自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章

返大陸玩每次匯款到大陸微信都收$30手續費,大家有冇更平的方法?我已開內地中國銀行戶口,上網睇有人話在香港中銀申請"中銀快匯“,咁匯款返自己大陸中銀就唔洗手續費,有冇人都係咁做?或有其他方法?Thank you everyone ^^

男爵府

照用微信,一次匯多d?

Alipay匯款,6千幾可免手續費。

男爵府

2024年龍年勳章

nicolewanglh 發表於 24-4-11 15:36
照用微信,一次匯多d?

Alipay匯款,6千幾可免手續費。

我搵唔到資料匯多少才免

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

Alipay 6500免手續費。你又可以去找換店換現金再返大陸入銀行。其實用Wechat hk, Alipay hk都可以用到大部分商舖,係搭的士麻煩啲。高德打車都可以用香港錢包

子爵府

Patrick_star 發表於 24-4-11 15:23

返大陸玩每次匯款到大陸微信都收$30手續費,大家有冇更平的方法?我已開內地中國銀行戶口,上網睇有人話在 ...

中銀快匯 , 我試過就咁用HKD 匯過去.等了3日都係匯唔到. 打去問BOCI 佢話唔知. 叫我等
最後等來了"兌換不到HKD 轉CNY" . 如要用快匯. 要先將HKD 換落自已個CNY戶口(即外幣戶口), 咁樣先可以係快匯度見到CNY , 然後先可以用到中銀快匯.落返自己國內的中銀

聽到都覺得煩, 我宜家都係用返支付寶HK, 每次匯HKD6500, 去支付寶大陸, (夠6500 就不用比手續費), 係由支付寶提現入返自己國內中銀. 要比幾蚊雞人仔手續費!

珍珠宮

Patrick_star 發表於 24-4-11 15:23
返大陸玩每次匯款到大陸微信都收$30手續費,大家有冇更平的方法?我已開內地中國銀行戶口,上網睇有人話在 ...

最方便係香港找換店唱人仔,再過關後去櫃員機入錢 即時到賬

侯爵府

姸媽 發表於 24-4-11 15:46
最方便係香港找換店唱人仔,再過關後去櫃員機入錢 即時到賬

我都係用這方法,但係微信支付好煩,時不時說要我做實名/更新資料,

已經實名登記,唔知點解經常要實名。
不實名的話,根本用唔到微信支付。

大宅

回覆樓主:

我用boc e-banking中銀快匯,每次一萬蚊rmb冇乜問題。沒有手續費。

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

blackberry 發表於 24-4-11 15:41
Alipay 6500免手續費。你又可以去找換店換現金再返大陸入銀行。其實用Wechat hk, Alipay hk都可以用到大部 ...

大陸坐的士,用AliPay HK係 OK,但用微信50%成功支付,點解呢?

公爵府

焯媽媽 發表於 24-4-11 15:51
我都係用這方法,但係微信支付好煩,時不時說要我做實名/更新資料,

已經實名登記,唔知點解經常要實名。 ...

認同,微信真係煩,轉錢入大陸錢包又煩,反而用AliPay HK係大陸99%都用到。

珍珠宮

既然你有大陸戶口, 咪直接將微信國內錢包綁大陸銀行戶口囉, 微信可以直接扣戶口啲錢, 使乜又特登將啲錢轉去微信呀?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Ritzmary 發表於 24-4-11 15:54
大陸坐的士,用AliPay HK係 OK,但用微信50%成功支付,點解呢?

但我搭10次9次半都要收微信

公爵府

blackberry 發表於 24-4-11 16:01
但我搭10次9次半都要收微信

的士?的士司機有個紙牌,一面藍色QR code 支付寶,另一面係綠色微信二維碼,通常的司機先俾個綠色我,50%都俾唔到,我話俾支付寶啦,次次都成功。我微信大陸錢包同香港錢包都夠錢。

男爵府

2024年龍年勳章

whyyou 發表於 24-4-11 16:00
既然你有大陸戶口, 咪直接將微信國內錢包綁大陸銀行戶口囉, 微信可以直接扣戶口啲錢, 使乜又特登將啲錢轉去 ...

現在的問題是,我匯錢入內地微信要手續費,所以想從另一途徑(eg匯款入中銀)減少/免收手續費。

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

用香港微信或香港支付寶啦,或用雲閃付掛雙幣卡

翡翠宮

Ritzmary 發表於 24-4-11 16:06
的士?的士司機有個紙牌,一面藍色QR code 支付寶,另一面係綠色微信二維碼,通常的司機先俾個綠色我,50% ...

佢地基本都show 微信優先,我趕落車,唔嘥時間試,反正我多數都用內地錢包,係食飯購物就試Alipay hk

侯爵府

回覆樓主:

我也是開了中銀大陸戶口、用app匯款去大陸戶口、香港銀行職員幫我搞微信連接大陸戶口、每次用微信畀錢、直接扣大陸銀行戶口內嘅錢

伯爵府

Patrick_star 發表於 24-4-11 16:15
現在的問題是,我匯錢入內地微信要手續費,所以想從另一途徑(eg匯款入中銀)減少/免收手續費。
...

你係咪用港幣匯入人民幣去微信?咁樣係要妕手續費,如果你有大陸戶口,增值微信戶口係不用手續費

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

用微信直接扣內地戶口,唔使轉錢呀

男爵府

2024年龍年勳章

Apple011 發表於 24-4-11 16:43
你係咪用港幣匯入人民幣去微信?咁樣係要妕手續費,如果你有大陸戶口,增值微信戶口係不用手續費
...

我有大陸戶口,但係都要入人民幣入去,所以仍然要匯款,分別是匯款去大陸户口,還是匯款去大陸微信

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊