論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

上年6月我第一年請印印,約8月時因印同我一齊去奶奶家而認識我叔仔嘅印印,嗰個印印同佢講話叔仔個老婆比佢做齋戒!返到屋企我個印話佢都需要!我以為只係食齋未ok囉!點知原來佢半夜要3點幾起身食嘢!試過2次佢起身唔記得整好隻房門,結果被風吹到「嘭」一聲,即時嚇醒我個女&大哭 !之後佢早上下午唔可以食嘢連水都唔可以飲,結果個口勁臭,仲成日用佢個臭口同我個女講嘢 !佢要6點幾先可以食嘢(要先食水果)!結果佢每日都會一邊煮飯比阿女食一邊係度食水果!我覺得有d污漕!同埋唔知係未無咩食同飲,成日好似無精神無氣無力咁!上年佢初嚟報到,我對佢好好,無話過佢!但經過一年相處,佢處處相迫!現在我會好唔客氣咁話佢!但我想問係未一定要比佢齋戒 ?上年比若今年想唔比點同佢講會好d呢?thanks!

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

原帖由 catw88 於 09-7-17 09:38 發表
另有個fd同工人講..香港咁遠你個神睇唔到唔洗驚~

THANK YOU catw88

子爵府

請問仲有無mama可以比d意見?係未一定要比印印齋戒?唔比會唔會犯法?你知d小姐好似大哂咁咩嘢都要就哂佢哋,但呢樣嘢唔就得唔得?佢唔食唔飲萬一中暑或餓過頭暈咗咁點算?

大宅

今日下午我問印印食咗飯未,佢答我未,咁我話你食飯先啦,跟住佢同我講佢要禁食,我即刻話佢:[唔係呀禁食,你要湊b架,萬一你暈冇力抱呀b而整親佢咁點呀!]之後我要佢即刻食返嘢,其實佢上年都有同我講佢要禁食,但今年佢講都唔講,可能佢知我今年都會唔比啦!!!

子爵府

原帖由 bb_cat 於 09-7-21 01:26 發表
今日下午我問印印食咗飯未,佢答我未,咁我話你食飯先啦,跟住佢同我講佢要禁食,我即刻話佢:[唔係呀禁食,你要湊b架,萬一你暈冇力抱呀b而整親佢咁點呀!]之後我要佢即刻食返嘢,其實佢上年都有同我講佢要禁食,但今年佢講都 ...

上年印同你講咗你有無比佢禁食?印禁食時有無禁埋飲?我嗰個連水都唔飲呀!

大宅

上年我都冇比佢禁食呀!所以今年都一樣,其實我唔比佢禁食其一都係為佢好,唔想佢因為禁食而弄壞身體!!

大宅

呢排天氣咁熱,佢做嘢時又會出汗,如果連水都唔飲,就好容易脫水架!!

伯爵府

牛年勳章

佢食吾食野就吾關我事,但如果吾飲水口臭就會影響我地。尤其是佢成日攬住BB。
我明天留意下佢先!

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

點解唔可以尊重下人地的宗教呢? 要人犯戒係為佢地好

驚口臭可以叫佢帶 mask.

驚佢唔夠體力? 人地由成年開始已經係年年齋戒, 有 d 人仲會由更細個開始, 多多少少都習慣咗啦.

不如睇下何謂 齋戒月, & 佢背後的理念啦

<Link removed as some members said this site is infected by virus. Will post some details later>

有無諗過, 即使你地話唔比, 一日流流長, 佢有無飲食, 你地控制得到咩

複式洋房

我同C6都專重佢既宗教, 舊印印有齋戒, 我地重會留飯比佢半夜起身食, 佢又可以利用半夜時間洗衫拾屋, 亦可瞓晏D.
新印印要齋戒我地都比, 一個月啫, 我會將就下.

別墅

我都由得佢地,叫過佢飲水,但笑笑口,即係啋我都傻。
係咪神心,睇佢個人。我請過幾個印,有d守得好緊,有d就頂唔住。我同C6都返工,無得管。
請問今年係幾時開始?

原帖由 owl_2046 於 09-7-22 09:52 發表
我同C6都專重佢既宗教, 舊印印有齋戒, 我地重會留飯比佢半夜起身食, 佢又可以利用半夜時間洗衫拾屋, 亦可瞓晏D.
新印印要齋戒我地都比, 一個月啫, 我會將就下. ...

翡翠宮

原帖由 BearBearChris 於 09-7-22 13:38 發表
我都由得佢地,叫過佢飲水,但笑笑口,即係啋我都傻。
係咪神心,睇佢個人。我請過幾個印,有d守得好緊,有d就頂唔住。我同C6都返工,無得管。
請問今年係幾時開始?

...

呢度話 8月 21日開始:
http://www.when-is.com/ramadan-2009.asp

呢個話 9 月 2 日開始:
http://www.ctrip.com.hk/community/qa/438043.html

不如問返你工人, 應該會準 d. 我就信第一個 site 啦 (21/8)

子爵府

原帖由 owl_2046 於 09-7-22 09:52 發表
新印印要齋戒我地都比, 一個月啫, 我會將就下. ...

你印印洗唔洗照顧小朋友?上年我有體諒佢嘅宗教比佢齋戒,結果有日佢去完超市買嘢(只係買好少嘢),佢突然無力差d跌倒 !好在我抱住個b!今年阿囡大咗,要同印瞓一間房,佢唔係一d輕聲做嘢嘅人,佢間中起身都會嘈醒阿囡!而且我哋兩公婆要返工!若果佢係屋企暈咗又或者抱住囡囡去買嘢時又腳軟跌倒咁點算?我哋要返工亦無可能比佢瞓晏d!而且佢本身係十分瘦弱,阿囡又重咗,我怕佢連抱阿囡嘅力都無 !如果我體諒佢,但有無人體諒我擔心嘅心情呢?我都有同印講,叫佢可以食少d(早餐可以唔食)但我一定要佢飲水!但佢聽完之後又無嘢咁,起初我都擔心佢會唔開心,但見佢呢2日又會食早餐喎!午餐仲食好多!我估佢都預咗,因印同我講原來agent已同佢講過hk工作不可以齋戒,因要照顧bb!

大宅

回覆 11# chan803 的文章

你又知我唔尊重佢地嘅宗教,我又唔係叫佢食豬肉,只不過叫佢唔好禁食啫,擔心佢身體都錯嘅!我請佢時講明係照顧bb,如果因為佢要禁食而影響bb,到時邊個可憐我,我擔心自己個bb有錯咩???
may.bb 講得好啱[如果我體諒佢,但有無人體諒我?]

伯爵府

牛年勳章

原帖由 chan803 於 09-7-22 09:44 發表
點解唔可以尊重下人地的宗教呢? 要人犯戒係為佢地好

驚口臭可以叫佢帶 mask.

驚佢唔夠體力? 人地由成年開始已經係年年齋戒, 有 d 人仲會由更細個開始, 多多少少都習慣咗啦.

不如睇下何謂 齋戒月, & 佢 ...

我一向都尊重別人的宗教,唔明點解水都唔飲得?
我都想了解下齋戒月,但一開你俾果條 link,有野自動 install,virus scan 又話有毒咁!
你唔係咁嚇我嘛!

翡翠宮

原帖由 virgokaren 於 09-7-23 01:40 發表

我一向都尊重別人的宗教,唔明點解水都唔飲得?
我都想了解下齋戒月,但一開你俾果條 link,有野自動 install,virus scan 又話有毒咁!
你唔係咁嚇我嘛! ...

I'm sorry about that. My computer couldn't find any virus regarding this site.

I've copied some of the content here:

----------------
Ramadan 齋戒月

穆斯林的聖月
齋戒月是伊斯蘭曆法的第九個月,阿拉伯人稱之為Ramadan,視為一年中的聖月。全球穆斯林在這一個月中白天禁食,整日有特別的禱告及誦讀古蘭經。...
...
禁食﹙Fasting﹚
戒功是伊斯蘭的「天道五功﹙Five Pillars﹚」之一,是對神極度虔誠敬拜的一種形式。人藉著棄絕屬世的享受、克制邪念及慾望來表示他對上帝的順從;並且藉此為罪、為過犯及錯誤求得贖罪。

穆斯林在齋戒月中每日禁食的時間,是從第一線曙光出現起到日落止。他們用禁食的行為表示對阿拉的信仰及敬拜,藉此壓抑欲望及增進靈命。全球各地穆斯林集體禁食,使他們認定在阿拉面前人人一律平等,四海之內皆兄弟也。

在這聖月中,他們不但禁食,還要禁絕一切邪惡的思想、行為、情緒及言語。

對齋戒月的特殊情懷

齋戒月帶給人特別的感受。穆斯林不論老少都情緒興奮,發出宗教熱心。
在這三十天中,穆斯林必須改變他們的作息及愛好。通常他們很早起床,大約是清晨4:30左右,然後一家人吃一頓早餐。日出大約在5:10,即開始一天的禁食。並在日出之後、午後及下午作三次禱告。

雖然成年人必須禁食,然而有年紀小到八歲的兒童們也自願與家長一同禁食。孩子們殷切盼望能看到月亮,並期盼和家人同吃特別的餐點。大人們高興能有機會從上帝那兒得到雙倍獎賞,並為過去的罪尋求赦免。因為齋戒月强調穆斯林之間的兄弟之誼,因而家庭及整個社會都感到特別親密。

禁食幫助人體會饑民的感覺和體驗空腹的滋味,教導人分擔不幸者的痛苦,令人感謝阿拉的厚賜。通常人在無虞虧乏之時,往往視阿拉的賜予為理所當然之事!

有些人相信在本月中行善所得到阿拉的獎賞是平日的70倍,甚至更多。因此,齋戒月也是行公益和慷慨施予的月份。

.....

穆斯林經過30天的禁食期,在齋戒月結束之日要慶祝一天,謂之Eid-ul-Fitr。這日他們聚在一處獻上感恩的禱告。傳統上他們要穿新衣,探望親友,交換禮物,吃應景的美食,並耐心地等待來年

聖經對禁食的教導

聖經並未要求我們以任何方法禁食,不過主耶穌的確說過:「你們禁食的時候…」﹙太6:16﹚。似乎他假設跟隨他的人都會效法他的榜樣。禁食是外在的行為,表示我們對上帝忠誠,願意為了衪不吃食物。禁食令人專注於禱告,並常常令人在困境中得到突破。禁食的目的不是要說服上帝或鼓動衪。而是要像衪一樣有顆破碎的心,具有衪那種願全人類都認識衪的熱心。賽58:6-7:「我所揀選的禁食,不是要鬆開兇惡的繩,解下軛上的索,使被欺壓的得自由,折斷一切的軛麼。不是要把你的餅分給飢餓的人,將飄流的窮人接到你家中…」

翡翠宮

原帖由 bb_cat 於 09-7-23 01:30 發表
你又知我唔尊重佢地嘅宗教,我又唔係叫佢食豬肉,只不過叫佢唔好禁食啫,擔心佢身體都錯嘅!我請佢時講明係照顧bb,如果因為佢要禁食而影響bb,到時邊個可憐我,我擔心自己個bb有錯咩???
may.bb 講得好啱[如果我體諒佢,但有 ...

因為 禁食 亦是他們的宗教一個重要的行為

我家工人由我囝囝出生已經開始照顧他 (及他年長兩歲的家姐), 亦每年都會守齋戒月, 一開始時我已表明唔反對, 只是有一個重點, 就是若然她因守齋戒月而影響到照顧 bb/小朋友 的話, 一定會必炒無疑.

亦提醒她要自己衡量自己身體的狀況與 守齋 的要求.

另外亦有要求她要帶口罩.

囝囝現已 4 歲, touch wood 都可以講係無因為齋戒月而出過事.

---------

或者你可以同你工人分享以下故事, 讓她考慮如何去守齋戒月:

美國有穆斯林職業運動員, 在齋戒月時, 若然他們要比賽, 亦會不守 '禁飲水' 的要求 [因為根本唔可能唔飲水去比賽], 他們會在其他時間, 以其他方式去補償沒有在齋戒月 '禁飲水' 這一行為.

-------

最後, 都係o個句啦, 一日流流長, 工人有無飲食, 真係僱主可以控制到的嗎?

大宅

我要我個印放假先齋介,因為平日要湊bb,平時屋企無人得佢同bb兩個,餓暈左bb無人理而佢都無人救。再者,佢平時咁勞動,唔食野唔知頂唔頂得順,所以我叫佢自己放假時試下可唔可而唔食野,點知放原假,佢自己同我講話唔齋介啦,話頂唔住喎。

首頁

尾頁

跳至