懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

子爵府

今日打去健康院想約時間,姑娘話依家要去醫師book,咁我去QE 約時間啦!點知要9月先比我睇,我問姑娘,我上次試過小x,有d擔心,可唔可以早少少比我睇?佢話唔得,由7月開始,第一次檢查就係照oscar,仲要無得比我見醫生,只係見姑娘,姑娘同我檢查同照!佢仲話萬一我有出血出水先去睇急証!!!雖然個姑娘嘅語氣都好好,但係我依家連幾時預產期都唔知,要等到9月先知,點同公司講?我覺得好似好唔安全好無安全感,c6仲想我今次係政府生,我唸我唔會考慮啦!我依家book咗私家照啦!今次想用少d$都唔得,原本唸住遲d先睇私家,依家...唉!估唔到搞成咁,莫非真係d醫生走哂?

大宅

政府係咁架喎,所以超過九成既孕婦都一定會KEEP住睇私家架。我之前又係QE,第一次見醫生都5個幾月喇,而且政府D產檢只係聽心跳同摸下肚,其實無可能唔睇私家囉,呢D錢唔慳得架,好多野要靠私家照先知架。

複式洋房

原帖由 may.bb 於 10-7-26 13:27 發表
今日打去健康院想約時間,姑娘話依家要去醫師book,咁我去QE 約時間啦!點知要9月先比我睇,我問姑娘,我上次試過小x,有d擔心,可唔可以早少少比我睇?佢話唔得,由7月開始,第一次檢查就係照oscar,仲要無得比我見醫生,只係見姑娘,姑娘同我 ...

我都係約左政府醫院,想平d嘛,但真係要等好長時間。我第一次的產檢要等到10月,我都好擔心。唔知好唔好去私家睇一睇先呢?會唔會好貴嫁?

珍珠宮

原帖由 siuwunbb 於 10-7-26 13:33 發表

我都係約左政府醫院,想平d嘛,但真係要等好長時間。我第一次的產檢要等到10月,我都好擔心。唔知好唔好去私家睇一睇先呢?會唔會好貴嫁?

如果咁擔心,不如看看私家+政府。因為私家會快啲同你照ULTRA SOUND,咁你咪可以同BB早啲見面...
私家都有平有貴,我睇過2個,一個中環$1200(CONSULTATION FEE+ ULTRASOUND),另一個在JORDAN$600(CONSULTATION FEE+ ULTRASOUND),兩個都是朋友介紹,如果要INFO的話,可以PM我。

複式洋房

係咪市區醫院太多人呀, 我太太係屯門醫院, 第6周去book, 第9周去健康院睇第1次, 之後第10周係屯門醫院照預產期照聲波, 第14周覆診照多次, 第16周先開始book私家睇, 每次幾百蚊...
我朋友係威院都係差唔多, 而且仲有免費oscar 同結構

大宅

BK Milk勳章

其實最主要係睇間醫生多唔多人....我o係廣,華, 都成 4 個月先有, 仲要無oscar / 運動 / 結構
十個有九個都係私家+政府架啦, 政府都預你係咁
呢 d 錢無得慳

大宅

公共醫療係咁架喇 ... 我小產過兩次添啦,咪又係同其他人一樣,冇特別優待架喎 ... 連 oscar 都要自己俾錢去 PWH 照添呀

原帖由 may.bb 於 10-7-26 13:27 發表
今日打去健康院想約時間,姑娘話依家要去醫師book,咁我去QE 約時間啦!點知要9月先比我睇,我問姑娘,我上次試過小x,有d擔心,可唔可以早少少比我睇?佢話唔得,由7月開始,第一次檢查就係照oscar,仲要無得比我見醫生,只係見姑娘,姑娘同我 ...

珍珠宮

公立醫院係咁
我0係沙田
健康院要12週先有得睇
醫院要四個幾月先有得睇
不過呢, 10週到會照一次ultrasound搵預產期
oscar自己上網book
24週前有見紅就自己去急症.

其實好多人都公立醫院同私家2邊睇.

男爵府

想生BB熱投

d政府醫院真係態度有待改善,我今日打去想改結構個日子,我之前都聽過唔比改,但我都想試吓.

點知佢話結構唔係一定比妳照,係有位先,同埋要睇埋個週數,過咗就唔得...又話都好full,冇時間啱,如果嚟唔到就冇gar啦...

但佢從來都冇問過我幾多week,跟本冇心轉,咁樣處理一d都唔專業.結構係唔使$,但我哋有納稅,香港人嘅權利,可唔可以handle得有智慧d?

大宅

我諗真係視乎間醫院/母嬰健康院多唔多人...我O係荃灣母嬰健康院+瑪嘉烈D醫生同姑娘都好好, 可能真係人唔算話好多人,所以有耐性D,而且當時我成9週度先打去BOOK,12週度已安排到第一次產檢....結構又免費照.....今日照左,醫生照得好有心機....而且10月初會安排照多次(我有家族病例...所以懷孕後期要照多次)...我過始終懷孕初期政府成7個星期先安排一次產檢,中後期會密D架。我都公立+私家兩邊睇

洋房

[/quote]
我都想幫政府醫院說句公道話,我係西九龍母嬰健康院+瑪嘉烈D醫生同姑娘都好好,我8周打去BOOK健康院,11周第一次去健康院,12週即刻安排瑪嘉烈照OSCAR,照完仲BOOK麥結構同第一次產檢, 有可能我第一次打去健康院時,我已話明我係高齡,佢地即刻好有效率幫我book....真係好warm...

別墅

我唔係高齡, 將軍澳醫院:
6月10 - check到bingo
6月11 - 去登記
6月18 - 見助產士同抽血
7月22 - (9w6d) 見醫生
8月5 - (11w6d) 見醫生同做oscar

基本上好快有得睇, 我咩都唔識, 但咩都會主動講我知, 姑娘醫生都好人~so far醫生只串過我一句, 話我又睇政府又睇c+, 到底想響邊到生~

複式洋房

其實我都覺得政府都OK喎.. 我又係PMH生, 可能真係睇你邊間醫院同母嬰院, 要睇係唔係好FULL喇~
因為我初期無諗住係政府生, 所以我成十幾周先打去母嬰院BOOK睇政府~ 一打去, 過幾日即刻比期我去母嬰院檢查... 但因為我太遲BOOK, 所以乜都無得照, 因為過哂照既日子, 同埋醫院又FULL哂~ 但SO FAR, 生完之後對政府醫院加咗好多分, 覺得好在無去私家生~ :)

民房

As the equipment and service is not bad but there are too much patient need the service and take a long queue.

Recommend to have regular check with private doctor at early stage and planning to delivery in government hospital. This maybe the a good combination for the services and payment.

But you may need to spend time on both private and government doctor with regular check.

伯爵府

原帖由 day_day 於 10-7-26 21:29 發表
我諗真係視乎間醫院/母嬰健康院多唔多人...我O係荃灣母嬰健康院+瑪嘉烈D醫生同姑娘都好好, 可能真係人唔算話好多人,所以有耐性D,而且當時我成9週度先打去BOOK,12週度已安排到第一次產檢....結構又免費照.....今日照左, ...

呢位媽媽你係响荃灣母嬰健康院定瑪嘉烈登記先架? 因為我想登記埋政府(但多數會响私家生), 荃灣區係咪都係去返瑪嘉烈呢?

男爵府

其實未必間間公立都係咁
我係東區醫院
我覺得D產檢安排都OK呀,所以都冇另外睇私家

大宅

其實第一次去排健康院好還是醫院,你都要睇左一次私家confirm你係有左bb你先可以攞住封醫生信去排期,如果你無信就跟本無得排gar..所以邊日係預產期你第一次check到時個醫生都大約講到比你知係邊個period la..仲有佢可以confirm幫你照oscar已經好好,唔係人人都有得免費照gar,出面照一次要成千幾蚊gar..
url] [/url]

別墅

我去東區醫院, 一個星期就有得睇, 而且次次都唔洗等過30分鐘喎

d 姑娘又幾好人, 可能係九龍那幾家比較多人

侯爵府

叻叻勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

咁佢地又錯唔哂喎
因為照結構睇你好唔好彩有無位
人地肯俾位你, 你就要就人...好正常
我係屯院有得做免費OSCAR, 已經還神啦
要分兩日去都無計, 鬼叫你想慳番個千幾蚊咩
我果邊講到明照結構一定要出面照添
你有得免費好過好多人了
原帖由 B__B 於 10-7-26 15:23 發表
d政府醫院真係態度有待改善,我今日打去想改結構個日子,我之前都聽過唔比改,但我都想試吓.

點知佢話結構唔係一定比妳照,係有位先,同埋要睇埋個週數,過咗就唔得...又話都好full,冇時間啱,如果嚟唔到就冇gar啦...

但 ...

洋房

係呀, 我去東區已經冇free oscar, 要自己出私家照.
東區第一次產檢都ok, arrangement 冇問題, 我那時是8w. 但我覺得好多大陸媽媽囉...

首頁

尾頁

跳至