單親天地

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好開心咁陪咗維維一日半, 尋晚送返去嬤嬤屋企,
一路都好奇怪同佢溫英文生字佢總係唔識,
已經不停咁提醒c6平時要同佢溫下d功課,
今日返到去嬤嬤屋企攞咗d功課出來同佢默,
結果一個英文生字都寫唔出,
我都覺得好奇怪, 咁就串埋俾佢聽叫佢寫,
但係....原來佢連a-z都唔記得晒,
我真係好震驚, k1或者可能係n班時所學既野,
原來係嬤嬤屋企住呢4個月裏可以同我完全忘記晒,
叫佢默返a-z, 佢同我大楷細楷寫埋一齊都寫唔晒,
當時好想喊, 好想大叫....
但知道維維既性格受軟唔受硬,
只好入房鎖咗自己係內面, 等個心情平覆咗之後至出返來,
出來後見到維維企係度兩隻眼都充滿淚水,
我知道佢都好唔開心, 但我個心真係好嬲、好嬲...
我抱住佢問佢做乜喊呀? 媽咪都無鬧你,
唔識唔緊要, 媽咪會重新教到你識為止,
維維只係同我講好想返去媽咪度住, 唔要再留係呢度,
我個心好痛, 我真係好錯,
好想沖埋去問下個c6, 呢4個半月除咗上網、飲酒,
有無陪下仔做功課, 有無理下個仔升小一, 有無緊下個仔,
但我知道佢唔係錯晒, 錯在我太過相信佢,
以為個仔係佢度住佢點都會理下個仔既,
以前因為係我太霸道唔係幾俾個仔佢見,
所以唔可以怪佢唔緊張個仔, 只要日對夜對總會有返少少責任心,
但我真係錯啦, 今日.... 我掉晒已經填好既直資小學既入學申請, 掉咗嗰份用咗兩個星期整既維維的個人檔案,
仲入乜野英小呀, 真係笑大人個口啦,
一個k3既小朋友可以連a-z都寫唔出仲想學人入英小.
我立即同嬤嬤講十月一號開始我會湊返維維返屋企,
唔使再驚唔知點開口, 唔使再同別人諗如何唔捨得,
終於唔便再理別人感受,
好慶幸維維即刻搵起枝筆, 堅持連飯都唔食一定要寫晒a-z為止, 睇到佢咁樣我真係好心痛, 好想即刻就帶佢走, 但今晚我又要返工, 臨出門口維維仲係度講要返媽咪度, 我只可以大大聲同佢講等媽咪通知校車姨姨過兩日就可以帶維維返屋企, 以後都唔會俾維維同媽咪分開.
到依家為止個心都係好激氣, 好想喊出來.
暑假.....咁就過咗一半啦.

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

維豬媽…唔好唔開心啦…

知道問題所在就得啦,重有一年比維維pick up英文.....唔使怕…維維大個仔啦…懂性啦,知道媽媽唔開心都即刻做野tum番你啦…你應該開心啦...讀唔讀英小都好啦,最緊要你同維維生活得開心嗎…係無? 努力啦!

原帖由 維豬豬 於 10-9-27 07:06 發表
我都覺得好奇怪, ...

男爵府

原帖由 moon_moon 於 10-9-27 07:36 發表
維豬媽…唔好唔開心啦…

知道問題所在就得啦,重有一年比維維pick up英文.....唔使怕…維維大個仔啦…懂性啦,知道媽媽唔開心都即刻做野tum番你啦…你應該開心啦...讀唔讀英小都好啦,最緊要你同維維生活得開心嗎…係無? ...

多謝你呀....moon,
頭先至同嬤嬤通過電話, 維維佢尋晚寫英文都寫左好耐,
寫左三張紙, 仲要求兩個房門同廁所門各貼一張,
我聽到都唔知應該開心定係唔開心,
總知個心就係咁"拉"住"拉"住.
嬤嬤同我講住埋今個學期至算啦,
我話無可能既, 都知道佢係唔捨得但亦一定要維維返來囉,
我知道來緊我會更加辛苦,
但孩子總是留在媽媽身邊好.
暑假.....咁就過咗一半啦.

侯爵府

aiay,小朋友無溫習,好多嘢都會好快唔記得架~不過他們學了會有個底,所以唔好太擔心,同他溫習番,好快可以pick up到,
雖然小1的功課,課程一定比幼稚園深好多,不過維維mami唔好比咁大壓力自己,吖維維會feel到架~
不過我好感動芽~維維知mami失望,所以寧願唔食飯,都要寫幾張紙英文,他好錫您呀~

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

唔洗嬲喎,亞女p1時有個同學又係a-z都唔記得點寫
默書仲零雞蛋,依家p4咪又入到精英班,最緊要維維亨温噃
比多小小愛心同佢温下,咩(字)都噃哂嚟
順順利利 大吉大利       

大宅

男仔同女仔、真係一個天一個地架,十個男仔九個都係懶,玩就最叻架啦.....

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

嘩,維維咁生性,咪鬼唔開心啦,衰婆..!
你都知我工作都係好忙架啦…我咪又係咁睇位兩個怪獸…咁都無法架,船到橋頭自然直,到時就安排到時間教佢架啦,重有我地成班靚ee幫佢...使咩驚喔…hehe..

但我覺得維維feel到你對佢好失望呀,所以比左壓力自己呀,我反而覺得你要返去同維維傾下,比番點信心同tum番下佢wor..

原帖由 維豬豬 於 10-9-27 08:01 發表

多謝你呀....moon,
頭先至同嬤嬤通過電話, 維維佢尋晚寫英文都寫左好耐,
寫左三張紙, 仲要求兩個房門同廁所門各貼一張,
我聽到都唔知應該開心定係唔開心,
總知個心就係咁"拉"住"拉"住.
嬤嬤同我講住埋今個學期至算 ...

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

維豬媽....好正常架...我依家問番個仔"HOW OLD ARE YOU??"....佢都突然唔識答....我估小朋友唔同時候有唔同既敏感....即係假設可能呢期維維對數字多D興趣.....至於你66...你真係問清楚先嬲啦...可能佢未慣唔代表唔關心架.....當然我都支持你照顧番維維...維維真係好生性...其實我見你地D小朋友個個都好乖架.....唔好甘易氣餒...

子爵府

的的,你個的神仔都好乖架啦,咪貢yim尖啦..!你自己夠鐘意玩啦.....

原帖由 dicksonlam 於 10-9-27 08:58 發表
男仔同女仔、真係一個天一個地架,十個男仔九個都係懶,玩就最叻架啦.....

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

你個仔又係乖到不得了....又肯幫人...見到佢都替你高興.....
原帖由 dicksonlam 於 10-9-27 08:58 發表

大宅

第一件事執番D申請表同D profile/profortlio...
唔好因為一件事而影响全部計劃....
將來回想,只是小事一宗....

侯爵府

瞓得好勳章

維豬媽~~

唔好喊啦~~雖然我無你呢種經歷~
不過我個仔有閱讀困難~個種心情我都好明白~
不過~小朋友慢慢教~你唔好灰心呀~
你個仔起碼都肯講返比你聽~
又肯事後補獲~又肯自己寫~真係好乖仔~
你都應該為呢點而開心呀~
你要+油呀~~佢好快就會記得返曬嫁啦~

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

唔好咁緊張啦,我平時都無迫阿囡串生字架,A-Z平時功課都有寫番溫習番架啦,輕鬆D,小朋友仲細,你都想佢有個快樂童年架啦!!
緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

侯爵府

hi 維豬媽~~~~好明白你的心痛既感覺,心痛維維豬的成績下跌,心痛佢爸爸對仔仔失當照顧,更加更加心痛應該是同仔仔的分離.因為我曾經都有你相同的經歷,每一次送小朋友返去佢都喊到好淒涼,相信維維豬應該都係一樣唔捨得同你分開啦,只係佢冇表現出來.一個唔開心的小朋友點會用心去溫習呢.所以唔好責怪小朋友的成績,佢只係k3咋,只有盡快安排小朋友返自己身邊才可以親自教佢架.

伯爵府

維豬豬

首先你唔好方寸大亂先得ga! 你一慌仔仔點好呢? 做乜之前都要靜一靜, 諗一諗. 我最喜歡叫人寫哂d 問題出黎, point by point 再係旁邊寫出解決辦法. 做完之後你乜火都無, 又知自己要做乜. 光用腦諗野會好亂ga!

我唔知你經濟如何, 讀律校都可以好好. 留多d 錢俾仔仔都未嘗唔係一件好事.

仲有你以為你仔仔好唔掂, 其實你lee d 問題個個家長都遇過, 無乜大不了. 平常心仲有一年同個summer. 我仔仔上P1時都係文盲一名, 而家咪P4, 上年仲keep 住全級3x 名ga!希望今年都ok 啦!

至於你ex 囉 無冀望無失望, 做到當bonus. 都好好ga 啦見到個人又叫做會湊吓, 當做back up law! 有急事都叫有幫手, 我個件對我地不聞不問, 我落得清閒.

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

但我真係錯啦, 今日.... 我掉晒已經填好既直資小學既入學申請, 掉咗嗰份用咗兩個星期整既維維的個人檔案,[/quote]

喂....唔好掉呀, 好有用架......
悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

複式洋房

回覆 16# 維豬豬 的文章

維豬媽, 息怒!

首先, 真係要快些保留返的資料, 真係好有用架。

第二, 照交表格, 俾個機會自己及維維,唔好等日後後悔莫及。維維得唔得, 學校會揀啦, 唔使擔心。

至於教仔模式及方向至鬼難一致,妳一定會激氣兼做丑人。但又好鬼公平,他日亞仔有一點點成績,就算做個派簿員,係手册有積點妳都會好開心,值得架。

繼續努力,加油!

禁止訪問

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

如果我無記錯, 小一入學, 係唔會考默書架... 故此, 唔洗擔心啦.....就算係, 識得個字貢上下就過關架啦.....
悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

伯爵府

加餸!

照原定計劃, 30晚. 子健媽搵佢個工人煮番薯糖水, 我同你, 各自搵仔仔來整煲仔飯.....

呢幾日大冧市的話, 仲有大閘蟹食......

發逹!
緊急求助熱線 / 中西醫藥網址 / 單親或情緒支援網址 請按我的頭像進入!
老朽若偶有行善, 只為受人恩惠太多, 嘻嘻 !

恕本人設定為不接受任何PM

首頁

尾頁

跳至