論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:Handsomewoman 的帖子

最慘問佢明唔明,佢又話明,點知咩都做錯

pionachang  同我家公主一樣。  發表於 14-6-15 20:32

子爵府

開心吸收勳章

yandy.yandy 發表於 14-6-15 11:45
佢唔明唔問又唔出聲,做錯仲要話已跟你指示做, 再加句: 我做咩野你都唔滿意!

大宅

回覆:有無請過唔識廣東話既印傭

好睇個姐姐肯唔肯學,我個印姐未出過國,在training centre 學左四個月廣東話,到香港時已經可以溝通到6-7成,宜家黎左四個月,已經溝通沒問題!

男爵府

回覆:Ericmo 的帖子

我個無,不過唔出聲由你鬧問又唔答你

男爵府

引用:最慘問佢明唔明,佢又話明,點知咩都做錯

原帖由 yandy.yandy 於 14-06-15 發表
一樣

大宅

引用:回覆 seababy 的帖子有...姐姐未出過國用姐

原帖由 Golden_Time 於 14-06-14 發表
回覆 seababy 的帖子

有...姐姐未出過國
我同姐姐都係咁溝通,同埋姐姐同我地嘅英文都係有限公司,屋企仲有老爺奶奶,所以由姐姐第一日黎,我地以經係同姐姐用廣東話+身體語言溝通,再真係唔明先用Google 翻譯,同埋姐姐有本書係翻譯一D基本屋企常用詞彙。其實講多D就ok

男爵府

引用:我請過,話星加坡做過2年識英文,結果 我一

原帖由 幸福黃太太 於 14-06-14 發表
我請過,話星加坡做過2年識英文,結果 我一個月就送走佢。
我都係呀話喺星做完一個合約,打印度人工添,乜英文都唔識,當年佢哋點溝通㗎?做嘢又唔掂、又慢、又污糟,我都係一個月就送走佢lu.

大宅

引用:回覆 seababy 的帖子有...姐姐未出過國用姐

原帖由 Golden_Time 於 14-06-14 發表
回覆 seababy 的帖子

有...姐姐未出過國
我同姐姐都係咁溝通,同埋姐姐同我地嘅英文都係有限公司,屋企仲有老爺奶奶,所以由姐姐第一日黎,我地以經係同姐姐用廣東話+身體語言溝通,再真係唔明先用Google 翻譯,同埋姐姐有本書係翻譯一D基本屋企常用詞彙。其實講多D就ok

複式洋房

回覆:有無請過唔識廣東話既印傭

我家姐姐第一次嚟香港,一句都溝通唔到,但好慶幸佢學得好快,一個月到已經學識好多,睇下你個姐姐有無心學,有心學好快就學識。

男爵府

引用:我個無,不過唔出聲由你鬧問又唔答你

我個都係

男爵府

引用:我個無,不過唔出聲由你鬧問又唔答你

我個都係

大宅

我果個姐姐來咗差唔多一個月, 都係未出過國, 初來時完全聽唔明, 只好用body language 再加Google翻譯.

而家廣東話巳經好好多啦. 佢都算乖, 聽話, 有規矩, 我自己都要比多D耐性教.

我都好認同睇個姐姐肯唔肯學, 佢都好肯學. 所以比多D空間佢上手.

侯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

我姐姐都係來香港先開始學廣東話,但幾個月已經學得好好,完全明白指示,現在一年已講得好流利

別墅

畀面勳章

之前請3個印印都學得唔錯, 我地一家人一直都好好彩, 請到好工人.

而家用緊兩個印印, 有一個好smart, 好快學識,好快已經用全廣東話溝通, 在我家做緊第二份約啦, 重學識少少潮州話同婆婆溝通. 另一個係新請, 兩個月, 學得好慢同冇記性... 會答明, 知道, 但好明顯係唔明...

所以好睇d工人本身的資質同埋有冇心學。

首頁

尾頁

跳至