夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

原文章由 ShinTung820 於 07-12-3 15:09 發表
好老婆?..老公愛自己, 愛個家, 我咪係好老婆囉... 佢唔愛你, 唔要個家... 你幾好都唔會係好老婆啦.

Bingo!完全同意!

複式洋房

大家女人都是好妻子, 這個年代的女人大部份不懂做家務, 煮飯, 因亞媽沒有要我們做, 讀書比心機, 現在返過來給c6 說不好.
我都不會,好在c6明白, 現在有小朋友. 因99都是個不願做家務的人,before 一年抺window 1 time, 洗 floor 1 time per week
要大家一起做,dirtypart she complain but sometimes she made dirty, don't make sound.Sometimes I close my eyes can't see dirty.:tongue: But baby born out, we do by ourself, c6 wash floor. 99 不用清潔, 現在有工人, 工人使不會嘈.
99要煮飯 as she like.

民房

回覆 #12 用戶 的文章

我都有同感:-|
自問我唔係一個好老婆,好多時都力不從心,..........

大宅

原文章由 Siuchoi 於 07-12-3 14:07 發表
好老婆?? 點解要同家務扯上關係? 好老婆...我覺得係精神上要體貼丈夫, 與丈夫同步, 互相愛護对方, 而不是邊個肯做家務就是好老公, 好老婆, 做家務可以由工人去代替, 而不是老婆! ...

Total agree! 家裡有工人, 基本上我不要做家務, 又不煮食. 但我仍然是老公心裡的好老婆, 囝囝眼中的超級媽媽, 99心中的一流新抱. 一對夫妻是要互相關懷對方, 一起分擔煩惱, 一起分享成果. 可能我本來就是喜歡照顧別人的人, 所以家務以外的所有野都由我安排, 幫囝囝睇功課讀書溫習全由我包辦. 雖然我自己要上班, 好多時仲晚過老公回家, 但我希望老公回家可以不用煩惱, 可以享受休息時間. 就算去旅行, 無論pack野同unpack都是我負責, 老公同仔都是兩手fling fing. 但我不會覺得唔公平, 反而享受. 他們快樂便是我的快樂. 不要以為我老公係大男人所以不幫忙, 只是我說不需要. 老公在家的最大職務就係水電同維修, 同埋"針"茶遞水切生果. 對我而言, 做老婆一d都唔難!

男爵府

我都好同意"老公愛自己愛家庭的話我就係好老婆"!
我有d詫異原來有咁多人咁憎做家務 !雖然我唔可以叫做"鍾意"做家務,但我又唔憎囉...我鍾意屋企乾淨企理,但就一定要經自己手先安樂喎,所以我唔會請工人...真正enjoy既家務就係煮飯,因我好鍾意煮野食~ 老公話我係perfect wife喎 佢話我除咗打理家頭細務,識畫畫彈琴招呼朋友,會扮靚帶我出去應酬識social唔失禮......如果我咁就係perfect wife我覺得做人老婆一d唔難喎!不過我覺得依d其實都係老公provide比我既 - 如果我要返工的話,我邊有時間做咁多野? 所以我覺得有好老公就有好老婆 :loveliness:

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章

其實你要瞭解你老公想要d咩...如果你老公想你靜...唔好煩佢...咁你咪做家務...如果佢想你同佢傾偈...咁你咪唔好做其他野...同佢傾偈...做好家務...有時間同老公出街行...只要你老公覺得你好...其他人講咩唔緊要...

[url=http://lilypie.com][img]

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 ShinTung820 於 07-12-3 03:09 PM 發表
好老婆?..老公愛自己, 愛個家, 我咪係好老婆囉... 佢唔愛你, 唔要個家... 你幾好都唔會係好老婆啦.

agree!!
老公唔愛自己唔愛頭家
就算做到絕世好老婆都冇用!

禁止訪問

禁止訪問

回覆 #29 蜜糖小叮 的文章

男爵府

原文章由 吹吹水 於 07-12-4 21:12 發表
無錯,老公唔出聲身邊d人又話乜乜乜,咁c6聽左又會覺得係,但感情好就無事,但嗌交就大件事,點解d人咁鍾意理人d野:-( :-(

如果老公咁無腦、咁易受小人影響......佢覺得你唔係好老婆既同時,你亦可反映比佢睇佢唔係一個好老公!

禁止訪問

禁止訪問

洋房

好老婆?
點先算係,我都好傷心,我老公同我講話我應該做回太太既本份,我唔明佢!其實佢係好幸福,佢都話呢個唔係佢屋企,8年了我一直都返工,湊小朋友,屋企所有野都係我,而我老公就只有返工,其實冇做過d咩!以前煮野煲野俾佢,佢都話唔駛啦,我好少飲,咁好啦佢話唔駛,之後請左工人就冇煮,而家佢先黎罵我話呢個唔似佢屋企,起碼佢返佢亞媽度似屋企,因為佢媽會問佢飲唔飲湯,我唔開心係點解要搵我同媽俾,我地有2個小朋友,一個只係3歲幾,一個5歲多,2個都係仔,其實我都好辛苦,咁多年所以野我都要理,佢咩都唔理,唔知係佢性格係咁定係點, 我都冇所謂,但點解到頭黎要話我唔識做人老婆?我一心打理所有野唔駛佢煩,咁多年佢都未試過煩過屋企既野,我仲做唔到老婆既責任?所以我聽到好傷心,點解要講呢d係女人既責任,有時未必係,屋企係2個人有的,不只我一個,點解會咁講,我真的好傷心!點先算係一個好老婆????我真係唔識做了,好倦!

大宅

呢排睇緊d佢,無端端咁多野up,想定"莫須有罪"俾你嘆!唔好俾佢大到你,大家都係為頭家。咩叫唔識做人老婆?識做你老婆咪得囉! 諸多藉口!

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

同你地比我真係一個衰老婆~~:tongue:
我同老公講你一係照顧個囡一係做家務,
我老公選擇做家務, 之後我真係咩家務都唔做,
因為我同老公講到明, 你返工, 我又返工,
屋企野無可能仲要我做晒, 我嫁你時, 你話過要我過幸福既日子, 應承0左所有家務你做晒, 你話你係男人, 你會負責返辛苦野~~
到而家個呢個承諾仲係度~~
不過都變變地質, 好多時要叫先肯做~~

男爵府

男人就係咁啦, 以前我無請工人時, 一樣要返工, 放工趕餐死去買餸, 煮完食完洗完都10點啦, 先有時間做自己野, 真係想做個facial都無時間, 咁而家請左工人, 我出$架, 佢就話我好得閒成日係度扮靚, 佢就話完約後唔好請啦... 咁到時, 家務又係我... 都底, 佢地
有無唸下大家若都要返工, 點解女人要做所有野先為之係好老婆呢?

別墅

"好老婆"個定義真係好個人, 冇一個標準, 正如我老公, 係佢心目中佢覺得我係一個好老婆, 佢每次係朋友面前提到自己老婆, 佢都會感到好自豪喎.....相反, 我就覺自己吾算係好老婆囉, 因為我吾做家務, 吾識煮飯, 淨係識食.....

禁止訪問

別墅

回覆 #39 家寶媽咪 的文章

我都有問過老公點解咩都吾洗我做吾洗我理...因為就連個仔都係佢理多:mrgreen: 佢話冇乜所謂喎, 佢又吾要求老婆要做呢d, 只要我同個仔開心就夠啦

首頁

尾頁

跳至