論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

菲姐做咗5個半月,佢剛嚟時因我有咗2個幾月,勁嘔唔舒服仲入埋醫院,好彩佢剛到就照顧到我個女,我入院5日都唔洗我擔心!但約3個月後,我發覺阿女成日肚痛同肚痾,到我可以食到嘢時我都痾咗成個月,終於有日我發現原來佢d碗洗得好唔乾淨,因佢要求做任何工作都帶手套,我見佢做得ok未比佢囉!點知佢用好多洗潔精洗碗,之後又過水過得唔乾淨,我成日發現d碗碟好滑,仲有飯同餸積,我已同佢講咗2、3次都係咁,想叫佢唔好用手套洗碗,但佢隻手指公因用凍水洗衫已指甲破了,連洗衫都就佢比佢用暖水洗,之後我同agent講佢洗碗d事,但agent同佢傾完都係咁!到上個星期我見佢行路好似好痛,佢話膝頭好痛,昨日我同佢睇醫生,醫生話佢手指甲係細菌感染,建議長期用手套工作及要用暖水洗嘢,不可用凍水(早幾日兩十幾度,阿菲依然覺得d水好凍),膝蓋係勞損要食藥同不可取重物及行樓梯!其實佢只係早上去買餸之後做清潔及煮午餐,下午阿女放學後佢只需要坐著抹玩具之後煮晚餐,這是否已很多嘢做?照顧阿女上學放學、沖涼洗頭也是我呢個大肚婆做了,她還說因每日都要用手抹地所以膝蓋痛!我想問有無僱主不用工人抹地?仲有因佢身形非常矮,所以佢做咩都要企椅子,佢連取個碗食飯都唔夠高,企椅子呢個動作都係會傷膝蓋啊!
今日佢哭著同我講話想返菲律賓休息,因腳痛,我話同agent講,佢又話只係想通知我因佢腳痛,若果買餸好遲返,做嘢做得慢,希望我唔好介意唔好嬲,佢都想同我完約,佢只想同我講若有一日佢做唔住就會比信我一個月通知我佢返菲休息!同埋佢好唔開心我之前同agent講佢洗碗唔乾淨!唉!咁我點算?我4月1日預產期,搵人又無咁快搵到,點算好?真係好煩,唔通我叫佢呢個月休息吓咩都唔洗做先?定點做好呢?

珍珠宮

原帖由 may.bb 於 11-2-13 15:48 發表
菲姐做咗5個半月,佢剛嚟時因我有咗2個幾月,勁嘔唔舒服仲入埋醫院,好彩佢剛到就照顧到我個女,我入院5日都唔洗我擔心!但約3個月後,我發覺阿女成日肚痛同肚痾,到我可以食到嘢時我都痾咗成個月,終於有日我發現原來佢d碗洗得好唔 ...

有病医病呢樣我可以接受, 但洗唔乾淨d 碗搞到肚痾, 重要唔覺得咁係問題, 重要唔開心你話佢, 咁你有冇方法處理先?
冇嘅話都要俾佢走, 唔係一家人嘅健康点算?
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

男爵府

原帖由 may.bb 於 11-2-13 15:48 發表
菲姐做咗5個半月,佢剛嚟時因我有咗2個幾月,勁嘔唔舒服仲入埋醫院,好彩佢剛到就照顧到我個女,我入院5日都唔洗我擔心!但約3個月後,我發覺阿女成日肚痛同肚痾,到我可以食到嘢時我都痾咗成個月,終於有日我發現原來佢d碗洗得好唔 ...

到多一個bb時點算呢?

佢做嘢只會越來越慢,而你家因有初生bb,要求佢工作係快.點夾呢?

沒可能家中的工人做什麼都帶手套吧?!洗奶瓶又係咁,bb都會痾架!!!或許不只係咁.

送佢走啦,沒可能等到佢話頂唔順時比一個月你.你係老闆定佢係老闆呢?

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你有冇將佢過往做得唔好o既工作用書面通知佢改善? 如工作評核, 更甚至係warning letter? 將來你真係要炒佢, 就用哩啲理由嚟炒佢, 千祈唔好提因為佢手有病, 或者膝頭痛做嘢慢哩啲字眼或說話. 免得俾機會佢去平機會搞你, 話你疾病歧視, 記住~總之炒佢個理由就係佢工作表現不佳, 清潔唔乾淨致令小朋友病(如果有小朋友睇醫生紀錄~醫生紙, 收條就更佳, 冇就紀錄晒啲日子), 話佢屢勸不改, 嚴重影響家人健康.

男爵府

2024年龍年勳章 魅力公主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

如果係我一定比佢走, 長此落下問題只會越來越多!
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

珍珠宮

你拿拿聲請過啦!希望搵個好d你仲可以坐下月!

子爵府

謝謝大家!昨日菲姐同我講佢可以繼續係度做,因為膝蓋已無咁痛,佢話再痛先同我講再去睇醫生,我知佢膝蓋應該係風濕,請問有無人嘅工人有風濕?會唔會成日都痛做唔到嘢?我自己本身都有腰骨痛,若果菲姐成日膝痛都唔知點算,佢依家已經唔抱阿女(3歲)第時阿b出世唔知可唔可以應付?今日我仲比我阿媽罵我杞人憂天,話船到橋頭自然直!唉!臨近生b個人就越緊張,成日都好有火咁,其實係未真係我唸多咗?

男爵府

我係你會即刻請過一個,第時你生左多一個BB佢一定頂唔順,真係唔好拖.......

水晶宮

超贊成.
一個B+你幫手,都話做唔掂,
再生多個B,你又坐月幫唔到手,咁果時點算?
依家趕快搵,可能有機會搵到,搵唔到,都可以請住鐘點先.

原帖由 VKwan 於 11-2-13 21:56 發表
你拿拿聲請過啦!希望搵個好d你仲可以坐下月!

別墅

送佢走, later she might claim you job injury, if she CAN get doctor letter, you need to pay her 4/5 salary while she sit all day in your house and have sick leave.

I had a helper like that before, she said her hands hurt, then i thought gov hospital is better and cheaper, ask her to go by herself, then she has ONE MONTH sick leave letter back!!!

Then she sit all day and I do all the work all day after work.

But she doesnt really look sick to me, U cannot fry her when she has that letter when she is having her sick leave.

She then said she need to go back to the gov hospital after the month to re-visit. I stopped her and bring her to a private doctor, the doctor said she can move her hands freely and nothing wrong, do not think she need to have any more sick leave.

Then she got back to work, but she looked unhappy when I said she do not go to gov hospital!

beaware, if she does this, u might face a long time sick leave, if she does that CONTINUOUSLY, one doctor letter after one, u cannot fry her until she can get back to normal work! She can even pick her doctor, so u bring her to a good doctor, she can insist to go to other doctors...like ""good hearted"" gov doctor!

子爵府

之前我比菲用手套工作,包括抹玩具,後來agent都有提我要睇住工人唔好比佢帶手套洗奶樽,因為會污漕!之後因我見到菲帶手套抹完鞋櫃,又唔洗吓手套先就繼續抹玩具,好污漕,所以之後我叫佢抹玩具及奶樽都唔可以用手套!但今日比我發現,原來佢抹玩具時沒有用手套,不過洗抹玩具條手巾時就帶住對污漕手套去洗,咁未一樣污漕?一見到咁,我真係好驚第時佢抹阿Bd玩具都會咁處理,阿b把玩具放入口點算?我已經買了三種唔同顏色嘅手套佢用,一對清潔廁所,一對洗碗,一對抹其他地方清潔用!由於佢成日用爛d手套,所以我買最貴嗰d比佢用,真係浪費唔少錢!
我之所以煩係因為佢除咗洗碗唔乾淨、要長期用手套抹玩具及做嘢較嘈成日嘈醒我個女之外,沒有特別不滿嘅地方,c6同我媽都唔想我換,唔想浪費金錢同怕之後嗰個會仲衰!所以我先煩咋!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 may.bb 於 11-2-15 16:16 發表
之前我比菲用手套工作,包括抹玩具,後來agent都有提我要睇住工人唔好比佢帶手套洗奶樽,因為會污漕!之後因我見到菲帶手套抹完鞋櫃,又唔洗吓手套先就繼續抹玩具,好污漕,所以之後我叫佢抹玩具及奶樽都唔可以用手套!但今日比我發現,原來佢抹玩具時沒有用手套,不過洗抹玩具條手巾時就帶住對污漕手套去洗,咁未一樣污漕?一見到咁,我真係好驚第時佢抹阿Bd玩具都會咁處理,阿b把玩具放入口點算?我已經買了三種唔同顏色嘅手套佢用,一對清潔廁所,一對洗碗,一對抹其他地方清潔用!由於佢成日用爛d手套,所以我買最貴嗰d比佢用,真係浪費唔少錢!
我之所以煩係因為佢除咗洗碗唔乾淨、要長期用手套抹玩具及做嘢較嘈成日嘈醒我個女之外,沒有特別不滿嘅地方,c6同我媽都唔想我換,唔想浪費金錢同怕之後嗰個會仲衰!所以我先煩咋!

就係哩啲問題, 看似濕碎, 其實牽連就唔小了, 但講得多我自己都覺煩, 點解佢哋唔可以為人設想多啲呢?

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 may.bb 於 11-2-15 15:30 發表
謝謝大家!昨日菲姐同我講佢可以繼續係度做,因為膝蓋已無咁痛,佢話再痛先同我講再去睇醫生,我知佢膝蓋應該係風濕,請問有無人嘅工人有風濕?會唔會成日都痛做唔到嘢?我自己本身都有腰骨痛,若果菲姐成日膝痛都唔知點算,佢依家已經 ...

i sugg u hire another one is better ! as when ur 2nd baby born .....and she hv knee pain again ...how to do ?
also, she need to wear the glove to wash ....dish not clean .........then how's the milk bottle .....in the future...new born baby ar !

珍珠宮

原帖由 may.bb 於 11-2-15 16:16 發表
我之所以煩係因為佢除咗洗碗唔乾淨、要長期用手套抹玩具及做嘢較嘈成日嘈醒我個女之外,沒有特別不滿嘅地方,c6同我媽都唔想我換,唔想浪費金錢同怕之後嗰個會仲衰!所以我先煩咋! ...

邊個想煩?你要解佢知可能發生嘅事先得!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

男爵府

佢 ke 衛生意識完全唔可接受, 遲d 再加個 New born baby, 點算..! 如果係我, 一定會換!

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 SandraLo 於 11-2-15 16:46 發表

邊個想煩?你要解佢知可能發生嘅事先得!

that is .... in this year ..i change 3 maid la! waste $$$ tim....luckly now that one is good!
becoz i hv 2 gal ..4 yrs and new born
But ..if u a home stay mom ...then u may keep her lor

子爵府

菲之前係hk同一個家庭做了8年,都係照顧new born 同一個3歲小朋友,佢話上個僱主好好人,冬天長期開暖爐(我家不用暖爐,只於同阿女沖涼及換衫時先開,我自己都無用),而且比佢用洗衣機洗衫(我要佢自己洗衫)所以未有試過隻手乾燥同裂指甲!佢有叫我開暖爐,但我唔開,我話成日開暖爐皮膚會好乾!佢話上次個僱主兩人都要返工,佢一個照顧2個小朋友,所以我以為佢好掂,點知佢好似仲污漕過d印印!其實我見佢指甲裂,佢要求用暖水洗自己d衫我都比,點知菲姐自己同agent講話我比佢用暖水洗衫,agent罵完佢仲話埋我好比工人用暖水洗衫,agent話無僱主會比工人用暖水洗衫,所以之後我都無再比佢用暖水洗衫(因佢真係會用好多暖水呀)!

子爵府

原帖由 Onlok 於 11-2-15 17:25 發表

that is .... in this year ..i change 3 maid la! waste $$$ tim....luckly now that one is good!
becoz i hv 2 gal ..4 yrs and new born
But ..if u a home stay mom ...then u may keep her lor

依家我無工做,不過阿b出世後會間中出去做一些part time,約半年後先會搵嘢做!

大宅

其實用暖水洗衫,洗野,洗手......皮膚會特別乾燥,佢既手會更加容易裂。
講真,你個工人最令人接受唔到既係乜都用手套。如果你繼續決定用佢,我建議你和工人都要改變一下。首先重新同工人商量好,以後洗碗洗奶瓶唔可以用手套,只有清潔可以用手套。另外,有兩樣野我覺得可以減輕一下工人既,第一,其實可以俾工人用洗衣機,我覺得又省時又節約水。第二,其實可以改用地拖抹地,其實用手抹真係幾辛苦,如果佢後生就可能唔覺辛苦,佢係香港已經8年,看來都唔後生了,而且又有風濕,真係幾辛苦架。如果你覺得用地拖唔乾淨,可以叫佢先用除塵紙或吸塵機,其實拖地都ok 乾淨架。仲有,其實我覺得冇必要經常用布抹玩具,佢地唔會勤洗布,抹玩具等於將污漕野抹均勻,真係越抹越污漕。可以洗既玩具儘量定期洗,如果唔可以洗,一定要抹既,我建議你叫工人用BB用來抹面既濕紙巾抹喇。可能你會覺得浪費,但衛生有保障d.
以上係我既做法,可能未必個個媽咪認同,但希望幫到你喇。

原帖由 may.bb 於 11-2-15 17:28 發表
菲之前係hk同一個家庭做了8年,都係照顧new born 同一個3歲小朋友,佢話上個僱主好好人,冬天長期開暖爐(我家不用暖爐,只於同阿女沖涼及換衫時先開,我自己都無用),而且比佢用洗衣機洗衫(我要佢自己洗衫)所以未有試過隻手乾燥 ...

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至