跳至

首頁

尾頁

別墅

今個星期,ANGIE比以往扭計頑皮,而且越黎越嚴重,例如…
企出放滿物品的窗台上睇車車
唔肯食飯食奶喪扭食餅餅
食飯時放隻腳或者成隻手窒入個咀度
含住啖飯唔肯吞
唔肯飲水,但飲起上黎成杯一口氣飲晒mouth:

唔理人鬧晌梳化上喪跑
之前扭計得把聲,而家扭計聲淚俱下,眼淚話黎就黎
呢頭將手上既野遞比我,我去拎時佢就要爸爸拎
成日嗌要呢樣果樣,每樣野拎晒比佢都話唔係呢個:;pppp:
婆婆洗一次菜要出廳望佢十幾次,望遲一陣佢已經拎左個電話狂按左N咁多個制

越黎越唔聽人講道理,之前仲會怕罰怕鬧,而家乜都唔驚,唉,真係想C,你地有無咁既情況呀?

奀豬妹妹BLOG

男爵府

me too

複式洋房

佢地依家充滿好奇心, 咩都攪下了解一下, 我地要有多D耐性, 或者同佢地一齊攪, 講解比佢地聽, trouble 2係吸收知識既時候, 唔好胡亂當佢地係曳呀!

當然, 佢地真係開始百厭, 我地做家長要細心聆聽, 用心講解, 佢地會記住架, 到遲D大D可能會對佢地有用.

大家一齊捱啦! 加油呀!

子爵府

畀面勳章

原帖由 sosomami 於 10-5-21 01:13 發表
今個星期,ANGIE比以往扭計頑皮,而且越黎越嚴重,例如…
企出放滿物品的窗台上睇車車
唔肯食飯食奶喪扭食餅餅
食飯時放隻腳或者成隻手窒入個咀度
含住啖飯唔肯吞
唔肯飲水,但飲起 ...

我個女好早已經係咁, 而家時聽時唔聽, 我地有時仲要講"要唔要去買藤條"???
佢先乖少少....

大宅

好媽媽勳章

打同鬧都無用架....而家開始會試吓唔理佢....睇吓work唔work先....
恩琳blog - [http://hk.myblog.yahoo.com/hello_joyjoy2008]

複式洋房

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我囝囝幾個月之前已經開始玩嘢啦, 而家仲嚴重,鬧又唔驚仲要陰陰咀笑, 8月開學都唔知點算好, 我驚升唔到K1比人踢出校

大宅

畀面勳章

依家呢個階段,我都係覺得束手無策,因為硬軟都試過。我都係會選擇唔理,佢要做危險事,我會阻止,佢要扭要喊,我就由得佢,唔理佢,喊喊吓,佢自己覺得冇癮,就會收聲!

最近都有睇過啲資料,呢個階段嘅小朋友,開始有自己思想去built up自己個性,所以,有好多事佢都會反抗。另外,佢哋語言發展方面都未係成熟,所以有咩唔順,都係以發脾氣,唔聽,唔理人,喊…

所以各位家長,努力呀!

複式洋房

係呀, 一唔啱就發脾氣, 我通常會叫佢去門口企冷靜下, 佢會喊 (我覺得係扮喊, 但有眼淚), 到佢自己企左陣我就會問佢知唔知錯, 要佢say sorry, 不過佢唔係次次都肯企, 有時佢覺得自己無錯佢會話"唔好呀!", 真係幾難攪架. 不過就真係要堅持囉!

別墅

好媽媽勳章

回覆 8# sosomami 的文章

相差無幾呀

囝囝近來仲專登係我同爸面前將條手巾仔掟出窗外(因為個窗係床頭),我閙佢佢笑,我罰佢坐定佢又唔聽,仲笑得好開心,我一直都瞪大對眼同埋真係好激氣,所以叫佢伸隻手仔比我打打,點知打完一邊仲唔夠仲叫你打埋另一隻,激c

最後我話同佢讀書講故事,佢先可以乖, 我講完故事之後再話番比佢聽頭先你唔乖,媽媽唔開心,下次唔可以,不過下次佢都會,只希望可以慢慢改啦,唉!

今日聽新聞話有個三歲小朋友自己開門出咗去後梯再扒去氣窗跌咗落平台, 所以真係一定要教好佢地,等佢地知道危險唔可以做至得, 大家努力加油呀!

大宅

囝囝都係 ~ 近日有咩唔鍾意 或者 我地 SAY NO 佢就大喊 , out of control !

伯爵府

唉! 我家果小公主又係呀!!! 近排就有以下O既麻煩野喇.

1). 食飯成日 LUR 番 D 飯出O黎. 又食少O左野.
2) 琴日同佢去街, 佢係 間 SHOP 到見到個 HELLO KITTY O既電子琴. 我同佢行埋去彈O左兩三次, 跟住叫佢走, 佢唔肯走.要再彈, 我已經講O左話只可以玩多最後一次就要走, 跟住點都係唔肯走, 我就扮走, 佢郁都唔郁, 又唔驚我走O左去. 我同佢彊持O左2-3分鐘. 佢先肯跟我走.
3). 係屋企, 要佢換片, 換衫, 佢係到玩, 叫幾廿次都唔聽, 最後要我鬧, 氹先肯就範.

真係好鬼 C 煩. 係屋企, 鬧又試過, 打幾O下 PAT PAT 又試過, 直頭當我冇到. 仲抵 C, 我鬧佢, 佢就用番同我一樣O既聲調, 用佢O既 BB 話黎鬧哥哥.

真係激 C 人!!!!

大宅

我阿囡一樣禁煩.晚晚都唔願瞓.玩成個鐘都唔瞓.成日成11點半先瞓著.以前10幾就瞓著.叫佢瞓覺話要去廁所.叫佢飲奶,佢話要覺覺.尋日,我完全失控地駡佢.我真係好勀.點解越來越唔聽話.

大宅

好媽媽勳章

囝囝明知佢做一些事我會話佢既,佢都照做,做完仲學我既口吻:"阿B啊,NO NO啊~!" - 激C!!
My Blog:  [http://hk.myblog.yahoo.com/caca-caca]

複式洋房

我個仔都係, 明知錯照做.

最叻係"no"其他小朋友.

原帖由 QtieBB 於 10-5-27 00:39 發表
囝囝明知佢做一些事我會話佢既,佢都照做,做完仲學我既口吻:"阿B啊,NO NO啊~!" - 激C!!

伯爵府

我個仔響半年前已經成日瞓響地下CRY.
同佢講唔好,NO,OR唔順佢意就即刻瞓地,我都唔知點教佢好?事關佢理解言語能力又差,又只係識講好小單字......唉......BUT我覺得佢仲未到Trouble Two,到時應該可以再勁D!!死未?

伯爵府

前日先比亞女激 c, 夜晚同佢刷完牙, 就抱佢入我房準備換衫著片瞓覺啦, 佢就好興係我張床到係咁跳, 跳, 跳,
跳o左一陣, 我就話 好喇. 要換衫喇. 佢點都唔聽, 要繼續跳. 終於我忍唔住細細力打o左佢豬脾一下.

跟住佢就cry喇. 要搵姐姐. 換衫又話要姐姐, 拍瞓覺又話要姐姐, 喊到 連mm 食完 d 奶都嘔番出o黎.
我幾鬼 c 嬲呀, 我鬧鬼佢, 話 媽咪唔理妳呀, 今晚妳同姐姐瞓啦, 乜都要姐姐. 其實當時真係火"遮"眼, 我都知咁講唔係咁好. but/ 實在太嬲.

昨天, 又係咁. 換衫, 跳跳跳, 我老公話, 比 d 耐性.
唉! 日日係咁. 我 d 耐性好快玩完架喇.

大宅

原帖由 第二任媽媽 於 10-5-28 16:40 發表
前日先比亞女激 c, 夜晚同佢刷完牙, 就抱佢入我房準備換衫著片瞓覺啦, 佢就好興係我張床到係咁跳, 跳, 跳,
跳o左一陣, 我就話 好喇. 要換衫喇. 佢點都唔聽, 要繼續跳. 終於我忍唔住細細力打o左佢豬脾一下.

跟住佢 ...

啲細佬鍾意姐姐,因為姐姐唔駡佢地.上星期我都係禁比阿囡激C.

複式洋房

omg is horriableeeee
mine dont like to wear clothes
she just take it off herself and walk around naked
when we go out she just wanna go her way or follow other kids
she dotn like to sit in the car also
so tired to taking care of her now
even worst then those sleepless night

男爵府

我囡囡近幾日,都有這個情況, 係商場,係咁跑, 平時,會run ,但唔會離開太遠, 現在有點失控. 換衫.
著sock 要自己著.

伯爵府

肯自己WEAR都好丫!?
我個B由佢識轉身開始,每次換衫,換片等等都非常不合作! 要每次同佢練力...好辛苦呀!

首頁

尾頁

跳至