自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

姑仔結婚, 會買一對金鐲俾佢, 請問仲要唔要做人情架?
全因為你,令我一生都佳美,你令我生命從空虛,化做傳奇,唯獨你是我拯救,我總不至死,直到永遠,從心底讚美!

男爵府

畀面勳章

I want to know too! The gold now is very expensive.mouth:

子爵府

自己人唔洗喇!金器已經夠晒,但係禮多人不怪

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

自己人唔洗喇!金器已經夠晒 X 2

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

唔洗喇
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

伯爵府

好媽媽勳章

之前我都係咁唸, 但我家姐後尾話鬼我, 大佬, muc馮止架! 唔做人情咪唔做囉, 話哂d飾物都駛我成萬蚊, 貪得無厭, 吹脹! 大家要唸唸!

水晶宮

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

樓主係大嫂,係長輩,除金器外,我屋企都興俾封利是姑仔“上頭”。唔使做人情。

大宅

我大伯出年娶新抱同嫁女,呀嫂話一定要買金比d後生的,亦都要同人情,佢話係佢地請我地飲,所以一定要做人情的。d金咁鬼貴,真係攞我條命,我同我老公話咁我地只會做nominal amount。

男爵府

之前我妹嫁我送了一對金手鐲成兩重,我亞媽都要我做人情比佢,佢話金手鐲係亞妹收,我一家四口去再要比多二千人情,真是好肉赤

男爵府

畀面勳章

My younger brother is getting married. So I have to give him and his bride 金鐲, gold ring, 人情. And any other kind of 利是? Like for "drink tea", and any other? Too many $$!

洋房

送金器唔使俾人情架la!!!

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

最多針茶比封大利是,人情就唔再做,d金咁貴,想食人隻「車」咩!

男爵府

我買左對金鐲比c6表妹結婚, 99話唔駛做人情ga la.

題外話, 我買果對表面上係龍鳳鐲, 但聽bk媽咪講龍鳳鐲應該係一隻龍一隻鳳, 我琴晚睇真d係兩隻一樣, 每隻都有龍有鳳, 唔係幾夠傳統

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我果時好似都係送金鐲咋~

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

一對金鈪已經好重手囉!

公爵府

hashtag影視迷勳章

我嫁個陣, 比金器嘅親戚係無再比人情, 所以我覺得金器=人情.

子爵府

姑仔結婚時, 我都只係送手鈪, 無另外再俾CASH.

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

原帖由 cy_cheung 於 10-9-22 09:43 發表
姑仔結婚, 會買一對金鐲俾佢, 請問仲要唔要做人情架?

在佢地斟茶時再給利是
不用做人情
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

公爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

[quote]原帖由 芝娃娃 於 10-9-22 14:27 發表
我買左對金鐲比c6表妹結婚, 99話唔駛做人情ga la.

表妹都要一對金鐲?[好肉赤], 我淨係自己兄弟姊妹先送鐲或頸鍊, 表妹結婚送介指+人情.

男爵府

當晚比多兩封利是仔一對新人就夠了

首頁

尾頁

跳至