單親天地

跳至

首頁

尾頁

男爵府

之前又話唔打好過打, 但依家新聞日日都好似講緊流感死左人, 打唔打好呢?
暑假.....咁就過咗一半啦.

伯爵府

原帖由 維豬豬 於 11-2-9 14:29 發表
之前又話唔打好過打, 但依家新聞日日都好似講緊流感死左人, 打唔打好呢?

我要再call 我e 生, 上兩week 佢無哂針!

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

個人不建意打流感針,由自己去產生抗體先好。
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

我好多年前打過....之後燒得好辛苦......醫生打完先同我講體弱既人係唔受得.....

前幾年公司免費打....我唔敢打...有個男同事打完住左一個星期醫院.....之後公司無再攪過.....

到最近我個仔發燒....同晝班告假....個老師都講話自己個女打完流感針高燒左幾日......

我唔係醫生所以我都唔敢100%叫你唔好打......只可以俾D例子你參考下.....平時受感染身體最多慢慢打仗.....但直接打入身體既細菌....雖則份量係一般人可以抵抗.....但邊個知你幾時唔夠打......

再者細菌變種快...都唔打得甘多....

原帖由 維豬豬 於 11-2-9 14:29 發表

男爵府

舊年就係個個都話打左反而唔係咁好所以無打到,
今年都係無打, 但呢次流感好似勁左好多咁喎,
所以都煩緊, 其實流感高峰期會幾時過呢?

伯爵府

原帖由 littlecar 於 11-2-9 15:16 發表
我好多年前打過....之後燒得好辛苦......醫生打完先同我講體弱既人係唔受得.....

前幾年公司免費打....我唔敢打...有個男同事打完住左一個星期醫院.....之後公司無再攪過.....

到最近我個仔發燒....同晝班告假.... ...

我仔年年打係今年忙未打. 有病唔打得ga! 同埋細個第一次打要分兩次打.

我醫生無哂針tim!

伯爵府

原帖由 維豬豬 於 11-2-9 15:19 發表
舊年就係個個都話打左反而唔係咁好所以無打到,
今年都係無打, 但呢次流感好似勁左好多咁喎,
所以都煩緊, 其實流感高峰期會幾時過呢?

今日news 講今年可能去到4月

翡翠宮

唔係有病...係體弱都已經唔受得.....因為身體抗體唔夠打....不過維維打過無事都唔驚既......我個仔就唔會打....一打完佢高燒我會發癲
原帖由 wensi 於 11-2-9 15:19 發表

我仔年年打係今年忙未打. 有病唔打得ga! 同埋細個第一次打要分兩次打.

我醫生無哂針tim!

伯爵府

分享愛 貓狗褓姆 魅力公主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

晞晞今年第3年打la , 咁touch wood打咁多次都乜事喎

翡翠宮

打過無事就唔驚.....我果次燒係比平時發燒燒得辛苦同耐....到上次同事入院.....就驚上加驚.....所以呢D都係睇個別既決定......

原帖由 wing 於 11-2-9 15:32 發表
晞晞今年第3年打la , 咁touch wood打咁多次都乜事喎

男爵府

原帖由 wensi 於 11-2-9 15:19 發表

我醫生無哂針tim!

維維前年第一次打就係打左兩針囉,
咁舊年無打又無乜事,
今年個冬天都過左咁濟囉,
如果依家就算唔打都好似好快捱完咁囉....(阿Q精神!)

男爵府

原帖由 alfreday 於 11-2-9 15:03 發表
個人不建意打流感針,由自己去產生抗體先好。

不過依家個新聞又講話流感向小朋友埋手啦喎.

男爵府

原帖由 littlecar 於 11-2-9 15:16 發表

到最近我個仔發燒....同晝班告假.... ...

我之前就係覺得明明好地地, 但打左d細菌入個身體度反而要燒返幾日,
如果唔打又唔係一定會中流感既, 所以一路都無打囉,
但今年又真係勁左既.

男爵府

原帖由 wensi 於 11-2-9 15:20 發表

今日news 講今年可能去到4月

即係應該唔使兩個月左右啦, 過到骨既.

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

男爵府

原帖由 littlecar 於 11-2-9 15:22 發表
唔係有病...係體弱都已經唔受得.....因為身體抗體唔夠打....不過維維打過無事都唔驚既......我個仔就唔會打....一打完佢高燒我會發癲

前年既事啦, 都唔記得有無發燒囉,
o個時細細個有d乜野針唔理三七廿一都同維維打晒啦,
都記得有d針係會發燒囉.

男爵府

原帖由 wing 於 11-2-9 15:32 發表

咁即係大隻妹一名囉...身體好呀嗎.
維維舊年已經同我講唔好帶我去打針呀, 我會搵個"籠"捐入去既. 晞晞就叻好多啦.

男爵府

原帖由 catfitfit 於 11-2-9 15:48 發表

你係度做乜呀??????????

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 維豬豬 於 11-2-9 15:53 發表

你係度做乜呀??????????

fitfit仲病緊囉
順順利利 大吉大利       

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

每年都會評估出年邊隻流感會爆發,年年都估估下有D人打完針都即刻中招,做藥廠就豬籠入水。

幼童至九十後都冇乜人有抗體,因為用左好多抗生素來醫流感,令到出現抗藥性及變種。如果正常小朋友係要引發佢地既免疫系統能力,要有武器在手先可對抗病毒。
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

首頁

尾頁

跳至