跳至

首頁

尾頁

複式洋房

深灣軒啓思今日收左我個女讀2013年k1, 但就唔知呢間學校好唔好, 有冇媽咪可以比少少意見呀? 萬分感激 ^^

子爵府

回覆 conniecml 的帖子

你收左上午班定下午,我收到通知,我女收左下午

別墅

回覆:深灣軒啓思好唔好???

我係爸爸,唔知可唔可講下呢?我囡囡上年讀N班,我覺得老師好好,好有愛心,可能囡囡遇到好老師

複式洋房

回覆 conniecml 的帖子

佢收左我囡讀全日呀 ^^但唔知間學校好唔好, 教材如何? 老師如何 ?

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

回覆 嶺南小王子 的帖子

請問N班有無校車架? 係咪五點安全帶呢?

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

回覆 嶺南小王子 的帖子

仲有呀, 知唔知道N班上下午各大約有幾多人呢?

子爵府

我聽個朋友講話有小朋友上到小學會跟唔到,唔知係咪因為佢地係活動教學~~
不過我又覺得返左N班試下先,始終南區真係唔多N 班可以報,
除非你有其他OFFER ?
到出年先再考其他K 班LA~~

大宅

我聽朋友講, 呢間係出名, 貴, 無野學, 老師流動性都大~

我估睇大家的選擇和要求吧~
n班又真係無咩所謂, 南區半晝選擇又不多.

同埋佢地會比其他學校早收生同收留位費, 因為大家都未必視佢為首選.
咁佢未可以收多d留位費.

大宅

我上年有帶囝囝去N interview, 感覺老師唔夠細心.
最後收左我都無讀. 也聽說老師的流失量不少....
BTW, 如果有多些就讀的家長們俾意見, 我想是最準確的.

子爵府

引用:我聽個朋友講話有小朋友上到小學會跟唔到,

原帖由 牛媽 於 12-11-02 發表
我聽個朋友講話有小朋友上到小學會跟唔到,唔知係咪因為佢地係活動教學~~
不過我又覺得返左N班試下先,始終南 ...
唔係真law,好多畢業生都派左去田始、南官,都冇話跟唔上。

子爵府

引用:我聽朋友講,+呢間係出名,+貴,+無野學,+老師

x

子爵府

引用:我聽朋友講,+呢間係出名,+貴,+無野學,+老師

原帖由 kenniscg 於 12-11-05 發表
我聽朋友講, 呢間係出名, 貴, 無野學, 老師流動性都大~

我估睇大家的選擇和要求吧~
貴O的,絕對係。但係睇下你同咩學校比?所以唔可以一概而論,至於,流動性,我唔知之前,但係阿仔由K1到而家K3,大部份老師都仲係度,仲請多左一個老師教英文。所以你個info 都可能係好耐。

公爵府

畀面勳章

回覆:hkitty09 的帖子

是嗎?

[img][/img]

子爵府

BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

回覆 hkitty09 的帖子

你好, 我囡囡都收咗下年N班。想問知唔知佢幾時有Open day呀? 你話請咗一個老師教英文,是否西人呀? 其實我又未去過佢open day, 對佢認識唔多, 都唔知讀唔讀好。現在仲等緊康傑有冇offer。你可否講多d有關啓思嘅教學, 是否中文為主? 有幾多時間教英文? 幾時教普通話同Phonics呀? D人話佢程度淺唔知係唔係, 現在都煩慮中是否讀。好處係暫時都有學巷,但好似傳下年冇喇, 唔知真定假。

子爵府

回覆 kenniscg 的帖子

佢緊係唔係最早要比留位費啦,我上次見完利東果間聖文嘉,一個星期內答收唔收,好記得係星期一收信,星期六就要交錢,一早要交留位費,唔記得要交六百定四百幾啓思月頭寄信,月中至叫我交錢

子爵府

我識幾個人讀完都派田始,南官同寶血(我真係睇中依點)
之前都讀啓思畢業,無問題啵

而且家下有邊間小學讀書唔辛苦架

公爵府

畀面勳章

回覆:冬兒.. 的帖子

冬兒,請問你朋友仔女有無再出外補習(英文、普通話)?

[img][/img]

公爵府

畀面勳章

回覆:冬兒.. 的帖子

冬兒,請問你最後簡了啟思定聖文+讀?

謝!

[img][/img]

子爵府

引用:回覆+hkitty09+的帖子 你好,+我囡囡都收咗

原帖由 Tabo88 於 12-11-06 發表

你好, 我囡囡都收咗下年N班。想問知唔知佢幾時有Open day呀? 你話請咗一個老師教英 ...
Tabo88,如果你讀緊康傑而你又負擔得起,建議你唔好轉。因為我小朋友N班都係讀康傑,我覺得呢間學校好好,佢既程度係比啟思深,英文方面係develop 得好好,同埋我走個年,小朋友唔係太多,所以可以 focus 可以好點,不過印像中佢大部份收費都唔係太平。至於啟思,佢新請既英文老係native,另外本身既英文老師係外國人,教左好多年,佢地既普通話係K3至有,Phonics 係一個星期一次,但係英文班就日曰有,不過如果真係要學phonics,不能只靠學校,老師整體都做左好耐,好有愛心,同埋大部份同家長既關係都好緊密。

子爵府

回覆:深灣軒啓思好唔好???

另外,啟思已經有o的學校開始冇學券,所以之後有冇真係唔知。但係,真係好取決你想要咩學校,啟思始終係集團學校同埋有家教會,係大校,同埋佢有九龍塘啟思既名氣,心理上好似讀名校。至於康傑,雖然佢只係得幾間學校係香港,但係程度相對深,佢係其他地區既學校係always has waiting list ka, 好full ka.

首頁

尾頁

跳至