自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

侯爵府

過去的 weekend 同C6 嘈到無停, 昨晚又為左湊仔, 嘈足幾個鐘.

我個仔, 好鐘意玩我 d lotion, 有時比佢自己查, 佢有排玩, 我自己覺得好小事, 邊個細路仔唔搞搞震 ? 佢唔止 cream / lotion, 就連朱古力醬都會周圍整, 我覺得只要唔係整係傢俱, 唔係太污糟, 我會比佢玩一陣, 跟住抺返干淨.

食飯時我要求有 manner, 唔會比佢玩, 佢亦都學緊食. 我只係在非食飯時間同佢玩 d 污糟的野. 我對於佢食飯時的表現幾嚴格的.

佢最勁試過, 成樽凡士林玩到成手都係, 根住好滿足咁大笑, 笑左好耐. 我覺得呢 d 都係佢童年回憶.

但 99 每次見到, 到會駡到痴左線咁, 好大反應, 好大聲, 鬧到唔識停咁, 佢把聲已經好q煩, 我聽埋佢係咁鬧係咁鬧, 我就頂唔住, 講左句 : 你 d 仔痴痴呆呆未夠 2 歲時係咪唔識郁 ? 我個仔正常反應, 個個小朋友都係咁搞下呢搞下路, 我比佢玩一陣就會幫佢清理架啦. 佢玩完亦會自己要求洗手, 有乜問題 ?

嘩呢句說話好似引爆左個核彈咁 ! 99 傾盡全力張開嗓門狂鬧 !!!!!!! C6 又加入戰團, 覺得個仔唔岩.

我想問你地 : 你們會不會比小朋友 ( 未夠 2 歲 ) 玩 D 好污糟的野 ? 例如查到成手都係 CREAM, 幫公仔查CREAM, 佢用朱古力醬查個咀, 我仲會特登同佢落雨時著好晒雨褸去玩水 "乙水" ! 我怪獸嗎 ?

我只係覺得, 做人阿媽, 同 d 仔女瘋狂玩下佢想玩的野, 回憶都好 SWEET, 我都要返工, 唔會日日咁顛法.

pcbu  踩水乙水同朱古力醬我接受到!!  發表於 12-7-16 16:53
weiwei  waste lotion/cream , 朱古力醬.  發表於 12-7-16 16:31

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

講真我唔會
要跟手尾會好抆 mouth:

circle119    發表於 12-7-16 20:48
yanyan-mummy    發表於 12-7-16 18:49
hoiching930  same  發表於 12-7-16 18:28
kiu1112    發表於 12-7-16 16:55
肥妹心  唔會  發表於 12-7-16 16:10
liaosee    發表於 12-7-16 15:35
bebe12hk    發表於 12-7-16 14:55
AAACCC    發表於 12-7-16 14:47
無望    發表於 12-7-16 14:36
fatpanda  我都會好抆 x 6  發表於 12-7-16 14:32
sunshine-lover  x5  發表於 12-7-16 14:15
亞貴  x4  發表於 12-7-16 14:11
km1357  x3  發表於 12-7-16 14:07
Sumyeema1  x 2  發表於 12-7-16 13:24

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:過去的+weekend+同C6+嘈到無停,+昨晚又為左

原帖由 ope 於 12-07-16 發表
過去的 weekend 同C6 嘈到無停, 昨晚又為左湊仔, 嘈足幾個鐘.

我個仔, 好鐘意玩我 d lotion, 有時比佢自 ...
著手鞋去踩水我都會比仔仔做,但玩凡士林同埋cream就吾會啦!如果我甘做實比人罵死(99,62,同埋我屋企人)話我吾識教!

babybaby2007  我仲會特登同佢落雨時著好晒雨褸去玩水 "乙水" , <-------佢係特登去..  發表於 12-7-16 15:51

瑪瑙宮

畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:我係怪獸家長嗎 ?

吾會,尤其吾食得既cream,比佢由細玩開,大個左驚佢玩高士的同埋呢d始終係消耗品,玩左佢好浪費

好可惜,一直以為好深既緣分,原來好淺-節錄<野豬.黃子華> »

別墅

我選擇唔評論係唔係怪獸,可能每個人教小朋友嘅方法都唔同,但俾我一定唔會隨意讓小朋友這樣玩。

伯爵府

畀面勳章

無, 無比佢獨自拎來玩過(因呢d野吾係要來玩), 因為我吾想佢整到周圍污糟, 自己要做餐死, 佢好奇心重可以試一試, 但我只會比少少佢自己渣面渣咀

alicialee1210    發表於 12-7-16 17:02

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我唔會, 因為浪費! 同埋要知規矩, 想玩流質, 你同佢親子整下 pancake 都可以攪攪下. 每個父母教法唔同, 我又唔認為你錯, 最錯咪係你應你99 果句, 大忌!

liaosee    發表於 12-7-16 15:36
conniechan125    發表於 12-7-16 14:50
Cutemom0808  absolutely agree  發表於 12-7-16 14:13
limchee  係 ! agree. 你甘話你 99 . 佢岩定錯都好. 好冇
禮貌  發表於 12-7-16 14:10
des_tests  同意!  發表於 12-7-16 13:20

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

我只會俾囡囡落大雨著雨靴去玩水 "乙水"!!!
其他我都唔俾她咁玩,我個人覺得浪費咗d handcream...

alicialee1210    發表於 12-7-16 17:02

侯爵府

係呀有排做架!!

但久不久玩一次, 我比佢玩, 佢開心好耐

侯爵府

頭先我仲覺得自己好岩!! 多謝你們意見!!

原來冇乜人咁玩法??

哈哈哈, 原來係我另類!!

好在問下你們!

子爵府

引用:過去的+weekend+同C6+嘈到無停,+昨晚又為左

原帖由 ope 於 12-07-16 發表

我個仔, 好鐘意玩我 d lotion, 有時比佢自 ...
我成日都俾佢亂玩,飛跳踩水,響屋企吹bubble,畫牆,貼sticker成屋係,俾佢自己玩水屋企入面浴室內,我以前都成日俾人鬧,但我理鬼佢,宜家個個走嚟話我仔醒
外國的小朋友全部自由發揮,所以creative,我覺得你啱就做,支持你

AJW2010  畫牆??  係唔係用washable嘅筆?  發表於 12-7-16 15:20

子爵府

Lotion,朱古力醬,我唔會俾佢玩,如果有心要俾佢玩「污漕野」,我會買手指畫,顏料,坭膠俾佢地玩餐飽,因為呢d野先係可以用黎「玩」

yanyan-mummy    發表於 12-7-16 18:49
alicialee1210    發表於 12-7-16 17:03
yau_grace    發表於 12-7-16 15:03

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

比唔比玩,唔係問題!最有問題係你講果句說話 law!

伯爵府

畀面勳章

其實係我角度都可以接受,呢D係刺激小朋友既創造力既其中方法。只係普遍人眼中,小朋友應該要乖要聽話,呢D行為對佢地黎講係過火,不能接受亦無可口非。但樓主99講既果返說話,又真係好唔啱,雖然可能係無心語,但又真係人身攻擊,難免99同C6咁火既..........

侯爵府

回覆:sarahmehkhk 的帖子

原來我真係異類, 99顛晒話我唔識教!!

侯爵府

一定唔會!試過有次佢(2歲)將成樽凡事林搽喺度頭,仲gel埋個賭神頭,我同佢洗左成個禮拜頭先洗得清啲油!激到我死

朱古力醬更加唔會俾佢玩啦,我會同佢講,呢啲唔係玩具,唔可以拎黎玩!野甲由呀

珍珠宮

畀面勳章

我去playgroup都有其中一項比小朋友玩lotion,我覺得一次半次無所謂,亦都唔使鬧,成日玩就無意思。

子爵府

我會比個囡係個toilet亂畫水彩畫, 一星期一次. 畫完一次過洗賣toilet; 但cream 同 食物就唔會.

不如你比佢白白完自己塗lotion 同 自己預備食物, 咁可以滿足佢好奇心

侯爵府

回覆:des_tests 的帖子

聲明: 暫時每樣玩左一次, 不是經常!! 因我日常不在家湊, 夜晚回來也冇力咁玩

男爵府

其實樓主嘅意思係咪覺得小朋友做咗D無傷大雅嘅事,大人係咪要執得咁正呢,我唔識評論你嘅事件啱唔啱,你係咪怪獸家長,我都覺得如果一個小朋友有太多事你都話唔準,小小事就擘大個喉嚨罵個小朋友,就唔係幾好囉,唔通你想個小朋友成日都只係一舊茂咁坐係度,木頭公仔唔準郁、唔準笑、唔準瓜瓜叫,唔通咁好咩

wendy_jed  無危險既, 玩下都無所謂丫~  發表於 12-7-16 16:00
angelbb_88    發表於 12-7-16 14:12

首頁
12345...11

尾頁

跳至