論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

之前都出過post,不過後來唸住bb就出世無謂換人!點知...
我請賓賓時,佢做咗2個月,就要求我買手套佢用,佢話天氣凍,佢話以前僱主(做咗8年)日日開暖爐,所以佢唔凍,但我無開,所以想用手套,咁我都無問題,我買幾對唔同色手套比佢分類工作,只有手洗衫及洗奶樽無用手套,點知後來佢隻手指公爛咗,我帶佢睇醫生,醫生話係凍親及細菌感染,要工人用手套工作,好返就無事!
今日我見佢又用對手套抹完地,再去抹玩具櫃,我叫佢除對手套出嚟洗吓先啦!佢話洗地布時已洗埋手套,咁我順便同佢講,「阿b下個月出世,你用少d手套工作啦,因為唔乾淨同埋用手套毛巾d水唔能夠弄得好乾,d地方成日濕淋淋(我叫佢用塊乾布抹乾d水佢又唔理),不過天氣開始暖啦,你都唔洗用手套啦!」菲姐即刻好大反應話「唔得,我一定要用手套工作,用嗰d清潔用品全部都有化學成份,會整傷我d皮膚架!」我話你之前話因為凍而要用手套,但依家又話要日日用?用手套唔乾淨,照顧阿b唔方便,佢即刻撻醫生出嚟「醫生都叫我要用手套工作,你唔可以唔比我用!」我開始有d火,我話醫生話天氣凍先用手套,同埋你隻手指好返就無問題,之後佢仲話「我以前個僱主都比我用!」我「你以前個僱主比唔代表我都比,我以前d工人夠唔會用手套工作囉!你要照顧bb就要乾淨!」之後佢唔知講咩抹地帶手套定唔知咩,我已經唔想聽,我真係有d火!其實係未我要求高,係未真係有僱主願意比一個成日要帶住手套保護自己嘅工人照顧初生bb?若我換工人,我真係唔會再請賓賓啦!

公爵府

拖地抺野洗碗戴手套無問題既, 我自己唔中意戴手套做野, 所以對手好粗鞋, 有時會甩皮. 所以我都建議工人戴手套做野.

至於BB用品, 如果你唔怕佢對手有細菌, 咁可以要求佢唔用手套既!!

你工人應該唔止咁少激氣野既, 如果單單因為用手套而炒既話, 咁就係要求高啦, 坦白講!!

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

個人覺得用手套會干淨啲,我都有bb,抹地一定要用手套,因為工人用手抹完地,再湊bb,你仲驚啦,成手都係漂白水,點晤用手套呢?
好小事呀,你唸下,如果爆拆,流血,晤帶手套,如果整到血淋淋,你都晤敢比佢湊bb.

子爵府

吓!如果我姐姐用手套做野我無任歡迎,因為唔知佢有無皮膚病嘛!

大宅

是否著眼點錯左?

樓主,首先,你是否想說

1. 你想工人用一對手套來抺地,另一對手套來抺兒童櫃(洗碗當然要另一對,洗兒童衣又再另一對)
2. 你工人用手套做野,但條毛巾扭得好細力,成日水滴滴,你想工人扭得大力點,條毛巾乾D至去抺野

我覺得若工人做番好以上問題,佢用手套無問題,最重要是D清潔真係要做得好,如:抺地真係乾淨,洗完D碗/奶樽係過清水,唔會殘留清潔濟等...

子爵府

原帖由 rean_chau 於 11-2-25 16:02 發表
拖地抺野洗碗戴手套無問題既, 我自己唔中意戴手套做野, 所以對手好粗鞋, 有時會甩皮. 所以我都建議工人戴手套做野.

至於BB用品, 如果你唔怕佢對手有細菌, 咁可以要求佢唔用手套既!!

你工人應該唔止咁少激氣野既, ...

因為佢帶手套後,洗碗勁唔乾淨,經常有飯及餸漬係碗碟,我有腸胃敏感,之前痾咗成個月先發現原來係d碗碟污漕!個地又抹得唔乾淨「痴粒粒」,佢用咗手套後,d清潔用品好似唔洗錢咁用,但又唔過清d水,所以比以前更污漕,話佢佢又唔忠意,又話用少d唔乾淨。因為我做家務都唔會用手套,以前個印印都無用,但佢一樣好乾淨,佢會用梘液洗乾淨隻手先去照顧囡囡,個地真係一粒塵都無仲好乾爽!我覺得天氣凍用都無問題,不過夏天經常帶住手套,對手經常出汗,之後去照顧bb好似仲污漕咁,因佢係唔會經常洗手,佢覺得帶咗手套對手就乾淨,成日洗手對手會乾!我只係覺得係未太保護自己而沒有想到乾淨嘅問題呢?若果你帶咗手套,做嘢乾乾淨淨,我無問題,但佢唔係,現在只肯洗抹bb及囡囡玩具時不帶手套!對我多多要求,又要咖啡、hand cream、凡士林、帶手套、用暖水洗衫、若佢膝蓋痛做嘢慢唔可以罵他......,但我要求我入院生bb時不放假一天我比$佢都話唔得,要求帶少d手套,又唔得,阿囡d食具都係洗得唔乾淨,叫佢天氣暖洗碗唔洗帶手套,又話唔得!只做咗半年,好似佢要求我嘅我就要遷就佢,但我要求嘅就要乞求佢咁!我d親戚朋友個個都話照顧bb污漕已經係「死罪」,但我仍因為佢照顧囡囡都好好而沒有炒佢,就算佢又話手痛、又話肩痛、又話腳痛我都算,其實已經好就佢,仲想點?

男爵府

好媽媽勳章

我個人覺得清洗地方可以用手套,我都會主動叫佢用,但係吃同bb用品我就認為真係唔需要用,如果佢成日話前顧主嘜前顧主嘜我會直接同佢講咁你去你前顧主度做啦.

大宅

好媽媽勳章

She is a " Lo C Food"......

伯爵府

呢個係乾唔乾淨問題,不是帶不帶手套的問題...如果佢可以帶手套而又乾淨咁你地唔需要拗....
帶手套做清潔無問題,但叫佢清潔完後除咗手套用隻手test吓是係咪仲「痴粒粒」,仲未乾淨應再做,直到乾淨為止.
就算有無帶手套,抱bb前洗吓手都好應該.

似乎你個工人最大問題係太有性格唔受教...
個個人標準和要求不同,如果工人做嘢唔好我唔會炒,會教佢我的要求,最緊要係佢有嘗試識應我的要求... 如果個工人完全唔聽反而怪我要求高,平日又要求多多,我會覺得呢個人工作態度不夠好.

原帖由 may.bb 於 11-2-25 16:57 發表

因為佢帶手套後,洗碗勁唔乾淨,經常有飯及餸漬係碗碟,我有腸胃敏感,之前痾咗成個月先發現原來係d碗碟污漕!個地又抹得唔乾淨「痴粒粒」,佢用咗手套後,d清潔用品好似唔洗錢咁用,但又唔過清d水,所以比以前更污漕,話佢佢又唔忠意, ...

水晶宮

我要工人戴手套做野.

大宅

買醫生用手套,一大盒,用完即棄!果D唔會唔乾淨。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

樓主,我唔覺得你有問題喎...
我接受唔到工人勁寸+成人揾前僱主大你的...
你呢個工人,唔會教得聽的...
原帖由 may.bb 於 11-2-25 16:57 發表

因為佢帶手套後,洗碗勁唔乾淨,經常有飯及餸漬係碗碟,我有腸胃敏感,之前痾咗成個月先發現原來係d碗碟污漕!個地又抹得唔乾淨「痴粒粒」,佢用咗手套後,d清潔用品好似唔洗錢咁用,但又唔過清d水,所以比以前更污漕,話佢佢又唔忠意, ...

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

呢D嘢全部唔好再提供比佢了-->又要咖啡、hand cream、凡士林、用暖水洗衫、若佢膝蓋痛做嘢慢唔可以罵他......,

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

態度又唔好, 做野又唔好, 問佢想點囉, 做定唔做?做就乖乖聽話, 唔做唔該即刻寫信, 唔好煩!
放下自在

大宅

炒佢唔係為對手套, 係佢太衰格啦~ 其他mami 講得arm, 成日講前僱主點點點就叫佢搵前僱主請返佢!
我個菲菲都洗到手爛,我有俾手套佢洗衫, 佢洗穿左手套都唔會叫我買; 爛手就自己買cream搽,我買vaseline俾佢搽佢都眼濕濕好感激,用完就自己再買。抱b湊b前就一定洗手。
你屋企個皇太后太唔知自己係咩位置,庄閑都唔識分。

子爵府

今日我發現事實嘅真相,我阿媽都幾忠意個菲姐,因為佢工作都好勤力,不過就清潔得唔乾淨!昨日我媽聽我講後,佢望吓菲姐對手,原來d手指已經腫哂,手指公爛嗰度仲未好返(呢樣我都知),我媽話佢應該係做得多清潔,可能之前做咗8年,已經勞損咗,係d手指筋骨腫,呢d係唔會好,真係要長期帶手套工作,唔可以成日濕水,佢抹嘢唔乾淨係因為佢d手指痛、無力去抹,咁點算好呢?我媽話菲姐好可憐,之前8年工作為供細佬讀書,依家工作先為佢剛2歲嘅囡囡,但其實佢已經做到7勞8損!唔怪得成日見佢好似好痛咁,肩、膝、手都痛,依家我c6話佢負責洗奶樽及清潔bb嘢,怕菲姐手指有菌,其實佢做咗4個月已經開始痛,依家只係剛剛做咗半年,仲有年半,佢捱到嗎?之前佢試過同我哭訴話唔做,因佢真係覺得好痛,但想起要照顧阿女又唔想,第二日又話想清楚想繼續做,要求我若果佢身體痛,做嘢慢d唔好罵他,其實我都好懷疑佢仲有無能力照顧2個小朋友(new born+3歲女),真係唔知點好呀!

別墅

算啦! 換過第二個啦! 佢都做唔到你要求, 何必勉強自己就佢

大宅

你工人幾歲呢????

周身骨痛... 唔係咁ok喎.... 樓主長痛不如短痛

你in 工人時無留意佢雙手?????

咁你ref check佢前僱主有無話佢周身骨痛咁呢??????

公爵府

好媽媽勳章

嗯.....平心而論, 你工人有需要戴手套
另外, 有菌冇菌呢d, 我覺得mean咗D. 你自己出完街, 都唔可以確定自己完全清潔. 有BB係要乾淨, 但點都唔可能無菌, 你不如設定清楚規則同程序比佢, 起碼你心安d.

佢有傷口, 你都要幫佢諗下, 點樣佢可以快d好; 好唔到, 佢可能唔再適合做DH, 你可以考慮唔用佢. 但係, 喺佢的確係有傷的情況下, 你唔比佢用手套, 係唔多合理.

平心靜氣處理啦, 如果唔係, 佢紙筆痕去睇醫生報工傷, 你仲煩!

珍珠宮

我覺得工人係應該戴手套工作, 但戴左手套唔等於做野會污漕架喎, 所以, 我覺得係你工人既工作態度有問題, 唔關手套事~

首頁

尾頁

跳至