興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

Google農曆和香港假期! (中文版)

各位 Android 用家一定會問為什麼 Android 日曆表內沒有農曆顯示,原來最 Google 推出了官方版的農曆表了,還增加了中文版的香港假期表,大家只要先到 Google 日曆內點選訂閱後,在手機上顯示你需要的日曆表,就可以正常顯示出來了,大家可以看下圖,如果在手機上沒有看到新增的日曆,大家只要在設定我的日曆內按一下同步就會看到了

農曆設定方法

alienova  謝謝分享 :)  發表於 12-1-16 21:00

侯爵府

Google農曆和香港假期 設定方法 for Android

Google 個 2012 Hong Kong Calender 仍然有錯,佛誕曰期是4月28日並非5月、另國慶曰補假(10月2日)沒有了! 不過除了向google 反映外,是否沒有其他辦法? 其他曰曆apps都是based on google calendar

男爵府

畀面勳章

回覆 stitch_626 的帖子

我個電腦上面個 google 日曆show 到香港假期, 舊曆日子呀.... 部GS2做埋同步, 但係手機都係show唔到, 唔知點解呢?

stitch_626  因為你未Hi Light  發表於 11-12-1 11:34

大宅

佛誕曰期是4月28日國慶曰補假....我check左無錯哦

Fion_Chan  我個google 都係錯,今晚再研究下  發表於 11-12-1 13:53

男爵府

畀面勳章

唔明呀~~ 可以喺邊到high Light呀? thank you!

大宅

floraykw 發表於 11-12-1 11:59
唔明呀~~ 可以喺邊到high Light呀? thank you!
用電腦開Gmail裡的日曆,在 農歷 這兩個字旁你見不見到有個小方格,裡面有無顏色的?如果無就是沒有顯示,需要選擇顏色的才可顯示

男爵府

畀面勳章

stitch_626 發表於 11-12-1 12:03
用電腦開Gmail裡的日曆,在 農歷 這兩個字旁你見不見到有個小方格,裡面有無顏色的?如果無就是沒有顯示,需 ...

有顏色的, 而電腦上的日曆亦有農曆及香港假期的, 只是手機同步後, 在GS2上仍未見有顯示.

sinoyo  我部GSII係手機日曆內既設定按"日曆同步"就OK咗  發表於 12-1-10 12:16

大宅

floraykw 發表於 11-12-1 12:55
有顏色的, 而電腦上的日曆亦有農曆及香港假期的, 只是手機同步後, 在GS2上仍未見有顯示. ...
又係GS2,你連接Kies同步一次,因為三星白痴機要在Kies做首次同步的,否則之後不能單機連網同步的

男爵府

點先可以係NOTE 整到農曆???

大宅

michellehung 發表於 12-1-9 00:13
點先可以係NOTE 整到農曆???
方法同上

禁止訪問

大宅

mochuchu 發表於 12-1-10 10:15

請問個圖只見到黑底及三角型!
Link 已 修

禁止訪問

大宅

mochuchu 發表於 12-1-10 11:42

唔該哂.....但我未做連接Kies,由新機到現在都未做過,請問在那裡可以知道個步驟??
http://www.samsung.com/hk/support/detail/supportPrdDetail.do?menu=SP01&prd_ia_cd=1903&prd_mdl_cd=GT-I9100LKATGY&prd_mdl_name=GT-I9100&srchword=GALAXY+S+II

新機回家第一步連接Kies跟 Google A/C 同步 一次,之後就唔洗用Kies了

伯爵府

hashtag旅遊勳章 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

mochuchu 發表於 12-1-10 11:42

唔該哂.....但我未做連接Kies,由新機到現在都未做過,請問在那裡可以知道個步驟??
係電腦設定好後,按手機日曆>設定>日曆同步
みんなで一緒に笑う

禁止訪問

伯爵府

hashtag旅遊勳章 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

mochuchu 發表於 12-1-10 12:24
回覆 sinoyo 的帖子

唔該我係手機日曆>設定到找不到日曆同步??
你用邊部手機?
みんなで一緒に笑う

禁止訪問

大宅

good sharing, thanks

伯爵府

mochuchu 發表於 12-1-10 12:35
回覆 sinoyo 的帖子

GSII ar!!!thanks.
日曆>MENU鍵>設定

係設定度拉到最底,會有個同步設定,禁日曆同步就搞掂。

如果唔見,你可以入設定>帳號與同步處理設定>GOOGLE A/C>選擇同步處理日曆
みんなで一緒に笑う

首頁

尾頁

跳至