夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

我覺得無錢擺酒咪唔好擺lor, 就咁食餐飯算
同6299住都唔係問題, 但要自己出晒錢就唔得

禁止訪問

伯爵府

我一定吾会俾晒20万出去摆酒
相反,我会用我储既钱买楼,然后自己供。
结婚我觉得要2个人承担,我依然相信某程度上男人应该照顾女人
何况,个男人都搵差吾多姐,点解个女人储到距储吾到?
叫个男人set每月自动过钱去另外一个户口储起距,见吾到D钱就无甘容易洗晒。等个男人储到6-8万,甘距地2个加埋都有十几万啦

其实都吾系甘难姐,若果距地搵2万(当距地已经做几年野),甘一个月储2500蚊吾算过份丫,一年就已经3万啦,2 年已经够6万。

甘米够搞一个简单既婚礼。
我最多做到大家一齐住我买个一层楼,都吾愿意摆晒系个婚礼度。我觉得若果要甘我情愿吾嫁。

[ 本文章最後由 大豬既老婆 於 07-12-9 01:32 編輯 ]

複式洋房

結婚都話無錢, 0甘個男人以後憑乜0野養家呀?

到時佢話無錢養仔, 0甘生0吾生呀? 生出0黎叫你自己養埋. 佢就0吾會理.

真係要唸清楚. 呢個世界得一個男人咩.

Nonstop528 :)

大宅

原文章由 driedpork 於 07-12-9 00:49 發表
吓, 要講到分手先得一萬? 咁一定唔使唸, 一定唔會結婚, 最起碼呢一刻唔會嫁佢!

講真, 唔係睇死你表妹個男友, 但貧賤夫妻百事哀, 講錢一定傷感情, 幾親都無情講! 即使呢一刻你表妹好心甘命抵咁全副身家攞晒出嚟, 如 ...

幾認同你既講法*
我老豆當日就係無錢, 但勤力, 上進, 顧家, 佢揾得少, 但好努力儲錢都得少錢*當日因為我老豆家底唔好,冇錢.
好多人都睇我父母,唔會耐得去邊*
但我爸爸10分愛我媽媽,也很愛我們!現在他們都好恩愛!
好似有點離題tim!

講番正題,你表妹男友好似係結婚依個環節幾被動*
仲有,如果拎出黎擺酒既錢全部都係你表妹出,雖然今日愛他沖汾了頭腦*但他朝一日冇咁愛依個男人,可能會覺得自己傻瓜*
或到依個男人對佢唔好,又覺得唔抵*

男爵府

畀面勳章

你叫你表妹諗清楚! 結婚唔係淨係擺酒咁簡單, 佢而家可以攞哂0的錢出黎搞結婚0的0野, 但將來結左婚之後, 有好多生活上0既開支要洗. 佢男朋友會唔會同佢一齊努力去儲錢先?

等待驗證會員

其實要勸的說話, 早就說了....
但都不明, 為什麼她一定要結婚, 反正又不是買樓,也不是生孩子,如果咁唔穩定既感情, 不如遲些再結吧!
但她就是不聽, 覺得bf 對佢好好....問她有什麼好, 她又說不出....另一方面就成日同我呻, 佢沒有擔帶。

她常常說這年紀找不到bf....但其實佢今年剛28,樣生得幾靚,身材也適中,是性格比較文靜,有點孤癖罷了....

佢宜家酒席都落了訂,明年10月就結婚。哎....雖然我是她表姐, 但我也不看好這段感情....但這時候講什麼都沒用....我姨媽已經喜孜孜一心辦喜事....

一個女孩子將要結婚,不是也應該喜孜孜嗎? 反而她終日愁眉苦臉.....看了也覺辛苦。

原文章由 prettyfish 於 07-12-9 06:31 發表
你叫你表妹諗清楚! 結婚唔係淨係擺酒咁簡單, 佢而家可以攞哂0的錢出黎搞結婚0的0野, 但將來結左婚之後, 有好多生活上0既開支要洗. 佢男朋友會唔會同佢一齊努力去儲錢先? ...

[ 本文章最後由 claudialuk 於 07-12-9 14:28 編輯 ]

禁止訪問

禁止訪問

等待驗證會員

對! 我想我表妹正正是這樣的心態....

原文章由 babesiu 於 07-12-9 12:59 發表
算把啦,好多女人都過唔到’三十歲前要嫁’呢關咖.唔理好唔好,總之佢地認為三十歲前一定要以得出

伯爵府

2023年兔年勳章

原文章由 driedpork 於 07-12-9 00:49 發表
吓, 要講到分手先得一萬? 咁一定唔使唸, 一定唔會結婚, 最起碼呢一刻唔會嫁佢!

講真, 唔係睇死你表妹個男友, 但貧賤夫妻百事哀, 講錢一定傷感情, 幾親都無情講! 即使呢一刻你表妹好心甘命抵咁全副身家攞晒出嚟, 如 ...

咪係.....嫁左實後悔呀......

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 claudialuk 於 07-12-9 02:28 PM 發表
對! 我想我表妹正正是這樣的心態....

咁我只好唯有祝佢好運

翡翠宮

唉............你表妹要貼埋大床嫁人,你都控制唔到架喇!!!

我睇你表妹都認定左佢bf,佢bf都睇死佢嫁硬佢,咁仲儲乜鬼野錢姐,又有條傻妹肯同埋錢都要嫁比佢~~~

家陣你表妹年紀好大咩???佢地拍左幾耐拖呀???做女人使唔使做到好似好心急嫁人咁呀???

叫你表妹比番少少女性的"京"持黎睇下先得架!!!

我相信你問10個女人,9個半都會答你相同的答案,女人要學識保護自己,無番個錢係身點有安全感呀???

做男人應該有番少少擔帶,係有心成家立室就應該要有計劃,有乜可能咁大個人儲得咁少,有心結婚每個月儲少少,儲幾年都儲到唔少喇!!!

你表妹個bf係咪好大使架???

呢d咁無責任心的男人點嫁得過呀???將來點靠佢呀???
連結婚都話無錢,咁將來都唔使旨意佢買樓喇!!!

仲話要貼埋錢,係我一早走左9世喇!!!

我從來都無諗過結婚要女仔出哂錢,仲要係辛辛苦苦儲番黎的血汗錢,咁個男人咪坐享其成???

[ 本文章最後由 小manman 於 07-12-9 16:37 編輯 ]

大宅

正常黎講,一個無計劃無理財意識既男人點能夠附托終生呀

如果當事人願意去搏都無人阻到

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

個男人一個仙都儲唔到,
而你表姐都非君不嫁既話....
我勸佢留住20 萬防身好D 喎。

等待驗證會員

其實佢地拍佐好似5-6年。唉....最慘我同佢講, 叫佢地先同居後結婚....佢又話唔好....我話睇定D, 叫個男人儲多D先結...佢又好似等唔徹咁.....佢話佢BF現在開始儲, 儲到明年10月差不多....所以就落晒訂(酒席), 映埋婚紗相.....當然, 婚紗相個萬幾蚊, 同酒店落訂D錢都係我表妹出, 男既沒出...

原先佢BF儲極都儲唔到(每月都總有不同理由), 我表妹都算啦...但最後個男既竟然要求回去跟爸媽一起住....不願意買樓(說沒有錢), 亦不願意搬出來住(亦係說沒有錢) 所以我表妹就好唔開心.....越黎越覺得個BF無誠意....但佢話婚紗相映了,訂又落佐....兩家人既阿爸阿媽都出黎傾好晒, 點都唔會取消....睇怕佢都無得反悔......

唯有祝佢好運.....

順便更正, 那是我表妹,我是表姐....

禁止訪問

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

個case同我朋友有9成似喎....
唉....不過, 算啦~當局者迷....好難講! 一個願打一個願捱, 旁人講, 通常都唔聽!
Childhood is journey, not a race.

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

題外話...
乜babesiu你未嫁架? 我見你個bb相好可愛....重以為你係媽咪...?!

原文章由 babesiu 於 07-12-9 22:15 發表
呢d後悔案例我見得太多喇.攪到我都唔敢嫁
Childhood is journey, not a race.

大宅

等啲post自然流失後教你表妹上bk, 叫表妹將啲唔開啲嘢和問題講出離, 等bkma教路, 由得佢自己諗囉. 你千其唔好爆自己講佢啲嘢出離. 明白.
王菀之年度創作專輯《On Wings Of Time (CD+DVD) 》現已上市
請支持正版...請支持唱作女皇
(隻碟要煲架--不是放落個煲道煲...)
click入去試聽下..月亮說
飯婦人Blog

首頁

尾頁

跳至