跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 請問有冇媽咪決定左bb一到2歲就比佢讀幼兒班呢?

我都係咁稔, 囡囡嚮屋企只係同姐姐玩玩具, 好悶, 所以都想今年比返去讀書, 等佢學下紀律呀!!!!

karenlyk 寫道:
EMILY,

bingo!!!!佢哋真係驚會成日病,同埋認為小朋友咁早返學好慘,所以唔想.

我覺得留喺屋企唔係唔好,不過成日都睇tv就唔想,所以我都靜悄悄幫琳琳搵緊n1,都知遲咗,好多班都滿.

昨日同琳琳去咗深灣軒啟思攞報名表,仲即時in埋收咗佢,不過我都會搵多1,2間比較先俾註冊費.

[quote]
EMILYCHAN825 寫道:
catbaby,

兆祁返左學我諗唔會上pg lu. 因為我依家報果間學校, 半日係本地老師, 半日係外籍老師上堂, 好似仲有普通話堂. 如果係我諗都會搵d興趣班... 不過到時睇下點先算啦! 係呢, 你打唔打算同jason 報n.1 呀?

karen,
其實返學係好事黎既, 又可以學吓自理, 學吓常規. 如果屋企有人湊, 咪返半日, 當返去玩都好0Y. 好過日日係屋企睇電視.

點解佢地唔想琳琳返學?會唔會係你D屋企人怕返左學會易病?
[/quote]

大宅

karenlyk,
啔思學費如何?半日定全日?好似ballfish都同佢個仔仔報了這間?

eeleung,
你都係時候同你個女女報n1, 等佢學"兒態"喇....唔係冇人要喇.....講笑唔好嬲, 有carlson要佢?
歡迎進入Carlson BB => 相簿 +新加入的Blog
Carlson 媽媽卡臣媽放棄了廚藝學院學做西式包點學徒喇!!, 真可惜!

別墅

請問有無邊間n1介紹 , 我依家個頭大晒

大宅

catbaby,

我地都冇報下期幼潛lu,因為實在太多人報名. 好難安排上堂時間及地點. 所以我地已經轉左下期試吓上朗研社既pg. 不過都一樣好快full. 如果下次有咩其他pg再話你知.

e&j,
係呀, 其實時間都好長. 不過冇辦法啦. 我又想兆祁搬返黎同我地住. 唯有返全日等我接佢放學. 希望佢好快會習慣啦.

karen,
我都估到你屋企人怕琳琳成日病, 不過呢個始終係過度期, 就算返k.1都會容易病. 早d返學適應吓仲好啦.

eeleung,
全日學費$4000 + 膳食好似 $800. 另外再加雜費.
我有做野架. 依家日頭係太婆湊緊我個仔, 夜晚就跟婆婆瞓. 所以佢依家大個我想湊佢返屋企跟返我地住.

別墅

emily

你知唔知校車要幾多錢?朗研社既pg 都好多人讀, 好似話都幾貴...... 我都想比我囡囡讀 n1

大宅

無人要???? 哦! 讀書問題~~~稔緊啦!

我一向都同叫講叫佢讀多d書, 唔好似我咁, 唔結婚都無問題, 最緊要有份工做, 怕咩呀!!!!!!! 重有呀! 我都同佢講30歲先結婚, 我會幫佢湊bb, 嘻嘻! 你話我係咪一個好媽媽, 哈哈哈!

fallenstar023 寫道:
eeleung,
你都係時候同你個女女報n1, 等佢學"兒態"喇....唔係冇人要喇.....講笑唔好嬲, 有carlson要佢?

大宅

嘩! 咁多錢呀!!! 請問係邊間學校呢?

如果係我一定要cut 工人, 但係晚晚放工要趕去接佢放學都好緊張, 我未請工人前試過, 夜晚有人約去街就要問褓姆得唔得, 我試過, 唔敢囉! 最衰我無屋企人幫到手啦! 嗚嗚.....

eeleung,
全日學費$4000 + 膳食好似 $800. 另外再加雜費.
我有做野架. 依家日頭係太婆湊緊我個仔, 夜晚就跟婆婆瞓. 所以佢依家大個我想湊佢返屋企跟返我地住.

大宅

Elainel_yll,

你估邊區架? 同埋你想比亞b係邊樹返學先? 因為我係諗住自己湊返學放學. 所以唔知校車幾錢.

朗研社既pg係winky上過話幾好, 所以我地今試下上. 今次我地報果個course $2300/12堂. 你可以上佢個web度睇下.

朗研社 web-site (click here)

如果想比囡囡讀 n1 都要留意多d同開始要報名架啦! 聽講有好多好既n.1已經full晒.

[quote]
elainel_yll 寫道:
emily

你知唔知校車要幾多錢?朗研社既pg 都好多人讀, 好似話都幾貴...... 我都想比我囡囡讀 n1

大宅

好婆婆, 你叫你個女30歲先結婚咪做高齡產婦...哈哈, 都係個句, 讀多啲書好?搵工都容易啲....
eeleung 寫道:
無人要???? 哦! 讀書問題~~~稔緊啦!

我一向都同叫講叫佢讀多d書, 唔好似我咁, 唔結婚都無問題, 最緊要有份工做, 怕咩呀!!!!!!! 重有呀! 我都同佢講30歲先結婚, 我會幫佢湊bb, 嘻嘻! 你話我係咪一個好媽媽, 哈哈哈!

[quote]
fallenstar023 寫道:
eeleung,
[/quote]
歡迎進入Carlson BB => 相簿 +新加入的Blog
Carlson 媽媽卡臣媽放棄了廚藝學院學做西式包點學徒喇!!, 真可惜!

大宅

EMILYCHAN825,
你個間係唔係有名的幼兒園?因carlson個間返全日都係$3000以下包所有嘢....
eeleung 寫道:
嘩! 咁多錢呀!!! 請問係邊間學校呢?

如果係我一定要cut 工人, 但係晚晚放工要趕去接佢放學都好緊張, 我未請工人前試過, 夜晚有人約去街就要問褓姆得唔得, 我試過, 唔敢囉! 最衰我無屋企人幫到手啦! 嗚嗚.....

[quote]

eeleung,
[/quote]

大宅

Emily

咁我等你消息啦!! 有PG 位記得預我地啦!!
thank q thank q!!

嘩... d pg 咁鬼好生意!! 成日都full 啊!!! 我又要搵下睇下邊度有得讀啦!!

講開又講, 我之前聽你講過話想搵英文pg, 我知道我公司附近有兩間英文補習班好出名, 一間叫"EQ"勁多人讀, 呢間要大個少少5-6歲, 聽講唔係咁易入要wait 好耐!

另外一間叫"種子" 聽講可以自組英文pg, 之前有係bk賣廣告架!! 第日如果我地的bb大個少少可以諗諗呢d喎!!
如果到時搞記得預我啊..!! [quote]
catbaby,

我地都冇報下期幼潛lu,因為實在太多人報名. 好難安排上堂時間及地點. 所以我地已經轉左下期試

大宅

catbaby,

咁你開始同囝囝報n1未呢? 我重未呀??? 有d驚添!

carlson媽媽

係呀!! 我要做一個好婆婆, 等個囡同個孫痴我多d.

喂! 明天係咪真呢?

咁carlson讀邊間呢? 學費都ok喎?? 你幾時報名? 幣啦! 我咩都未行動呀!!!

EMILYCHAN825

你囝囝又係邊間讀呢?

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

fallenstar023 ,

全日學費$4800分10期,另外有雜費
而家睇緊赤柱聖公會聖彼得堂,我會下星期去攞表,順便睇下環境.不過n1&k1佢哋冇全日,但都會報咗先.

emily,

我都覺得早d適應係好,上年我已經講要琳琳今年返學,嘩!!!!佢哋d反應 但我知道要堅持,因為早日學群體生活比較好,我覺得琳琳有潛質可以好好發展,唔想浪費多一年.

eeleung,

真係要快d搵學校喇!好多班都滿要排waiting.
可惜你住咁遠,如果你住我附近,可以介紹我屋企人幫你湊,又有琳琳陪希瑜玩,幾好呀 (發緊夢)

大宅

係呀!! 見琳琳被你屋企人湊得咁好, 好羨慕! 我囡囡正一刁蠻公主, 一發脾氣就掉野.....

我都想囡囡有人陪佢玩, 學習share, 成個牛王妹!!

我真係無頭緒搵邊間學校喎!! 咁點算, 你可以教我嗎?

嘩! 上年想琳琳返學, 真係好似早左小小喎!!!
karenlyk 寫道:
fallenstar023 ,

全日學費$4800分10期,另外有雜費
而家睇緊赤柱聖公會聖彼得堂,我會下星期去攞表,順便睇下環境.不過n1&k1佢哋冇全日,但都會報咗先.

emily,

我都覺得早d適應係好,上年我已經講要琳琳今年返學,嘩!!!!佢哋d反應 但我知道要堅持,因為早日學群體生活比較好,我覺得琳琳有潛質可以好好發展,唔想浪費多一年.

eeleung,

真係要快d搵學校喇!好多班都滿要排waiting.
可惜你住咁遠,如果你住我附近,可以介紹我屋企人幫你湊,又有琳琳陪希瑜玩,幾好呀 (發緊夢)

大宅

你個係女咪叫婆婆, 唔係咁叫咩? 明天係真?
carlson讀聖基道幼兒園(灣仔街市入面, 係一座新起樓入面, 間學校係舊年十一月先開始有學生返學), 我係舊年11月同佢報名(我報了三間, 其如個兩間我cancel喇, 現在你真的要睇下搵唔搵到喇....你住邊區...或者你試下問carlson個間, 環境唔錯....
eeleung 寫道:
carlson媽媽
你做咩叫我做婆婆叫麻麻唔得咩??? 明天係咪真呢?
咁carlson讀邊間呢? 你幾時報名? 幣啦! 我咩都未行動呀!!!

大宅

eeleung

我而家仲諗緊啊!! 我諗多數都係讀k1啦!! n1可能唔讀啦!!
我而家仲煩緊啊!
今朝我媽咪叫我炒鬼左個工人喎, 佢話自己湊最多俾阿仔讀n1喎!! 因為工人成日都唔聽我媽咪支笛,
我又驚再請個新的都未必好...! 如果俾我媽咪自己湊我又驚佢應付唔來喎!! 真係煩啦!

等待驗證會員

catbaby:

jason都唔係咁百厭唓,我諗你媽咪都可以應付到嘅,
咁你快d搵定學校先啦,起碼有絛後路嘛,到時再取捨lor..

睇理好多0510 BB都返N.1喎,不過我都係會俾yuki妹
讀k.1時才返lu...不過我plan緊佢可能會返多d不同形
式的playgroup...我自己比較看重親子關係多小小...
希望你吔都可搵到好嘅幼兒園...add oil

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

eeleung,

其實琳琳豬都好大脾氣,佢唔鍾意都會扔嘢,我會同佢講唔可以咁,教佢用另一種方法表達,因為而家小朋友未識用語言表達,所以佢哋會亂扔嘢,多d同佢講點表達不滿,我教琳琳义腰,我就知道佢唔開心,同時要認同佢+安撫佢情緒,再解釋.

上年已經打算要佢今年返學,因為一 般收生日期都係每年9-11月,如果遲咗未必入到心儀學校

學習sharing通常2.5yrs後先明白,平日多d同屋企人分享係第一步.琳琳做到同家人分享,未做到同外人分享,但我已經覺得好好.

幼稚園概欖2007<---click here
有全港幼稚園資料,學校地址,電話,校舍資料,網頁連結,收費

catbaby,

換工人同你媽咪好好商量下,如果佢好想唔要工人,或者俾jason返n1都係好事.

大宅

karen

你選定俾琳琳讀邊間未啊?
我就覺得唔好俾小朋友返太遠的學校, 因為舟車勞頓好辛苦啊!!

holly

Jason 佢會係屋企爬椅子啊!! 我一轉面佢就己經爬左上小椅子啦!! 真係睇小一陣都唔得啊!!
我都係覺得女仔會乖d啊!! 好似yuki 妹咁文靜!!

大宅

其實兆祁唔係讀埋名校, 我都唔知點解學費咁貴. 報左果間學校叫"元朗英藝幼稚園". 可能佢有半日係外籍老師上堂所以貴D掛

catbaby,
D 英文PG 資料係我係幫朋友問架. 因為我暫時都唔考慮比兆祁上英文PG, 等佢大小小先啦.

karen,
比琳琳讀啦. 對佢發展係好架! 同埋有時比老師教好過自己教.

首頁

尾頁

跳至