烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

新玩具

Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

回覆:自製豆漿

有機黄豆 75g,先清洗
加水至 900ml mark

機做,乾豆mode,用了大約23分鐘
開機後量度到最高大約攝氏98度
隔一次渣後,得豆漿大概650ml

Please do not quote any information posted by fungwongphie.
何謂不誠實使用電腦??

珍珠宮

由於用了500ml自製豆漿做豆腐花,剩低150ml飲,加咗1茶匙黃糖,豆味重,不過仲有粒粒、有渣。將會試濕豆mode同隔2次,睇o下會唔會滑D。

何謂不誠實使用電腦??

版主

畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 育兒性格勳章 2016畫展勳章

fungwongphie 發表於 13-2-23 18:46
有機黄豆 75g,先清洗
加水至 900ml mark
我懶,唔想攪咁多野,用soyabe??a果部算 lu~

見我在線?
但可能我已行開了!
以為我行開了?
但可能我就係望住喎!
所以......你估我唔到!

珍珠宮

引用:Quote:fungwongphie+發表於+13-2-23+18:46+

原帖由 FrankieFUNG 於 13-02-23 發表
方便D咩?

何謂不誠實使用電腦??

版主

畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 育兒性格勳章 2016畫展勳章

fungwongphie 發表於 13-2-23 18:53
方便D咩?
係事先要浸4﹣6小時豆(通常臨瞓前浸定,第二朝起身整),之後放豆放水,㩒一個制,佢自己攪......
見我在線?
但可能我已行開了!
以為我行開了?
但可能我就係望住喎!
所以......你估我唔到!

珍珠宮

同場加映
食用熟石膏粉半茶匙及鷹粟粉半茶匙,用凍滾水一湯匙拌勻,放大碗中(我用了德國製2層空心夾心碗),撞入500ml已滾的(最高量度到有攝氏99.8度)自製豆漿,加蓋,等了大約25分鐘,食得

何謂不誠實使用電腦??

珍珠宮

引用:Quote:fungwongphie+發表於+13-2-23+18:53+

原帖由 FrankieFUNG 於 13-02-23 發表
係事先要浸4﹣6小時豆(通常臨瞓前浸定,第二朝起身整),之後放豆放水,㩒一個制,佢自己攪...... ...
同我用緊嗰D有乜唔同?我都係用機整咋

何謂不誠實使用電腦??

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

FrankieFUNG 發表於 13-2-23 18:52
德國寶果部都可以,但問題係飲一杯都好飽..........
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

珍珠宮

引用:同場加映 食用熟石膏粉半茶匙及鷹粟粉半茶

原帖由 fungwongphie 於 13-02-23 發表
同場加映
食用熟石膏粉半茶匙及鷹粟粉半茶匙,用凍滾水一湯匙拌勻,放大碗中(我用了德國製2層空心夾心碗) ...

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+FrankieFUNG+於+13-02-23+發

原帖由 fungwongphie 於 13-02-23 發表
同我用緊嗰D有乜唔同?我都係用機整咋
我估佢好似德國佬果部唔使隔渣

男爵府

畀面勳章

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

亁豆都得

方便好多,成日想整但想起要浸豆就即刻死心,我用個老爺攪拌機咋,只有攪拌功能,其他全無

男爵府

回覆 fungwongphie 的帖子

大約幾銀丫 ?

男爵府

回覆 FrankieFUNG 的帖子

大約幾銀丫 ?

別墅

我都想知幾錢? 邊度買?
我部用左好耐,個摸打最近d聲好怪,想買部新

珍珠宮

引用:Quote:FrankieFUNG+發表於+13-2-23+18:52+

原帖由 andyman 於 13-02-23 發表
德國寶果部都可以,但問題係飲一杯都好飽..........
我諗飲埋D豆渣都應該一杯都好飽

何謂不誠實使用電腦??

珍珠宮

引用:回覆+fungwongphie+的帖子 大約幾銀丫+?+

原帖由 rentssp 於 13-02-23 發表
回覆 fungwongphie 的帖子

大約幾銀丫 ?
工聯會行貨特價中,我買咗其中最貴嗰隻

何謂不誠實使用電腦??

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

fungwongphie 發表於 13-2-23 20:55
我諗飲埋D豆渣都應該一杯都好飽
朋友做過比我飲,可以當半碗飯
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

珍珠宮

引用:Quote:fungwongphie+發表於+13-2-23+20:55+

原帖由 andyman 於 13-02-23 發表
朋友做過比我飲,可以當半碗飯
當午餐咪可以減埋肥

何謂不誠實使用電腦??

首頁

尾頁

跳至