時政擂台

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

引用:睇李先生回應, 講大話已經出神入化, 臉不紅

原帖由 Charitymami 於 14-08-01 發表
睇李先生回應, 講大話已經出神入化, 臉不紅, 耳不赤, 真係得得哋~

回顧李呃人跟捐款糾纏不清事件簿:
同李卓人有關的, 單單的數目都唔清唔楚, 仲有單被指挪用扎鐵罷工基金。

之前札鐵工會曾經話原本有筆過百萬元罷工基金,是用來資助受工潮影響的扎鐵工人,亦用來支援罷工時的交通及膳食費用,餘低幾十萬元的,後來該筆數唔知點解會全數轉左去職工盟新成立的扎鐵業團結工會。

咁呢筆錢佢係咪又一毫子都無落袋呢?

禁止訪問

大宅

引用:Quote:原帖由 Charitymami 於 14-08-01 發

原帖由 Protea 於 14-08-02 發表
同李卓人有關的, 單單的數目都唔清唔楚, 仲有單被指挪用扎鐵罷工基金。

之前札鐵工會曾經話原本有筆過百 ...
李卓人嘥氣啦 ,之前碼頭單工潮,佢要d工人入佢個工會俾會費先有錢俾d罷工工人架。

呢個賤精假仁假義,唔明仲有人信佢。叫李啅人就差唔多。

公爵府

熱血勳章 hashtag影視迷勳章

可唔可以一次過查埋佢有無食左扎鐵及碼頭工人的捐款?
因為有報導過? 還是有人爆過? 工人話收唔到當時的津貼, 而有工會向佢地追討時, 李生的會回覆話係行政費沒收了! 所以請查下真定假!

別墅

引用:Quote:原帖由+luckybaby2011+於+14-08-01+

原帖由 公主病港狗 於 14-08-01 發表
呢條64人一定有報應架!
年年都以平反為名, cap水為實!
報應?你講殺左人嗰啲?

別墅

引用:回覆+busimami+的帖子可惜好多人仲係睇唔到

原帖由 luckybaby2011 於 14-08-01 發表
回覆 busimami 的帖子

可惜好多人仲係睇唔到, 聽唔到, 仲以為人地幫緊佢...有民主係好, 但呢堆人...:nothi ...
民主好吾好吾係因為呢班人囉,吾知都吾好亂估

別墅

引用:Quote:原帖由+Charitymami+於+14-08-01+發

原帖由 Protea 於 14-08-02 發表

之前札鐵工會曾經話原本有筆過百 ...
有證據嗎?

別墅

引用:Quote:原帖由+Protea+於+14-08-02+發表同李

原帖由 yyy8182 於 14-08-03 發表
李卓人嘥氣啦 ,之前碼頭單工潮,佢要d工人入佢個工會俾會費先有錢俾d罷工工人架。

呢個賤精假仁假義,唔 ...
你有冇瞭解過點解吾解要入會?你覺得有乜問題呢?

別墅

引用:可唔可以一次過查埋佢有無食左扎鐵及碼頭工

原帖由 viviencwc 於 14-08-03 發表
因為有報導過? 還是有人爆過? 工人話收唔到當時的津 ...
查清真相最合理,吾好亂砌罪名俾人,叫人政棍或賤人的自己都好冇品

水晶宮

回覆:siukeung37 的帖子

比起佢地既用詞,政棍已經好好聽,btw,佢唔情願但都道歉啦,仲話人屈佢?

大宅

回覆:李X人真係勁...

連高登都有人插呢件泛民極品:「香港人可以俾呢條友用64呃足廿幾年,抵香港無普選!」可知佢名聲人格幾深入民心!

公爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

回覆 Charitymami 的帖子

睇李先生回應, 講大話已經出神入化, 臉不紅, 耳不赤, 真係得得哋~

回顧李呃人跟捐款糾纏不清事件簿:

碼頭工人罷工, 勞資雙方輸晒, 大嬴家職工盟在這次事件獲取了800多萬捐款, 但捐款用途, 怎樣分配是完全披露出來~

8964民運捐款, 有人話大陸沒收晒, 但公安出証明只沒收了百多貳佰萬, 其餘仟多萬捐款去向不明? 有人改口話留低酒店唔記得拎........
出爾反爾說法, 你信嗎?

每年攪64燭光晚會, 我覺得毌忘歷史, 汲取教訓是必要的; 但每年的捐款, 是否用于民運人仕? 天安門母親?
我只知買左個單位做紀念館, 屬於投資囉!

香港人太善良了, 要包容大陸A, 又要包容D垃圾泛民議員

我之前都以為李X人係好人, 就係碼頭工運之後先知道呢個人係正XX!!!

當時班工友真係多得佢唔少!!!

The moon is reaching for me~

公爵府

siukeung37 發表於 14-8-4 01:45
查清真相最合理,吾好亂砌罪名俾人,叫人政棍或賤人的自己都好冇品

...
JM, 你有無回錯POST呀? 以上個POST, 我只係話要查, 無砌, 也無用以上兩個詞喎?

大宅

回覆 viviencwc 的帖子

這條政棍正X街,害死香港。

別墅

引用:Quote:siukeung37+發表於+14-8-4+01:45+查

原帖由 viviencwc 於 14-08-04 發表
JM, 你有無回錯POST呀? 以上個POST, 我只係話要查, 無砌, 也無用以上兩個詞喎?
我冇話係你,係話有講嗰啲人,就好似下面嗰位

公爵府

siukeung37 發表於 14-8-4 23:37
我冇話係你,係話有講嗰啲人,就好似下面嗰位
咁請你回佢嘛, 你回我, 佢都睇唔到, 我又一頭霧水

別墅

引用:Quote:siukeung37+發表於+14-8-4+23:37+我

原帖由 viviencwc 於 14-08-04 發表
咁請你回佢嘛, 你回我, 佢都睇唔到, 我又一頭霧水
我支持你查嘛,見到有人用文革式批鬥順便講埋啫

公爵府

viviencwc 發表於 14-8-3 23:26
因為有報導過? 還是有人爆過? 工人話收唔到當時的津 ...
POST #23
http://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=21704971&extra=&page=2

幾年前紮鐵工人嗰單,李卓人籌款超過2000萬,罷工完結後半年後,紮鐵工人話由李卓人職工盟接管罷工後,紮鐵工人咁耐只收過每人500蚊(仲只有3份1罷工工人有),再加共3餐飯盒,合共唔駛5萬,紮鐵工人之後向李卓人職工盟追咗半年,所得答案先係話「計緊」,幾個月後話「其餘嘅用哂喺行政費

我都想知呢單野係真定假? 有無人知?

禁止發言

引用:Quote:viviencwc 發表於 14-8-3 23:26 可唔

公爵府

公主病港狗 發表於 14-8-5 17:01
係呀, 64人係咁講呀!
仲有, 當時D工人時要比入會費, 入咗佢個會先可以拎到D捐款呀!
佢話, 因為係D市 ...
真係? 原來攪工運好收0靚!

首頁

尾頁

跳至