論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章

carollung,

咦, 又真係好似喎, 咁佢係你到做左六年??

原文章由 carollung 於 07-8-7 16:50 發表
我以前個工人又係叫SITI喎,佢咁岩既新僱主又係沙田區喎,我開始先係比佢8:00AM出門,8:00PM回來,後尾佢就遲啦,不過都係九點就返到,我地都冇話佢,諗住都唔係太夜就算啦,如果佢再遲返都會打電話問我地既,佢出生日期 ...

珍珠宮

既然大家一早講明係 8:00 pm點返, 無論幾點出門口都無關聯的, 咁我不如比係6:00 am出去, 你18:00 pm回家, 只係佢想玩耐些, 如佢仲係咁的態度, 我實比她放閒日或星期六, 唔好放星期日一排, 睇下佢點, 同僱主駁.

男爵府

you are right. you should tell your husband, if this incident didn't happened, 8點is真係太早... however, since she is chanllenging the rules you've given her.. it's not about the time anymore.

she is here to work not for "方便"... she should work for your trust and work for keeping her job.

You can let her come home at a later time if she behave well 6 months later or so.. but definitly not now.

原文章由 *sophia* 於 07-8-7 16:21 發表

我都想企硬,
不過我老公又覺得8點會唔會真係太早,
對佢唔係太方便?
我都驚, 如果今次讓步,
佢會唔會得吋進呎!!!

公爵府

開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

咁又冇咁耐喎,做在二年啫:mrgreen:
原文章由 sarahlee 於 07-8-7 17:07 發表
carollung,

大宅

原文章由 sarahlee 於 07-8-7 17:07 發表
carollung,

如果呢個工人真係你上手家工人, 佢都好大膽, 以前都係9點, 而家新僱主, 佢可以開口話要10:00點.

你地真係有緣, 今都可以撞到.

複式洋房

原文章由 carollung 於 07-8-7 16:50 發表
我以前個工人又係叫SITI喎,佢咁岩既新僱主又係沙田區喎,我開始先係比佢8:00AM出門,8:00PM回來,後尾佢就遲啦,不過都係九點就返到,我地都冇話佢,諗住都唔係太夜就算啦,如果佢再遲返都會打電話問我地既,佢出生日期 ...

咁佢大好多
70年4月

複式洋房

原文章由 eshiro 於 07-8-7 17:09 發表
you are right. you should tell your husband, if this incident didn't happened, 8點is真係太早... however, since she is chanllenging the rules you've given her.. it's not about the time anymore.
...

嚡, 冇工人煩, 有工人又煩, 如果可以, 真係想自己來.

男爵府

8點一d都唔算早. 我住大嶼山, 咪仲遠. 我工人今個月完約了, 2年黎都keep住約8點出, 8點半前返. 何況妳o個個只係1 week only
原文章由 *sophia* 於 07-8-7 16:21 發表

我都想企硬,
不過我老公又覺得8點會唔會真係太早,
對佢唔係太方便?
我都驚, 如果今次讓步,
佢會唔會得吋進呎!!!

水晶宮

工人休息日,唔係有24小時自由架咩??-(
如果佢休息日去街,唔影響第二日既工作,點解唔可以去夜d?
我唔係話支持佢地去夜d,我都知夜生活會易學壞,又或者會影響第二日起身,但係,要以理服人,唔係用身份去壓佢地,
佢眼紅紅,可能真係覺得好屈架.
我個工人,我從來唔要求佢幾時返,隨得佢,但我會要求佢做好一切我要求既.
如果去得夜,第二日無精神,咁我就可以發圍啦!點炳佢都得啦.

男爵府

無錯, 工人有 24 小時休息, 所以我地不應該期望她們在這 24 小時內開工做家務.
但另一方面, 工人住得我屋企, 都要配合下我的生活吧! 工人未回來, 我都唔可以鎖門鎖閘, 如果佢好夜返, 我地真係等門都等到眼光光.
而且, 你們已經協議 8:00 pm 回家, 如果個工人自覺配合唔到你屋企的生活節奏, 佢應該考慮下辭職, 而唔係無止境地挑戰僱主. 東家唔打打西家, 有咩咁委屈?

原文章由 方方媽媽 於 07-8-7 22:36 發表
我唔係話支持佢地去夜d,我都知夜生活會易學壞,又或者會影響第二日起身,但係,要以理服人,唔係用身份去壓佢地,
...

大宅

我的做法係同個工人好好商量,我初初定rules係要求姐姐八點回來,但她想九點返,咁我諗下,如果她七點左右才同朋友吃完飯,搭車返嚟就好易過八點,我就同佢講,九點前請她一定要回來,因為我地住新界,好靜,過咗八點,條路會無咩人,呢樣係為她安全著想,咁她明白而且答應咗,so far,她有時七點/八點/九點回來,但一定會在九點前回來,回來後會沖涼,然後把家執拾一下(自動),問下bb的情況,才會去睡,我始終認為管理工人,除咗rules仲要有理,用一d原因去說服她們會容易好多,她覺得多d尊重,多d關懷,工作都會開心d,努力d!

大宅

原文章由 emmyfok 於 07-8-8 00:22 發表
無錯, 工人有 24 小時休息, 所以我地不應該期望她們在這 24 小時內開工做家務.
但另一方面, 工人住得我屋企, 都要配合下我的生活吧! 工人未回來, 我都唔可以鎖門鎖閘, 如果佢好夜返, 我地真係等門都等到眼光光 ...

非常之同意 !

侯爵府

原文章由 方方媽媽 於 07-8-7 22:36 發表
...

佢有權24小時吾做野, 但亦學其他媽咪話齋, 要配合我們屋企人既生活, 我成家人都早訓既, 吾通要我等佢門? 定係佢返黎時, 沖涼, 拿衫, 嘈醒我們呢?

呢個就係我要佢早返既理由, 吾服? 未吾好做law

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

佢地係有權24小時唔做野,但係如果個工人真係咁計較,玩到咁盡,亦表示佢對你屋企冇歸屬感,關係只會越黎越差.

你個工人太寸啦, 同你地講數, 你唔可以讓步, 否則會坐大佢個勢.

我工人放假果朝會幫我做晒D野, 約9:00am 出門, 我比佢8:00pm返, 但佢通常7:30pm 返到,之後會叫我地啦, 跟住沖涼, 我地食完飯又會好似平時一樣幫我地拾
主 賜 平 安

別墅

我個印印都係, 9:00出門, 9:00前返到仲好少遲到. 返到黎即刻幫手做野, 永無say no.

不過, 好耐之前(剛剛黎做無幾耐)佢都試過偷偷地8:00出咗去, 因為佢諗我未瞓醒. 但佢唔好彩, 我咁啱醒咗, 唔見佢咪打比佢囉, 驚佢唔知去咗邊, 佢聽電話時仲支吾以對, 比我問多2問先話有事早d出門口. 我哦咗佢2句之後收線, 等佢返黎後我平心靜氣同佢講, 大家傾好的規矩大家都要守, 太太對佢都一樣會, 應承佢d野我都會做足, 咁佢都要安守佢嘅本份.

我仲同佢講如果佢放假有事想早d出去可以事先同我講聲, 如果可以的話我都會say yes, 總之唔好靜雞雞出咗去. 佢都算聽教, 之後每次佢問我可唔可以早d出門, 我聽咗理由之後一般都ok. 咁佢之後每次放假都好乖咁準時出門準時返黎.

原文章由 NBB 於 07-8-7 16:09 發表
我個印好準時,約9.00出門,9.00返家!

大宅

你個工人好大膽,懂得同你理論
我無要求工人早上幾時出門,但晚上一定8:30pm前返,現在她都好準時回來.令我滿意.

複式洋房

其實我對佢冇咩特別要求,
我唔理佢幾點離開, 只要佢8點前返,
因我住中大, 平日夜晚人影都冇,
又要行一條好多樹既樓梯先返到屋企.
所以, 個日, 9點幾唔見佢,
我老公已換好衫預備出去搵佢,
最驚佢遇上壞人就死喇!
點知佢個日咁同我哋講:(

佢今日又有新野!!
我唔覺意見到佢想打電話,
其實之前已經講過, 每晚10點至6點可傾電話.
如果有緊急事, 要係working hour打, 要先講一聲,
因我每天也在家.
點知今次被我見到,
佢話唔知10至6 d 條例,
咁我叫佢用佢本簿寫低,
佢寫完後, 就同我講要打比表妹, 因為......
我say ok.
半小時後, 佢同我講, 可能做d 個月就唔做,
佢話好難跟我既rules.
我好淡然話, 阿sir今晚夜返,
明夜再傾.

其實佢做野ok, 不過太多要求,
如果佢要走, 我唔會留, 太煩

侯爵府

原文章由 *sophia* 於 07-8-8 16:53 發表
其實我對佢冇咩特別要求,
我唔理佢幾點離開, 只要佢8點前返,
因我住中大, 平日夜晚人影都冇,
又要行一條好多樹既樓梯先返到屋企.
所以, 個日, 9點幾唔見佢,
我老公已換好衫預備出去搵佢,
最驚佢遇上壞人就 ...

真係好野, 話僱主太多rules, 跟吾到, 跟吾到未吾好做law

複式洋房

原文章由 hinhinmummy 於 07-8-8 17:08 發表

真係好野, 話僱主太多rules, 跟吾到, 跟吾到未吾好做law

佢未話唔想做囉,
想大我, no way.
不過真係好煩

洋房

My hubby comment the fisnished contract maids are trouble and request too much. Overseas maids take too long to train and may not able to do the work. Anyway, they are all trouble. From my experience, very difficutl to find a good maid. Good luck to all mami la.

首頁

尾頁

跳至