,即平台將收取司機5元,變相抽水逾兩成。

我都好想幫你忙,冇理由做你$23.5,又要畀平台砸住條數同收多5元。

珍珠宮

近年除了在街上截的士,亦愈來愈多人會用手機應用程式召的士,近日有的士司機在社交平台發文指,見到有乘 ...

不少網民見到帖文後,紛紛大罵司機沒良心,「就算唔係多$5幫下人又唔使死嘅」、「幫到咪幫囉,可能人哋真係有困難,呃晒你都係5蚊」、「如果喺附近,唔收錢都幫啦」。

發帖司機後來留言回應指,他的帖文是為了批評平台的收費制度,認為想做好心司機幫人還要被「抽水」,卻被大批人罵司機沒良心,

珍珠宮

akachanman 發表於 23-8-14 11:34
不少網民見到帖文後,紛紛大罵司機沒良心,「就算唔係多$5幫下人又唔使死嘅」、「幫到咪幫囉,可能人哋真 ...

但無人講apps咁都要抽司機水嘅問題,司機做好人都要食飯養㗎係咪?
他又指,當時他有在附近等候片刻,想接載該名召的士的乘客,但最終都無緣見到對方。有網民則為司機平反,認為司機根本不是指責乘客,而是批評平台的買分接訂單制度,「咁多留言都係鬧司機無良心,但無人鬧咁都抽5分搞到無人肯接」、「5蚊話多就唔係多,但扣就係唔值」。

翡翠宮

畀面勳章

個app點解會有呢個制度,即係平台都唔鼓勵司機接短途客?
日日是好日

珍珠宮

mother904 發表於 23-8-14 11:36

D App平台係保證客源
當司機一吉車就派附近order比佢
唔洗佢吉車走圍碌等客

如果唔抽佣,個台食乜?
當年好興嘅的士台都要台費

子爵府

回覆樓主:

咁司機平時都經平台接到不少生意,咪偶然當比平台費。佢始終都要比。除非佢永遠不接短途單。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

mother904 發表於 23-8-14 11:36

珍珠宮

近年除了在街上截的士,亦愈來愈多人會用手機應用程式召的士,近日有的士司機在社交平台發文指,見到有乘 ...

如果係我唔駛諗,倒貼都要救人一命

珍珠宮

Chowying 發表於 23-8-14 11:48
其實短途到咁樣,個 apps 覺得係咪出街截的士會好啲, 咁短就唔使用apps喇

你估今時今日係街截的士咁易咩
先唔好講司機/乘客透過個app拎jetso
司機要生意,乘客要優惠

個客帶住個病B想保證落樓有車姐

珍珠宮

Vengerov 發表於 23-8-14 11:46
咁司機平時都經平台接到不少生意,咪偶然當比平台費。佢始終都要比。除非佢永遠不接短途單。
...

其實一次半次
仲要打明發燒同去醫院

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

23.5都未必接,何況扣5蚊,加錢佢地就接。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

akachanman 發表於 23-8-14 11:55
司機要生意,乘客要優惠

想用人哋嘅服務,個客又唔使畀錢就係咁樣㗎啦

我如果自己有急事,搭短途我會加錢保證有車, 自己唔想付出又要有服務就唔好咁多說話

如果次次都攞發燒去醫院嚟講嘅,咁去親醫院嗰啲咪要司機 蝕做

karenlohy    發表於 23-8-14 13:16
MARCHYAN    發表於 23-8-14 12:11
總有離別的時候

伯爵府

大家又會唔會企司機嗰邊?
我自己唔會!只係$5仲要短途!
當飲少罐汽水囉

個apps咁攪仲邊有司機肯做短途,一係兜路兜到死先返到去

子爵府

回覆樓主:

調轉 諗,call 車嗰個應該自動加錢. 既然知道自己咁急又短途 我就會自動加十蚊. 別人幫你係人情唔幫你係道理

伯爵府

jellyfish1989 發表於 23-8-14 11:59
調轉 諗,call 車嗰個應該自動加錢. 既然知道自己咁急又短途 我就會自動加十蚊. 別人幫你係人情唔幫你係道 ...

咁我同意

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

jellyfish1989 發表於 23-8-14 11:59
調轉 諗,call 車嗰個應該自動加錢. 既然知道自己咁急又短途 我就會自動加十蚊. 別人幫你係人情唔幫你係道 ...

同意

翡翠宮

畀面勳章

akachanman 發表於 23-8-14 11:41
D App平台係保證客源
當司機一吉車就派附近order比佢
唔洗佢吉車走圍碌等客

收錢冇問題,我問的是點解要區分長途同短途客,即是平台根本不鼓勵司機接短途客
日日是好日

公爵府

akachanman 發表於 23-8-14 11:55
司機要生意,乘客要優惠

而家好多司機,一見到要折扣就唔接單。我而家都係俾全數先有的士,有時仲要加錢先有車。

公爵府

係,咁急嘅情況下,又要即刻有車就唯有加錢

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊