自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

引用:Quote:原帖由+Sk818+於+14-08-31+發表或者

原帖由 ivycowcow 於 14-08-31 發表
其實我比較perfer呢種企法,我同我三歲仔都係前後企,特別係地鐵。不過係呢度講又會有一輪爭議

...
我都係前後企架

大宅

畀面勳章

引用:或者佢係英國番,試過係英國地鐵電梯,就有

原帖由 Sk818 於 14-08-31 發表
或者佢係英國番,試過係英國地鐵電梯,就有個鬼在左邊係咁跑,如前面有人,就話人䢐住佢,我當時唔明,後尾 ...
無錯,英國係電梯左邊要留比人行,右邊企人!所有英國本土人都一定知,但最慘倫敦好多遊客都唔知,成日企曬兩邊,如果我要行,我都會請佢企返去右邊

伯爵府

BK Milk勳章

或者佢係英國番,試過係英國地鐵電梯,就有個鬼在左邊係咁跑,如前面有人,就話人䢐住佢,我當時唔明,後尾 ...
其實全世界好多國家既人都會咁企扶手電梯,香港都好多人會咁企,方便大家姐

大宅

回覆:又一個滿口英文c文敗類

可考慮先做好自己!

子爵府

究竟滿口英文同呢件事有乜关係?

楼主認為講英文的人=斯文人? 所以撞楼主而講英文的人 = 斯文败類?

这是什麼邏輯??

珍珠宮

玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 陪月勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

可能佢真係有急事同講英文就會係好人

男爵府

引用:可考慮先做好自己!

原帖由 Janoc 於 14-08-31 發表
可考慮先做好自己!
同意,應先做好自己,世界各地好多城市搭扶手電梯都係靠右企,但可惜香港公民意識薄弱,咁多個港鐵站似乎中環好少少,其實少少習慣可以方便大家,何樂而不為,而且有d 地方好似商場,只係得扶手電梯,想行樓梯都無,等電梯又耐,有時趕時間比人擋住真係好meng,
當嗰位夾硬推開人過嘅當然唔啱,況且樓主又抱住住小朋友,好危險

珊瑚宮

外國幾乎文明城市全部係單邊企,讓出通道亦方便疏散係公共意識。

偏呢樣係華人欠缺,自己人最緊要塞埋一起。要衝嘅亦無視自己動作誇張或惡意嚇窒他人。

其實成條電梯企滿人最危險,前面一個失足,跟著冇得迴轉,只有全部人扑在一堆。個反智宣傳一定程度上只為商家增加運客量,而非真正乘客安全。

我湊住老幼通常可免則免,去坐𨋢。

珍珠宮

用英文鬧返佢

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 Sk818 於 14-08-31 發表或者

原帖由 babygingerbread 於 14-08-31 發表
無錯,英國係電梯左邊要留比人行,右邊企人!所有英國本土人都一定知,但最慘倫敦好多遊客都唔知,成日企曬 ...
我唔知點講!覺得留一邊係全球文化。
但如事件中,並排企係兩對係大陸人,而後面趕時間係香港人,咁上黎出post又會點講呢………

珍珠宮

2018復活節勳章

我都唔明滿口英文同依件事有咩關係, 如果滿口粵語係唔係就唔斯文敗類?

My Egg Egg Egg Egg Easter House

子爵府

我們一家四口也習慣靠邊站,自少教育,雖然在自動電梯上不宜走動,但,不能控制其他人維有自保,新加坡人習慣企左邊,讓出右手邊作通道

水晶宮

畀面勳章

靠邊企,係公民常識吧!

mamayan    發表於 14-8-31 09:11

侯爵府

hashtag影視迷勳章

急紙

老餅會員上科林只求開心!

水晶宮

就算一拖二都會靠邊站,趕時間d人真係好趕的。
有d長命電梯好鬼長,塞住條電梯,有人想快行都行唔到。

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

我都係前後企,落嘅時候細路喺我後面,上嘅時候細路喺我前面,我親眼見過,東涌 MTR,向下的,2 母女平排企,個女大約 5-6 歲,仲差約 7-8 級到,電梯忽然間停咗,個亞媽(鄧)到坐咗喺度,個女(look/飛)咗落去,即刻穿頭。

"女" 人做牛做 "馬" => 媽

大宅

企一邊比較安全,有咩突發時都有路走嘛,講英文既都唔一定係好人架

侯爵府

我拖仔都係前後企,自己唔趕,唔代表人地唔趕~

大宅

回覆:danni78 的帖子

非常同意。

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

引用:我都唔明滿口英文同依件事有咩關係,+如果滿

原帖由 fishes 於 14-08-31 發表
我都唔明滿口英文同依件事有咩關係, 如果滿口粵語係唔係就唔斯文敗類? ...
天使下凡

首頁

尾頁

跳至