自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

原文章由 bebu123 於 07-12-10 11:37 發表
佢已經無人工可扣,因為佢無病假又攞既話已經係no pay
正衰人來架!

要扣的話,應該仲有:公積金/MPF等,但好多時公司怕麻煩佢又就走,就算.
以前我公司都有個咁的人,同佢一term三個人,兩個做,佢唔駛返工就出4/5人工,我們兩個就做到死.

03年時,公司裁員的時候,老細第一個炒佢,保足俾佢,又可即走(怕咗佢);其他人就要一個月.

所以話:如果你唔怕自己的紀錄花的話,可以鍾意點就點,

大宅

原文章由 rleung 於 07-12-10 11:56 發表
sick leave=full pay???
依家都知no la.
只不過你公司好.
另外話:同事睇醫生,11:00am前番或4:00pm後走,
唔駛醫生紙,公司都當冇事發生.
咁你地公司又點處理呢?
我做過既公司有係.
無可能遲到同早走.
因為已當請半 ...

同之前講的一樣,有D同事 / 公司係容許及比較喜歡用大假O黎頂病假 (當然包括"話"去睇醫生啦),唔駛扣錢丫嘛,我諗呢點連做糧同事都鐘意,唔駛左扣右扣仲要除月大月細好鬼煩

而有D公司或部門老細都容許員工遲D返或早D走去睇醫生,唔駛醫生紙就真係 "so" 咗比妳喇,吓吓執正咪大家無癮?!

我以前做果間係遲到 / 早走話去睇醫生冇問題,唔扣錢又點話呢,但係一定要有醫生紙証明,以前駝仔去做產檢唔會比醫生假啊,咁咪要佢寫返張到診紙囉,好實要o架有佢就唔駛扣錢喎!

不過都係果句基本的勞工法例係有,只能作為基本對勞工的保險,但係最後offer比員工的都係睇公司或者倍門主管,好常都係HR有一套,但係 Department 大佬亦有自己一套,佢隻眼開隻眼閉就唔會有人報上HR啦~ 所以間間公司係唔犯例的情況吓都會有自己不同的管理方法。
Hi~Hi~大家好,我係家姐Christy抱住細佬佬Brian係媽媽的小樹熊啊 :lol: :lol: [img align=left]http://www.dotphoto.com/SAN1/92/EE/8F/i92EE8F4B-1C48-48B1-87BD-50E0FF12FDBF.jpg[/img]

首頁

尾頁

跳至