論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

工人8月先上任,呢排一講起工人既野,就同c6嘈,可能我地對工人既態度實在太大差異啦 係咪我有問題?

c6 主張對工人要好似一家人咁,要一齊食飯,佢話你對人好,人對你好。我講左好多呢度既case佢知,佢就話人地片面之詞,問我:你點知人地點對個工人?唔通打工人又話你知咩!

佢真係好人到爆個d,好到我睇唔過眼,成日話我刻薄!就好似前日返到屋企樓下,見有班工人放完假一齊返屋企,我話就同一座大廈d工人好快就好熟,c6問咁又點,我就話咁平時d僱主返晒工無人睇住,d工人咪帶埋個細路去另一個工人度吹水囉,c6竟然答我: 我覺得無問題喎! 但我真係覺得好有問題喎!跟住又嘈!

佢話要對人好似一家人咁,一家人到可以俾佢睇電視(呢個我覺得無問題,只要做晒野咪睇一陣囉)、一齊食飯(我都ok)、佢自由出街(呢個我真係做唔到)… 總之佢乜野都要同我唱反調,我寫好d rules俾佢睇下,佢話我真係當人工人咁,我真係好唔明,唔通請工人返黎做太太呀?d野又係我做返呀?咁我唔做野返屋企湊b囉,c6又幫唔到手,淨係識得打機,我真係每日放工返屋企見佢唔理個仔就好忟,叫左好多次理下個bb佢都仲打機,我好想死呀!

多謝香港政府,令我對外傭咁無信心!係我知得太多,想保護bb 同家人所以萬事都要諗得好周詳,我唔想bb有咩事後悔一世!

大宅

回覆 1# BKVIP 的文章

妳使乜咁嬲啫,等佢用多幾個工人佢就知未道,到時佢開拖打個工人妳最緊要勸住佢呀?

點解我知道?因為我試過囉!

男爵府

男人通常都係咁........如果到時有咩唔對路.......一定要果斷........即炒工人........唔好等C6同意.........唔係架話.......後悔就太遲喇........外傭唔係人咁品........真係咩都做得出架.

男爵府

睇怕你兩公婆為左工人會有排嘈,分分鐘....唉.....,

男爵府

agree, 等佢而家滿懷希望,失望咪越大law,又或者你lucky請到好工人呢,洗mug為未發生嘅野嘈?總之份合約由你簽做佢僱主,set好晒rules,工人一到就order佢全部聽命於你,吾係sir囉,你先係僱主...

原帖由 炒人唔手軟 於 09-7-21 11:46 發表
妳使乜咁嬲啫,等佢用多幾個工人佢就知未道,到時佢開拖打個工人妳最緊要勸住佢呀?

大宅

原帖由 炒人唔手軟 於 09-7-21 11:46 發表

唉,佢唔會打工人架,有起d咩事我話個工人,c6實係覺得係我刻薄佢

以c6既性格,工人係屋企話唔煮飯or c6唔鐘意食佢煮既野(因為我地2公婆慣左唔煮飯),c6實落街買埋飯俾工人食,你話死唔死?我真係不敢想像工人會變成點。工人一定覺得先生係好人,我係衰人囉。

大宅

原帖由 babyjerry 於 09-7-21 11:50 發表
男人通常都係咁........如果到時有咩唔對路.......一定要果斷........即炒工人........唔好等C6同意.........唔係架話.......後悔就太遲喇........外傭唔係人咁品........真係咩都做得出架. ...

c6話我成日上黎呢度聽埋咁多工人唔好既野,佢好唔鐘意,我發覺我上親邊個網佢都唔鐘意係咁band。

我警告過c6,我話如果工人被你縦到無大無細,我會炒佢。我同c6講工人問你咩你都唔好答,叫佢問mom,我係咪都要在工人第一日返工講明有咩都要問我 &得我同意?如果做錯野而佢又話係先生話ok先做,我都唔接受?

大宅

原帖由 123BB 於 09-7-21 11:55 發表
睇怕你兩公婆為左工人會有排嘈,分分鐘....唉.....,

我都諗緊可能因為工人搞到家嘈屋閉,最後離婚收場

大宅

原帖由 idy926 於 09-7-21 11:58 發表
agree, 等佢而家滿懷希望,失望咪越大law,又或者你lucky請到好工人呢,洗mug為未發生嘅野嘈?總之份合約由你簽做佢僱主,set好晒rules,工人一到就order佢全部聽命於你,吾係sir囉,你先係僱主...

...

可能我諗多左。c6話我咁驚個工人搞事,叫我唔好請工人,你估我想請架?每個月多$4000不知几好洗呀!如果c6肯搬近我媽咪,又或者我唔做野,咁咪唔駛請囉,真係想爆粗呀

大宅

回覆 4# BKVIP 的文章

咁妳重等咩啫,叫佢兩個結婚喇

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

放心, 針唔吉到肉唔知痛, 你c6好快就知咁樣做唔係害咗個工人, 係害咗自己既bb....
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

洋房

我都試過同樣問題,工人一定唔可以同枱食飯,一定要比佢地知道咩叫主同僕,就算你對佢好,佢地唔會領情,唔會以心比心,如果海外黎到hk,放埋假之後,就更加唔同晒,我小朋友由k1請工人到而家小五,(途中已換左幾個工人)佢話唔好再請,放學後佢可以去附近同學屋企直至等我放工番黎,因佢同學媽咪唔使工作,要照顧兩個仔,當然我會比番錢佢喇, 因為阿仔話如果我係度,的工人都會對佢好好,但係只得佢兩個係屋企,工人就會對佢呼呼渴渴,態度唔好,唔啋佢,等等....同埋佢話的工人會自言自語,係講印尼話,唔知佢係咪奏緊我咁話加上睇完個單新聞後 所以我而家決定唔再請工人,家務我地一切做,都幾開心 ,唔使再睇佢地面色又驚餐死,最多一星期出街食兩三日,其他日子可以自己煮.

珍珠宮

樓主~ 其實好簡單~

由衣家開始, 唔再講工人既事, 又未到, 講多無謂!

最好係C6唔係屋企才安排工人到, 你自己去接佢! 家規及所有事務由你同工人講! 一到步, 比工人知, 所有事由你決定, 唔洗問呀SIR!

總之唔煩到個男人, 男人通常唔理咁多, 唔洗同你C6講點管工人!!

大宅

原帖由 Siuchoi 於 09-7-21 13:08 發表
樓主~ 其實好簡單~

由衣家開始, 唔再講工人既事, 又未到, 講多無謂!

最好係C6唔係屋企才安排工人到, 你自己去接佢! 家規及所有事務由你同工人講! 一到步, 比工人知, 所有事由你決定, 唔洗問呀SIR!

總之唔煩到 ...

你講得岩,我依家會封口。

但接工人已經預左我同c6一齊揸車去接… 不過講家規會我講,因為份野係我寫,加上c6 d 英文唔係咁得 只係怕工人試過一次有要求而c6肯,咁佢次次都問c6 而ignore 我就去做,做左後又話c6俾,咁我又無佢符。我係咪同佢講出糧個個係我,一切大少事務都要有我批准先得?問阿sir 佢say yes 都無效,做錯一様要柄

大宅

係呀,你放一萬個心啦,我老公之前都係咁,我直情講到出口問佢地係唔係有路呀,但係而家佢見到佢地前面憎埋後面,你而家最好咩都唔好講,唔好比佢label咗你對d工人有偏見,好快見效架勒...
原帖由 BKVIP 於 09-7-21 11:31 發表
工人8月先上任,呢排一講起工人既野,就同c6嘈,可能我地對工人既態度實在太大差異啦 係咪我有問題?

c6 主張對工人要好似一家人咁,要一齊食飯,佢話你對人好,人對你好。我講左好多呢度既case佢知,佢就話人地片面之詞 ...
~~MAG~~

男爵府

一樣

男人就是這樣,你都係唔好你C6講甘多工人野,你應同志同道合的亞太講,而且唔好在工人面前嘈.你要有手段D,你想你C6覺得工人唔好,就叫佢多D幫你叫工人做野.等你工人向佢面黑,我之前DIRECTLY叫工人做野,激到我,工人成日對我黑面,我C6又無野,後來我要求我老公,樣樣幫我同佢講,工人黑我老公面,激到我老公扎扎跳,之後,我C6就話D工人黑人憎!哈哈

大宅

原帖由 pkmama 於 09-7-21 15:04 發表
係呀,你放一萬個心啦,我老公之前都係咁,我直情講到出口問佢地係唔係有路呀,但係而家佢見到佢地前面憎埋後面,你而家最好咩都唔好講,唔好比佢label咗你對d工人有偏見,好快見效架勒... ...

你老公點解會由愛佢變恨佢呀?係咪工人做左d 咩你老公唔likey呀?

大宅

原帖由 BBLOVEMAMA 於 09-7-21 16:23 發表
男人就是這樣,你都係唔好你C6講甘多工人野,你應同志同道合的亞太講,而且唔好在工人面前嘈.你要有手段D,你想你C6覺得工人唔好,就叫佢多D幫你叫工人做野.等你工人向佢面黑,我之前DIRECTLY叫工人做野,激到我,工人成日對 ...

你呢招又几好喎 不過如果我叫我老公叫工人做野,佢唔會睬我囉,實係自己打機叫我叫啦

男爵府

YES!我有時叫我老公叫佢做野多了,自然接觸多了.我老公都是喜歡打機,同打機的人,連我個B佢都好少同佢玩.
當然,你叫你老公(係唔該你老公)幫你叫工人,唔好你C6覺得你玩野.特別係做D煩野,如你叫親你工人做佢都黑面個D.
E.G.:平時我99打電話來叫工人煲飯,我工人都會唔應我,我就叫我老公叫佢,當然係扮做緊野唔得閒,叫我老公幫手個隻,之後我工人就無應我老公,跟住我出去見到,就問我老公有無叫佢,掂解佢還未做,"唔係連你都唔聽麻!"即係晒下我老公,另有一次,個工人以為只是我老公帶B出街,工人幫B著衫後,走了上天台吹水,無落黎,我老公以為佢換衫.個工人以為我地出晒街,但原來我老公想佢跟埋出去,就對我老公全程面黑.激到我C6...
我心想你連我老公都面黑,...自此我老公就同我同聲同氣,話工人掂對佢差.
所以你放手,多D比佢地相處...如你出街,要你老公叫工人做咩,做咩.班C6就知我地有幾苦

男爵府

好媽媽勳章

叫DC6叫工人做野好work架,佢自己架野叫佢自己教仲激呀! 嗰時C6吓吓叫我分咐工人做野,我又聽佢點,到我想同佢呻吓D工人低能又話我要求高,後嚟唔係喇,到佢叫我分咐工人做野,我味叫佢自己叫囉,你估D工人吩咐就做到呀?唔教返3,5,7仟次你都唔好唸啦! 跟住睇見佢個吹啤樣,個心幾涼呀

現階段唔駛勞氣

首頁

尾頁

跳至