自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我已經觀察咗呢個工人一段時間,今日真係頂佢唔順!尋小朋友讀紅磡海逸豪園漁人
碼頭內的「學之x」幼稚園PNA班,男孩子的媽咪!你個工人唔知係印定菲,每日接放學
都同D同鄉傾唔停,最可惡係佢每日比咗張接送咭個幼稚園職員後就行開繼續傾計,連
小朋友出來都唔知,老師叫咗好多次佢都仲未知,每次都係佢D同鄉提醒或大叫佢,
佢先會行埋去見個小朋友,之後小朋友想拖姐姐,姐姐睬佢都傻,只有自己行快步再
繼續傾,小朋友跟在後面快步跑,之前曾試過小朋友跟唔切喊咁口個工人都只係望一望
就算,仲要笑個小朋友!今日佢傾到小朋友走咗去電梯附近玩佢都唔知,到發現唔見
小朋友先係度大叫小朋友個名,見到小朋友無唔見到,以為佢會知驚,點知都唔驚喎!
佢遠遠見到小朋友係電梯附近玩,佢就繼續取部電話出嚟傾傾傾,完全唔理個小朋友
係電梯到玩會危險!真係睇到我眼火爆呀!小朋友好似唔係好識講嘢,個工人日日都
唔會拖佢,到佢D同鄉都接咗小朋友就一齊走,但佢都唔會拖小朋友,小朋友只拉住
佢衫尾,今日見到小朋友個名叫「成田xx」唔知係未日本人?真係好想話比小朋友父母知佢個工人咁對佢個仔,佢個工人今日穿淺藍色衫牛仔褲,頭髮長到去patpat,好年輕,我唔知會唔會比人話我多事,但若果我個工人咁對我個女,我會好唔開心囉!

男爵府

what a poor child! if i were you, i will contact the kg and try to get in touch with the parents, but be careful, don't let the maid knows this. hope you can help the poor boy. If I were the parents, I hope that I would be informed.....

juicy媽  係囉, 講俾學校知, 因為你都話個小朋友家長可能係日本人, 未必上k, 咁咪唔知佢個仔仔幾慘囉!  學校唔會怪你多事既!  發表於 11-4-2 16:18

水晶宮

我上次見到我囡幼稚園同學仔個工人有問題,
我都向學校反映,由校方轉告該小朋友既媽咪.
正如你講,你唔想自己工人咁對你女.
請你盡快通知學校啦.
大家守望相助.

侯爵府

聽到 我火都嚟

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

方方媽媽 發表於 11-4-1 15:27
我上次見到我囡幼稚園同學仔個工人有問題,
我都向學校反映,由校方轉告該小朋友既媽咪.
正如你講,你唔想自己 ...

我記得你個case, 樓主真係要學你咁同學校反映~

之後我無再追你個post, 最後點呀?
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

子爵府

我都唸住若係呢度搵唔到佢父母,會同學校講,不過唔可以比佢哋d同鄉知!間學校大部份都係佢哋接小朋友,有時佢都知我啤住佢!但佢哋都唔會理囉!

公爵府

畀面勳章

樓主你快D同學校講LA,咁先幫到個小朋友R

男爵府

畀面勳章

Tell to the teachers. The maid doesn't have any heart.

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

同學校teacher講聲啦...等佢父母知道....個小朋友好慘呀....

子爵府

畀面勳章

UP

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

同學校講啦

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

有時湊小朋友返學時有d姐姐又好似幾好, 見到大家都係同校, 我又唔識佢, 佢又會同我點下頭笑下咁~
BK の 會員
Merry X'mas!!!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

嘩!! 真係睇都好嬲呀

樓主,睇怕個小朋友係日本人,個mami都可能未必係中國人,上黎呢度成數唔高呀! 你快d話比學校知,最好,再寫埋封信講解清楚,叫學校同家長講兼交比家長啦! 樓主咁好心,就送彿送到西啦!

tchu  Totally agree!  發表於 11-4-2 01:40

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

個小朋友好慘

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

通知學校等學校通知小朋友家長啦 !!!!!!

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

looks like the boy is japanese n i dun think his mother will see ur post here...go n tell the school quick...poor kid

水晶宮

响哩度搵真係大海撈針, 一定要叫學校同佢家長講
生得積極, 老得開心
病得舒服, 死得安樂

男爵府

畀面勳章

所比e家揾個好工人總難過揾老公 !!!

琛怡媽媽  係架, 成日見啲工人拖住小朋友沖"紅燈", 仲要同時傾電話wor, 萬一有事真係.......  發表於 11-4-1 17:17

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

公爵府

開心吸收勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

想搵個好工人真係難過登天...

首頁

尾頁

跳至