單親天地

跳至

首頁
12345...9

尾頁

男爵府

由星期二開始發燒, 即刻食藥,
到半夜發高燒, 走去醫院, 聽過心口同背脊, 話佢無事, 開左一堆藥,
食到依家, 每日都係日頭無事但半夜燒,
咳就係依然日頭一兩聲, 夜晚多d, 但個人都幾精神,
咁使唔使再睇多次醫生?
暑假.....咁就過咗一半啦.

伯爵府

分享愛 貓狗褓姆 魅力公主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

夜晚燒得高唔高呀??

晞晞之前就係燒幾日, 但就日日都高燒, 去急症幾次, 聽完晒話無事, 個肺好清, 淨係開藥俾佢. 咳就初時無, 之後越黎越嚴重. 到第4次去急症話佢肺炎

你不如同佢去睇多次私家醫生

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

If 高燒 is not so high, don't see doctor again. Wish wai wai get well soon

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

維豬係咪大約半夜2-3點時間開始發燒呀? 狠心啲, 要捱多幾餐白粥啦, 嗱嗱嗱...你咪手痕, 放幾粒江搖柱落煲粥到呀吓....

悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

醫生話維維咩樹呀 ?
心存正念,接觸的人都會是貴人;
心術不正,接觸的人都會是小人

男爵府

wing 發表於 11-4-30 13:58
夜晚燒得高唔高呀??

晞晞之前就係燒幾日, 但就日日都高燒, 去急症幾次, 聽完晒話無事, 個肺好清, 淨係開藥 ...

頭先無上來就係收到sleep電話,
介紹仁安既兒科袁醫生, 打去沙田仁安話佢下午無應診,
好彩sleep記得佢係馬鞍山仁安門診都有掛診,
我打去又即刻book到一個鐘頭後喎,
時間剛剛好, 咪帶住維豬跑入去囉,
醫生話佢係普通傷風, 但d菌跟埋d痰入左喉嚨,
引至到喉嚨收窄, d痰咳唔到出來, 焗住d菌令喉嚨有點發炎,
所以一直都燒下唔燒, 退唔到燒,
今次要食抗生素, 睇多3日如果再唔退燒就要入院檢查,
佢話一般小朋友發燒最多係燒5日, 如果超過5日就唔係發燒咁簡單,
而維維今次剛好5日後去睇佢, 如果再係唔好就驚佢會咳到肺勞,
原來肺勞可以係由普通傷風咳但唔徹底醫返好而變成既,
好可怕呀, 好彩同維維再去睇多次醫生jer,
我身邊近呢兩年都有三個朋友肺勞呀, 好長手尾好麻煩既,
淨係每一日去政府醫院食藥, 都要食成年既.
如果去私家食藥就可以每星期取一次藥, 但每月要2000蚊.

男爵府

ada0707 發表於 11-4-30 14:17
If 高燒 is not so high, don't see doctor again. Wish wai wai get well soon

我都係同佢睇左醫生啦, 佢平時發燒都係食一、兩日藥水就無事啦,
今次咁樣反反覆覆燒成5日都係第一次,
同埋佢由未發燒之前都有開始咳啦,
咳到依家都幾耐既啦, 我都係唔放心睇多次好d囉.

水晶宮

回覆 維豬豬 的帖子

肺勞向正苦診所要食9個月藥, 仲要闔家要照肺(即時call爆全家電話)

男爵府

catfitfit 發表於 11-4-30 15:34
維豬係咪大約半夜2-3點時間開始發燒呀? 狠心啲, 要捱多幾餐白粥啦, 嗱嗱嗱...你咪手痕, 放幾粒江搖柱落煲粥 ...

要食白粥咩? 佢唔係肚痾喎,
不過清淡d都好既,
但條友仔係打死都唔食粥既喎,
上次入院割包皮,
做完手術餓到喊都唔肯食一啖嬤嬤煲既粥呀.

男爵府

小雄維尼 發表於 11-4-30 20:11
回覆 維豬豬 的帖子

肺勞向正苦診所要食9個月藥, 仲要闔家要照肺(即時call爆全家電話) ...

係呀, 係9個月, 仲要日日去添呀, 淨係日日搭車去都想死.

水晶宮

回覆 維豬豬 的帖子

係呀, 我媽當年有肺癆, 健康院要我同我老豆第日請假即刻去照肺, 幾掛張呀
我媽日日要去食藥, 試過有日5q記得左無去, 第日去返..........比條狗姑娘產到pk

瑪瑙宮

環保接龍勳章

維豬豬 發表於 11-4-30 20:12
要食白粥咩? 佢唔係肚痾喎,
不過清淡d都好既,
但條友仔係打死都唔食粥既喎,

煲通粉或螺絲粉比維豬仔食啦,
清淡又飽肚D...
閒事少理,只談風月,不談正事{{我要......絕對領域}}

大宅

畀面勳章

希望維維快d好返啦!你自己都小心身體呀!

男爵府

wayso 發表於 11-4-30 20:36
煲通粉或螺絲粉比維豬仔食啦,
清淡又飽肚D...

係呀, 我都諗住聽日開始煮d有湯既野俾佢食,
呢兩日勁無胃口呀佢, 頭先食飯都係食得3啖.

男爵府

bbbs 發表於 11-4-30 20:49
希望維維快d好返啦!你自己都小心身體呀!

頭先九點左右, 又開始發燒啦,
食左今日既藥,
幾勁呀, 唔使十分鐘, 連涼都沖唔到就訓著.

大宅

畀面勳章

維豬豬 發表於 11-4-30 21:41
頭先九點左右, 又開始發燒啦,
食左今日既藥,
幾勁呀, 唔使十分鐘, 連涼都沖唔到就訓著.

希望佢今晚可以訓得好d,唔好再燒同咳啦! 呢兩日唔好同佢出街住喇!等佢好返先再玩過啦!

水晶宮

醫生有無講如果再係甘燒應該點做?

瑪瑙宮

環保接龍勳章

維豬豬 發表於 11-4-30 21:39
係呀, 我都諗住聽日開始煮d有湯既野俾佢食,
呢兩日勁無胃口呀佢, 頭先食飯都係食得3啖.
...

係啦,如果佢肯食嘅,就煮多少少,
湯還湯,粉還粉,分開放入雪櫃,
要食至忽出黎隔水蒸,
D人話無咁燥喎....
我多口提吓咋...

閒事少理,只談風月,不談正事{{我要......絕對領域}}

伯爵府

分享愛 貓狗褓姆 魅力公主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

希望呢個E生D藥可以幫到佢啦, 佢訓咗你都要休息下LA, 打緊仗嘛

男爵府

bbbs 發表於 11-4-30 21:48
希望佢今晚可以訓得好d,唔好再燒同咳啦! 呢兩日唔好同佢出街住喇!等佢好返先再玩過啦! ...

隻葯咁勁想去街都唔得啦,
頭先去完教堂, 返來既時候成條路都係要我抱返來,
成對手都送左俾佢囉,
但見到佢又真係好眼訓囉.

首頁
12345...9

尾頁

跳至