自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

我仔,小四
好似英文文盲咁,連thank you make,made 呢d 默完書都唔記得點串
又發唔到音(好似日本人咁捲唔到脷
發唔到音,就自然串唔到字
老公今日都語重深長咁叫我push 下阿仔,否則好影響佢升中

跪求英文補底大法

男爵府

一杯凍奶茶 發表於 23-11-23 14:55
我仔,小四
好似英文文盲咁,連thank you make,made 呢d 默完書都唔記得點串
又發唔到音(好似日本人咁捲唔 ...

無補習?如果聽你咁講真係好嚴峻下,同埋呢個年紀要提起返興趣有啲難,但係冇辦法之下唯有盡做,首要係補習,最好一星期2-3日揾外語
老師同佢傾多啲講多啲,電視iPad 永遠只看英文台,同埋一定要逼佢睇英文書

水晶宮

學好外語, 一定從環境中學習成效最快

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

搵私補

已刪除用户

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我仔,小四

有否做過評估?
不要從別人的嘴裡去認識我

瑪瑙宮

學拼音好悶, 但係好有用的.

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

語境最重要,更重要由佢興趣著手,搵到有興趣嘅英語語境,肯聽,肯睇係第一步。
如果錢唔係問題,搵個外語老師單對單教,老師有好多方法吸引小朋友興趣。

男爵府

你同老公英文好嗎?得罪講句,如果家長英文好,小朋友又唔係sen,好難英文咁差。小四都唔細,要讀英文書同埋多講英文,咁快要呈分,都要做下補充練習,如果家長輔導唔到就搵外補吧

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我仔,小四

睇youtube卡通, peppa pig之類~~

侯爵府

老公好似局外人,語重心長叫樓主谷個仔,佢無份。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我仔,小四

英文唔好,係要由日常生活基本開始
你搵私人補習,喺呢方面幫唔到幾多~
私人補習保底,只係就你英文程度上幫手
但係如果連發音、串字唔識的話,係要由基本入手,搵私人補習都冇用
嘗試吓睇電視唔好睇中文電視台,睇迪士尼英文卡通,學英文首要多聽多講

子爵府

唔好理學校進度,反正佢一定跟唔到

請一位私補最小一周2日,由拼音、閱讀、簡單寫作重頭開始學。每日睇書、和睇啲無字幕既卡通、科普短片。

大宅

你老公將責任推到你身咁,應該問下你老公有咩見解

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

yantung2010 發表於 23-11-23 15:10

係囉,咁奇怪

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

一般嚟講,自己搞唔掂就要請外援,搵補習老師上英語班各樣,但係你老公講到好似唔關佢事咁?

樓主你係咪全職家庭主婦?如果大家都有返工,點解佢要推責任落你度?

珍珠宮

yantung2010 發表於 23-11-23 15:10

又唔出錢又唔出力咁
如果有經濟支援,樓主唔洗上來開post
即時帶仔去搵外籍老師吧

珍珠宮

YuYuMother 發表於 23-11-23 15:24
一般嚟講,自己搞唔掂就要請外援,搵補習老師上英語班各樣,但係你老公講到好似唔關佢事咁?

樓 ...

啲語氣好生外
好似樓主打老公份工咁
溫提教好小朋友英文
溫馨提示係對外人講法來

大宅

試下搵D英文嘅興趣班,eg , eng drama或者有D外藉教練教嘅運動班,等佢可以聽多D講多D英文

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

小四thank you都唔識串真係好嚴重下

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊