少年成長

跳至

首頁
12345...9

尾頁

珍珠宮

十萬個叻叻

我想問下, D人成日話小朋友大些會懂事, 但如無睇你寫的文章去教導小朋友, 第時會有什麼問題或不同.

伯爵府

hi SandraLo

妳好叻呀....多謝分享

珍珠宮

原文章由 LILY媽咪 於 07-8-14 13:20 發表
十萬個叻叻
我想問下, D人成日話小朋友大些會懂事, 但如無睇你寫的文章去教導小朋友, 第時會有什麼問題或不同.

Lily媽咪:

「小朋友大些會懂事」呢樣嘢, 我覺得呢個真係好睇個小朋友嘅性格長環境, 冇人知發展落去會点
大家睇番身邊嘅親戚朋友都會明多d ……. 但係,假設你阿b3歲,依家要親乜嘢都用瞓地就一定扭得到,咁落去,你會唔會覺得佢過幾年就無欲無求,或者你叫佢唔要就唔要?搏唔博?
我識得嘅朋友/同事裡面, d自己講番,細個時都真係有被寵壞,大咗雖然算孝順 (自己話自已),但都要承認好容易對父母發脾氣。
有時, 係唔係縱都係比較性的, c6俾三百蚊零用錢(返學自己俾lunch)一個week阿女(F.3), 佢俾得鬆手嘅目的就係要阿女自己懂得運用錢,如果俾我話事,我只會俾二百伍!有另一個family, 家庭收入係我地四倍,但阿媽只肯俾四十蚊個女做零用,要出街用錢就逐次計,你估將來會係点?
唔好意思,好多想講但又冇時間打咁多字,亂哂大籠!:-(

複式洋房

THX!!! 真係好有用...等我bookmark咗呢個post先! and give you a kiss->

但係我有問題... 罸naughty chair時..應該点收尾?.. 即係几時可以比佢起身?.. 我其實用罸企naughty coner來對付我個仔.. 但係佢次次開頭都係不停走出來.. 咁我就"的"返佢返去.. 跟住佢就會喊住咁重覆話"以後唔再xxxx" 同埋會企定.. 咁我應該几時拖番佢出來?其實我又係唔係應該拖番佢出來?定係應該用其他方法收尾?..

另一問題... 當我個仔坐响high-chair時, 經常會作狀企起身之後問"企起身會点样?" (佢明顯係copy我哋之前同佢講o既野 , 因為我哋見佢企圖stand-up, 我哋就會用以上對白警告佢). 呢個情況我應該答佢定唔答佢好?

珍珠宮

原文章由 zoeli 於 07-8-18 01:05 發表
THX!!! 真係好有用...等我bookmark咗呢個post先! and give you a kiss->
但係我有問題... 罸naughty chair時..應該点收尾?.. 即係几時可以比佢起身?.. 我其實用罸企 ...

zoeli :

罸naughty chair, 呢個topic 會幫到你:
「有效懲罰BB的方法」
http://discuz.baby-kingdom.com//viewthread.php?tid=909498&extra=page%3D1

响Highchair 企起身的處理,响佢未企之前讚佢:「嘩bb好乖呀,坐得好好,冇企起身喎!」
如有問題可入番「小朋友大脾氣,可以點教」個topic 度問,不過我重有4個未答,要等一等.......:cry:

複式洋房

Thx!! 我睇曬個topic啦...!!
really really thx...you are so great!

珍珠宮

Sandralo, 謝謝你抽空回答我.

我好鍾意睇你分析小朋友的野, 囡囡由以前時常失控到宜家, 真的明白同有耐性聽下我與爹地講, 做錯野會講 sorry, 唔該, 謝謝, 唔洗客氣等.

不過如有時間請講多些, 我好想知, 因你多數講解好細的小朋友, 而我身邊的朋友,家姐的仔女都好細 (最大二年班), 睇唔多些年齡分別, 因我好怕我唔識教而害了囡囡的將來 (人際關係, 性格, 行為, 學習, 以及你講你囡囡與朋友對錢的用法不一等....... 各方面), 因我都相信小朋友係一張白紙, 父母的角色與身邊人的影響真係好重要.

原文章由 SandraLo 於 07-8-17 23:07 發表

Lily媽咪:

「小朋友大些會懂事」呢樣嘢, 我覺得呢個真係好睇個小朋友嘅性格同成長環境, 冇人知發展落去會点……
大家睇番身邊嘅親戚朋友都會明多d ……. 但係,假設你阿b得3歲 ...

珍珠宮

原文章由 LILY媽咪 於 07-8-18 23:56 發表
Sandralo, 謝謝你抽空回答我.
我好鍾意睇你分析小朋友的野, 囡囡由以前時常失控到宜家, 真的明白同有耐性聽下我與爹地講, 做錯野會講 sorry, 唔該, 謝謝, 唔洗客氣等.
不過如有時間請講多些, 我 ...

LILY 媽咪 :

你小朋友多大?
BK媽咪的小朋友可能較多是細的,所以問題多是圍繞細個的小朋友。
不用太担心唔識教,坊間不少書籍都有講不同年齢小朋友/青少年人的心理和行為,看幾本就明白,其實大致都是那一套理論。

珍珠宮

hi, Sandralo,
我囡囡3歲, 其實係她唔同年齡同表現的時候,都有去睇同買有關書回家去學習, 又真係講得好中. 謝謝你的提議.

原文章由 SandraLo 於 07-8-20 17:51 發表

LILY 媽咪 :

你小朋友多大?BK媽咪的小朋友可能較多是細的,所以問題多是圍繞細個的小朋友。
不用太担心唔識教,坊間不少書籍都有講不同年齢小朋友/青少年人的心理和行為,看幾本就明 ...

[ 本文章最後由 LILY媽咪 於 07-8-21 00:33 編輯 ]

珍珠宮

原文章由 LILY媽咪 於 07-8-21 00:32 發表
hi, Sandralo,
我囡囡3歲, 其實係她唔同年齡同表現的時候,都有去睇同買有關書回家去學習, 又真係講得好中. 謝謝你的提議.

LILY媽咪 :

既然你想知多d,你pm個e-mail address 俾我, 我想send個剪報給你,就算未啱用, keep住佢, 小朋友大d 會啱!

珍珠宮

Sandralo, I just pm my email address toyou. Please check and thank you.

原文章由 SandraLo 於 07-8-22 21:38 發表

LILY媽咪 :

既然你想知多d,你pm個e-mail address 俾我, 我想send個剪報給你,就算未啱用, keep住佢, 小朋友大d 會啱!

珍珠宮

原文章由 LILY媽咪 於 07-8-23 23:50 發表
Sandralo, I just pm my email address toyou. Please check and thank you.

I sent last night, simply come back to me if there's anything you don't understand.

[ 本文章最後由 SandraLo 於 07-8-25 11:47 編輯 ]

珍珠宮

Hi, Sandralo,

收到也睇了, 謝謝. 大致上都明白, 亦會好好記住所有points, 管教子女的宜忌的行為控制.:loveliness:

有一點都好認同, "欲改變子女的想法, 甚至只想子女跟隨自己的要求做事", 有時我自己認為岩的以及當囡囡做錯時, 都要她立即停唔好再繼續, 有時她的反應會好似受委屈, 唔開心想喊, 一係要我講話我嬲, 她才會停走埋來話, sorry媽咪, 唉教她真係勞心勞力, 一時她又好似乖, 一時又激c你.

原文章由 SandraLo 於 07-8-25 11:34 發表

I sent last night, simply come back to me if there's anything you don't understand.

禁止訪問

珍珠宮

原文章由 LILY媽咪 於 07-8-25 12:51 發表
Hi, Sandralo,

收到也睇了, 謝謝. 大致上都明白, 亦會好好記住所有points, 管教子女的宜忌的行為控制.:loveliness:
有一點都好認同, "欲改變子女的想法, 甚至只想子女跟隨自己的要求做事", 有時我自己認為岩的以 ...

我給你這個剪報,是因為你想要多些教「大個d」小朋友嘅資料。
細細個時,好多嘢都真係非黑即白,較容易教,但大大吓,佢有自已的一套諗法(獨立思考)其實是好的,例如你想佢做咗功課至玩,佢就想玩咗先至做,咁如果佢真係完成得到,冇話拖拖吓就唔做,咁應該可以俾佢咁做至唔好因為「做咗可以令妳安心」而强迫佢! (講緊四、五年級嗰d)

珍珠宮

Hi, Sandralo, 咁又係細小的孩子的世界真係好簡單, 只要了解佢地的性格就可容易對症下藥去做, 大大下真係唔岩聽就唔彩你, 同齡同學與朋友影響仲緊要, 與你對立就慘啦, 但我希望將來會係個好民主的媽咪同開明, 唔係假民主.

我諗你同囡囡的關係係好好, 有心事第一個會搵你傾.

原文章由 SandraLo 於 07-8-25 18:37 發表

我給你這個剪報,是因為你想要多些教「大個d」小朋友嘅資料。
細細個時,好多嘢都真係非黑即白,較容易教,但大大吓,佢有自已的一套諗法(獨立思考)其實是好的,例如你想佢做咗功課至玩,佢就想玩咗先至做,咁如果佢真係完成得到,冇 ...

珍珠宮

原文章由 LILY媽咪 於 07-8-26 23:24 發表
Hi, Sandralo, 咁又係細小的孩子的世界真係好簡單, 只要了解佢地的性格就可容易對症下藥去做, 大大下真係唔岩聽就唔彩你, 同齡同學與朋友影響仲緊要, 與你對立就慘啦, 但我希望將來會係個好民主的媽咪同開明, 唔係假 ...

算係咁啦..... 升F.4啦!

公爵府

開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

SandraLo
我冇留過言,不過就有睇你點教小朋友,我都偷在唔少帥:loveliness: ,我睇在你d辦法,跟住去做,真係得呀,現在唔使日日鬧阿仔了,佢二歲多d咋,之前真係好唔開心,以為自己真係唔識做阿媽
不過仲係有d問題想問你,就係去洗手間啦,佢仲係要著尿片,好多小朋友已經介在日片,如果佢唔著片,佢會懶尿,我成日問佢去唔去廁所佢都話唔去,如果拉佢去呢,佢就會喊,同lur地,大大緊不在話下啦,一定係片片去,仲要疴,同佢換片都唔肯
真係有咩辦法呢,請指教
原文章由 SandraLo 於 07-8-29 16:32 發表

算係咁啦..... 升F.4啦!

侯爵府

Carol, SandraLo:

我路過, 多事搭句咀, 請莫見怪.

明白你可能好大壓力, 不過呢啲嘢急唔嚟架! 我個女都成32個月至戒到日片, 你仔仔兩歲多啲, 可能未ready, 順其自然啦.

我個女歲半嗰陣我已經想同佢戒片, 但佢未得, 到佢兩歲又近冬天, 結果兩歲半先至再同佢戒, 佢初初好抗拒仲專登賴喺地下. 當時我做咗一件好錯嘅事: 我發脾4鬧佢, 有次仲失控打佢, 終於糾纏咗成兩個月至OK.

原文章由 carollung 於 07-8-30 13:03 發表
SandraLo
我冇留過言,不過就有睇你點教小朋友,我都偷在唔少帥:loveliness: ,我睇在你d辦法,跟住去做,真係得呀,現在唔使日日鬧阿仔了,佢二歲多d咋,之前真係好唔開心,以為自己真係唔識做阿媽
不過仲係有d問 ...

禁止訪問

首頁
12345...9

尾頁

跳至