想生BB

跳至

首頁

尾頁

洋房

雖然未用捧捧check, 但今朝check紅d90%, 綠d40%, 而且開始無胃口, 我想我bingo了
我小產過2次, 又高齡, 想同各位姊妹分享一下
第一次5w見紅, 去睇醫生已經無胎在宮內, 醫生說可能已經開始流產, 不過最怕宮外孕, 當時又傷心又驚, 第2日已經自然排了出來, 小產後睇左個庸中e, 說不用調理, 當時咩都唔識, 信以為真, 完全無調理,
8個月再次bingo, 不過6w去check只有胎囊, 沒有胎在裡頭, 等至9週都沒有進展, 決定去醫院做流產手術, 點知醫院又話等, 當時心情好痛苦, 陀住一個不成長的胎, 有時會諗可能會有奇蹟, 有時又諗都係無機會, 終於都係自然流產
血未清已經去睇由朋友介紹的中e, 最後瘀血清晒, 不用做括宮手術, 調埋經, 一個月已經再來經, 持續睇了6個月身體好了, 個人好怕熱.
我Cycle 28, 今個月係第4個cycle努力
day 1 - 5 經期
day 8-10
紅d 0%
day 11
紅d水印 dodo
day 13
紅d 0% - 5%dodo
day 14
紅d 70%
dodo
有量體溫, 不過呢個月好亂, 探唔到低溫, 靠紅d, 今個cycle排卵後完全唔checkd, 體溫, 等自己輕鬆一點
因為中西醫都說我小產可能係高齡有關, e解釋卵子可存活24小時, 而我因為高齡卵子老化, 可能只能存活17-18小時, 所以我在紅d深粗dodo多一次便停止了, 讓精子等卵子.
食物 : e叫我食多一點車里子, 補血, 我差不多每日食半磅, 而我從bk sister 中得知全脂奶, 花膠對子宮好又食, 每日一粒葉酸, 間中食薑醋, 間中早餐食烚蛋,
3cycle超乖, , 凍食物飲品唔掂, 今個月唔戒口, 因為好鬼悶, 又雪糕又凍飲, 蝦片薯條食食食, 好開心, 當然唔係鼓勵大家, 而係想講食少少都可以的.
其實呢半年我已經肥左10, 腰圍30, 全部衫要買個晒.
不過一點都唔介意, 只希望今之BB可以健健康康在我的子宮住10個月, 個心雖然有點驚, 不過知道驚都無用, 希望之前做的一切, 可以令BB健康成長
祝各位姊妹早d bingo

大宅

原帖由 PurpleSky 於 09-8-28 11:31 發表
雖然未用捧捧check, 但今朝check紅d90%, 綠d40%, 而且開始無胃口, 我想我bingo了我小產過2次, 又高齡, 想同各位姊妹分享一下第一次5w見紅, 去睇醫生已經無胎在宮內, 醫生說可能已經開始流產, 不過最怕宮外孕, 當時又 ...

恭喜你, keep住睇中醫啦, 佢會幫倒你架.....

你介唔介意講你今年幾歲呀?

洋房

多謝晒, 我39歲啦! 都會keep住睇中醫

原帖由 Dirty姨姨 於 09-8-28 11:35 發表

恭喜你, keep住睇中醫啦, 佢會幫倒你架.....

你介唔介意講你今年幾歲呀?

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

恭喜樓主,

祝順順利利 + 安康~

大宅

恭喜樓主!
祝你同BB都健健康康, 一切順利!

大宅

恭喜! 多謝分享, 請問你老公有無食補品?

洋房

無呀! 不過聽聞車里子對精子都好, 間唔中叫佢食d

原帖由 JessicaLoveBB 於 09-8-28 12:01 發表
恭喜! 多謝分享, 請問你老公有無食補品?

別墅

恭喜妳 多保重身體, 我都係高齡(41) , 好容易只要保持開開心心, 不要想得太多就可以。

大宅

恭喜恭喜,祝BB健健康康~

大宅

畀面勳章

恭喜哂 !! 多多休息!!!

你依家幾週呀?

男爵府

好媽媽勳章

恭喜恭喜

伯爵府

Congrats ~~

What is 紅d水印? What is 紅d 70%?

Because I use 紅d for few cycles, already one top line & day 14 one top line & one bottom line.

民房

Congr!!! You're so kind and brave!!! Hope your BB will be as kind and brave as you!!!

洋房

多謝晒各位sister的祝福

洋房

yes.........

原帖由 katymamama 於 09-8-28 12:11 發表
恭喜妳 多保重身體, 我都係高齡(41) , 好容易只要保持開開心心, 不要想得太多就可以。

洋房

我上次經期係30/7, 計起一個月未夠

原帖由 1036 於 09-8-28 12:51 發表
恭喜哂 !! 多多休息!!!

你依家幾週呀?

洋房

水印係只見到好模糊的淺淺淺粉紅印, 連線都唔係

70% 紅d - 同上線比較, 自己估計有幾多個%深粗, 愈深粗愈好, 表示越接近24-48小時排卵的時間

原帖由 zxzx 於 09-8-28 13:43 發表
Congrats ~~

What is 紅d水印? What is 紅d 70%?

Because I use 紅d for few cycles, already one top line & day 14 one top line & one bottom line.

子爵府

Congratulations 樓主, 我都祝妳生個健健康康, 肥肥白白小寶寶

洋房

漏了, 我在M乾淨後至排卵, 早餐後都會飲雞精,

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

恭喜晒!
你的經歷很令人鼓舞
同時你小x2次仍努力的精神
真的很值得學習
我跟你同齡
做了iui及ivf
但至今都未有喜訊
你說得對
我愈來愈覺得卵子老化是很大的因素
但見你也成功
希望我都可以跟你一樣
好快成功
你要多休息
繼續找中e調理啊

原帖由 PurpleSky 於 09-8-28 11:31 發表
雖然未用捧捧check, 但今朝check紅d90%, 綠d40%, 而且開始無胃口, 我想我bingo了我小產過2次, 又高齡, 想同各位姊妹分享一下第一次5w見紅, 去睇醫生已經無胎在宮內, 醫生說可能已經開始流產, 不過最怕宮外孕, 當時又 ...

首頁

尾頁

跳至