跳至

首頁

尾頁

別墅

嗲D, mama, 婆婆, 唔媽(姨媽), 白(隻狗個名), 白白(洗白白), 街街, 奶奶, munmun(食物), 打打, 曳曳, 飽飽, 熱, nose, biscuit, duck, juice, shoe 等等 and 無限咁多外星話...

複式洋房

我個囡囡淨係識講:tongue: Dad Dad、嫲嫲、叔叔、伯伯、0汪0汪、雀仔,連媽咪同媽媽都唔講。:-(

大宅

大部份野(叠字)都識講, 想食野會講 "食" / "要", 想飲水會講 "水水".

上個禮拜新鮮出爐就係識講 "蜘蛛" "曱甴"(因書本內有此圖片). 兩字音只識講 "爹地" "媽咪" "垃圾" "蜘蛛" "曱甴" "fish" "fast" "好呀" "唔該".

民房

唔駛驚, 慢慢誘導佢講野就得架, 講野係睇小朋友心情既, 逼唔到, don't give pressure yourself, relax~~~~~~~

大宅

唉, 我都係好傷心, 我個仔淨係識講個A字, 其他乜都唔識講...

原文章由 spiga 於 07-11-22 13:46 發表
每次睇親呢個topic都好傷心,我隻b到而家只係講"baba"咋,而家C6去咗北京做野,見唔到仲少講,淨係好似野人咁ararar...講起都傷心。:-(

大宅

囡囡識讀及認一半以上的英文字母,我買左一副好似膠地顫質地的英文字母及1-9的字母拼圖($10, 我都係見過一次仲係係流動鋪頭有得買), 好迷理架, bb好鍾意玩, 成日都話要字字, 佢就係咁學識架.

識順序數 one, three, four, five, six, eight, ten. (但就唔知點解skip左一d. (呢d佢係自己睇disney playalong度學架)

數數目字就識順序數2, 3, 4,5,6,7,8,10 (又係skip左一裁, 但識字只識認5及8字)

但到而家就仲未好識分color, 一味red同blue亂咁黎, 但佢有時又好似識, 但有時又亂咁講 .

[ 本文章最後由 等待BB的小貓 於 07-12-24 21:54 編輯 ]

男爵府

原文章由 christina 於 07-11-20 14:43 發表
我仔只識爸爸/媽/ 姐及婆, 其餘未識表達, 是否仔會慢d講野架, 因為記得女女大約14個月, 已識識講好多野架la.

問佢野淨係識指,
佢自己要講野時,會跟得到下联,
如:我和爸爸睇DVD在笑,BB會問我哋做咩?
我打電腦,BB問我咩事?
BB拎咗我眼鏡玩,之後比返我,我遲遲唔拎,BB會說:快D!!
食飯時,BB會說: MUM 比我,
要我時,BB才會叫媽媽,
鬧我時會BB說:曳..

咁係未都算OK ?

複式洋房

天哪... 妳哋果d全部都係06年7月既bb??? 我bb乜都未識講... 淨係成日自己係度講好流利既bb話... 點算呀

洋房

ME 2:-( :-( :-(

原文章由 SmartyMeow 於 07-12-25 21:49 發表
天哪... 妳哋果d全部都係06年7月既bb??? 我bb乜都未識講... 淨係成日自己係度講好流利既bb話... 點算呀

複式洋房

衰D都要講句"好彩有人陪" (Sorry)
睇完佢地講既野... 真係有d心寒...:cry:

別墅

其實都心急唔嚟,好睇bb自己,點都逼唔到,Cheryl都係呢排出多幾隻牙仔(欠4隻大牙未出),我哋教佢講乜,佢先跟住講,唔係講得幾正,如:apple, flower, tree,clock,up,花,樹,車,波,跑步,麵麵,貓,唔要...等等,有時睇到電視廣告如:曼秀彌敦,佢又跟住講,都幾攪笑:lol::" /> 反而成日講baby(因為成日睇babytv),爸爸,婆,唔好....至於媽咪,公,姨就要不斷叫佢講佢先肯講:cry:

[ 本文章最後由 anpanman_kb 於 07-12-28 23:49 編輯 ]

男爵府

原文章由 SmartyMeow 於 07-12-25 21:49 發表

你多D同BB說話,
或者帶BB去多D親戚屋企,
咁就會快D說話,我個囡都喺咁樣

別墅

大家唔好俾太大壓力給自己啦

我之前每次見到其他媽咪的分享,都會擔心。點解自己個囡
只係識講咁少字(只識講包包、波波、Hello、爸爸)其餘全部都係BB話。

不過,當我看完一些專家的分享文章,心情又好番D。佢地話:香港人總喜歡什麼東西都拿來比較,例如:住個屋大定細,有無車,仔仔囡囡是否讀名校,甚至連BB 幾多個月識托住奶樽吃奶啦,幾時識學行啦,幾時叫爸爸媽媽啦等等。這些比較都帶給父母同子女不少壓力。專家又話:坦白講,將來BB大了,不論他有無成就,人總不會無聊地問佢:你細個時,幾多個月大就戒了奶咀,幾時識講ABC ,幾時識叫爸爸媽媽等等。因為這些全部都因人而異。專家提醒我地:生兒育女要緊記一點,個個小朋友也有他的長處,切忌將他當成工具,常與其他人比較。

仲有其他育兒專家講:只要BB聽了你的指示,會明白的/跟著指示做,便代表他的智商及聽覺沒有問題,說話快慢的速度因人而異,父母不用太擔心。

今天佢地未識字正腔圓地講野,並不代表佢地一定比其他小朋友差,而且佢地這個年紀吸收得好快,話唔定一日唔聲唔聲嚇你一驚。

所以...所有未識講野BB嘅媽咪:大家唔好俾太大壓力給自己呀,繼續努力,Be positive!

別墅

我阿仔都識講好多野, baba, mama, daddy, mammy, 婆婆, 嫲嫲, 姐姐, 靚姨, no, 好, 哥哥, 要, 奶奶(飲奶), 食, 對佢講話佢會回應(自己既野就指住自己, 唔要就擰頭, 係就點頭, 叫人幫佢做野就拉住人地隻手指人做佢想做既野), 飽, 驚(一路講一路用手拍心口), 牙牙, 街街, 出, 電視, 波, 拍....好多野講, 因佢幾個月大已開始講野, 所以而家仲多
[img][/img]

子爵府

原文章由 Ida_Lee 於 07-12-30 00:07 發表
只係識講咁少字(只識講包包、波波、Hello、爸爸)其餘全部都係BB話。

不過,當我看完一些專家的分享文章,心情又好番D。佢地話:香港人總喜歡什麼東西都拿來比較,例如:住 ...

Good point !

別墅

agree Thanks!!

原文章由 Ida_Lee 於 07-12-30 00:07 發表

不過,當我看完一些專家的分享文章,心情又好番D。佢地話:香港人總喜歡什麼東西都拿來比較,例如:住 ...

民房

唔駛咁愁男仔講野慢啲架. Don't worry :-P

別墅

唔只你...我仔仔都未識講野...叫佢嗌媽媽佢擰頭添呀~~:-(

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

agreed!!!! my daughter only says few words too and most of times still talking in BB language!!!!
Maybe she is a slow learner but finally I believe she will know how to say later!!! So pls be relax dont give too much pressure on yourself !! you know this is still a long way for us and our bbs to learn !!

[ 本文章最後由 PrincessCat 於 08-1-8 15:48 編輯 ]

男爵府

only say

pap, mama, and mum mum

原文章由 PrincessCat 於 08-1-8 15:41 發表
agreed!!!! my daughter only says few words too and most of times still talking in BB language!!!!
Maybe she is a slow learner but finally I believe she will know how to say later!!! So pls be relax ...

首頁

尾頁

跳至