跳至

首頁

尾頁

複式洋房

小囡今年自行跨區衰左, 要著手準備統一派位排位.

請問南區除了熱門如海寶, 南官, 田始, 置始, 其他的如何?

培德, 華寶可以嗎? 還有鶴山和石排灣聖伯多祿..

南區多間聖伯多祿, 好混亂, 唔識分..

仲有係香島道官立, 係咪咁差..

唔好意思, 咁多問題, 我都有扒過文, 亦有問人意見, 但大多講熱門的, 我冇理由放晒熱門係頭, 想了解多D其他學校, 煩請幫忙, 萬分感謝.

男爵府

海寶, 田始, 置始,培德 .
南官太多人不選.

複式洋房

Ms.Mak 發表於 12-11-28 18:03
海寶, 田始, 置始,培德 .
南官太多人不選.

我想這幾間, 頭三位只會放海寶, 田始和置始應該不會放, 培德尚在考慮中.

那請問華寶放第2/3好不好? 我想secure一點. 謝謝你.

子爵府

回覆:南區小學點擺好?

我今年中左華寶,我有幾個鄰居讀緊,佢既小朋友話讀得幾好,同埋派位將好,好多都派到聖呂。

子爵府

培德-我去過open day, 我麻麻,新學長太young;鴨脷洲聖伯多祿,感覺幾aggressive ;香仔聖伯,校舍一流,有直屬中學,不過我冇唸過佢;香官,新校長幾有愛心,不過佢既口碑麻麻;鴨脷洲街坊學校,冇咩comment;鶴山,佢既資源好多,不過學生相對少,但係我樓上有個太太,3個小朋友都讀緊,大仔剛剛派左去灣仔鄧肇堅。希望呢個分析幫到你。

複式洋房

hkitty09 發表於 12-11-28 22:40
培德-我去過open day, 我麻麻,新學長太young;鴨脷洲聖伯多祿,感覺幾aggressive ;香仔聖伯,校舍一流,有 ...

Hi hkitty09, 我有睇過你D文, 你最終決定自行選華寶, right? 恭喜晒你! 如你唔介意, 可否告知你幾分入華寶? thx.

因為我個囡幾活躍, 但做功課又ok, 自動自覺, 老師話要選活動D既學校比佢. 心目中想排第一既係海寶, 然係會排下培德, 華寶. 我唔可以太aggressive, 因為手頭上一個offer 都冇, 我要選一間高命中率既放第2/3, 睇倒大家對華寶既好評, 所以想放前D. 其他熱門既田始置始就唔會啦, 我驚我頂唔順D谷法! 南官呢, 我以為我主觀, 上年參觀過, 對校長+教職員+安排, 不敢恭維!! 以我個囡既活躍法, 應該會成日罰企兼留堂! 石排灣聖伯多祿硬件真係好正, 點解冇諗過佢? 我朋友話東村聖伯多祿好野, 西村個間就完全唔得. 鶴山我上年都參觀過, 但就冇晒印像..培德上年參觀, 我印像幾好, 乜今年換左校長? 咁要諗諗.

南區得個12間官津, 減左D唔會選既(應該放後面), 可以選擇既其實唔多. Anyway, 好多謝你意見.

子爵府

我係15分入華寶架。想當初,得首選都係選海寶或南官,但後來知道海寶中既機會率好抵,再加上今年金豬年會有更多小朋友選,我又考唔到私校back up,所以最後無選;至於南官,係參觀完之後,對於佢地招特既態度都不敢恭維,所以都係冇選;東邨聖伯,曾係我考慮範圍內,因為雖然係新校長,但佢既presentation 真係好得,令我感覺好有朝氣同好aggressive ,同埋佢學校既口碑都好好,我冇選係因為我小朋友唔鐘意;至於西村聖伯已closed; 香港聖伯,我冇選既原因係因為佢係石排灣村,對於我覺得唔係太方便;至於華寶,其實我從來冇唸過佢,但係係參觀完兩次之後,佢地校長加老師既熱心態度,再加上原來好多海怡同埋我附近好多既太太們都推薦呢間學校,因為佢地既小朋友都現在係個度讀緊,加大都派到去聖呂,所以我最後選左佢。

男爵府

我個仔依家P2, 讀海寶, 當年因為我是N年前華富寶血上午班舊生佢有多5分(即有20分)(下午班舊生屬華寶舊生, 上午班舊生屬海寶舊生)第一階段入了海寶, 其實當時都算是好彩, 因為我知有人20分都入唔到。

其實當年我都幾鍾意華寶, 如果當年我個仔第一階段唔得要抽籤, 我第一志願會是海寶,第二階段會是華寶(我覺得華寶好易入, 只要你選它, 基本上都會收)

男爵府

幸福女子 發表於 12-11-28 18:38
我想這幾間, 頭三位只會放海寶, 田始和置始應該不會放, 培德尚在考慮中.

那請問華寶放第2/3好不好? 我想 ...

培德今年入英中率很高,僅次於田始.
華寶放4.5.6
頭5間,間間都谷.

子爵府

如果係自行同樣得20分,咁選田始定海寶較好??自行是否只可選1間??

幸福女子  自行係只可以選一間.  發表於 12-11-29 21:36

男爵府

海寶難入過田始

如果你個小朋友唔谷得,最好唔好選田始

男爵府

培德我都幾鍾意,佢既往績都幾好,可惜我嗰個係仔

男爵府

牛媽 發表於 12-11-29 14:53
如果係自行同樣得20分,咁選田始定海寶較好??自行是否只可選1間??

今年朋友兒子15分,後補第一入海寶,即15分難入.

田始學位較其它小學多,末必難入.

大宅

哩2年田始難入左呀
我囝囝都係叩門, 等到人地註晒冊, 先有位收我個囝

講真, 選入田始, 睇下小朋友谷唔谷得 ,
真係幾辛苦下, 我囝果班好多突擊測驗默書, 問其他班又冇咁多
都唔知點解班班進度都好似唔同咁

子爵府

同意,我都知田始好谷,所以自己冇選,但係相信佢會係一間好學校。我選華寶另外既原因,係因為佢係普教中,我想個仔打好普通話個底。

複式洋房

Ms.Mak 發表於 12-11-29 14:32
培德今年入英中率很高,僅次於田始.
華寶放4.5.6
頭5間,間間都谷.

不好意思, 不是太明日你意思..

你是叫我放華寶在4.5.6?

"頭5間,間間都谷", 你意思係田始,置始,南官, 培德和海寶?

Ms.Mak  Yes!  發表於 12-11-30 10:11

複式洋房

KKM 發表於 12-11-29 15:27
培德我都幾鍾意,佢既往績都幾好,可惜我嗰個係仔

培德得兩班小一, 又算熱門, 我將佢放前好危, 一個唔覺意就...

複式洋房

如果我放...海寶, 華寶, 培德, 係咪好低能? 我唔敢放培德第二, 我冇野係手, 驚會屎得好慘烈...

複式洋房

其實大抽獎是否可以進取D哩, 我想培德同華寶喺叩門階段都還會收生啩.

複式洋房

今日開始收表, 仲心大心細, 唔知大家有冇竟見, 我諗住...

1) 海寶
2,3) 置紿/利東聖伯多祿
4) 培德
5) 華寶
6) 石排灣聖作多祿
7) 田灣始南
8) 南官
9) 鶴山
10) 香官
11) 鴨脷洲街坊

- 熱門學校我只鍾意海寶, 南官個人喜好唔鍾意, 田始置始其實都幾好, 但田始比南官更嚴, 我個活躍女雖谷得但唔想佢冇童年, 所以老師叫我可以擺置始前一D, 置始相對輕鬆D, 利東聖作多祿有多過2個人話好, 老師亦有愛心, 應該可以包容倒我個活躍女..培德華寶放4.5希望墊一墊.
- 請問2.3點排好? thx!

首頁

尾頁

跳至