自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

咁我以後都唔敢煲比囝囝飲, tks for sharing

大宅

原文章由 joejoemum 於 08-2-22 22:29 發表
我以為飲開… 奶茶,有問題,我朝朝都要飲奶茶,所以咪入黎睇下,原來係bb飲果d開奶茶。
呀仔細個都有飲,又可清熱又可定驚,乜而家d人咁攪法呀!無良奸商! ...

哈哈!我嘅反應同你一樣,咪拿拿聲click入嚟睇下,原來...

水晶宮

wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 畀面勳章

我買仙然開奶茶粉比我女飲架.....
唔知得唔得呢....
我睇左無你講個隻成份喎....

大宅

中醫師資料已pm大家.

呢位中醫的而且確好簡單直接就解決困擾我b仔年多既肚痛, 我好感激佢. 但之後我b仔有幾次傷風感冒時再睇佢, 食左幾劑藥係好左d, 但係依然未斷尾, 唔知係唔係睇中醫效果係慢d, 但係小b個老師就經常話佢好好, 有咩頭暈身慶一劑藥就攪掂, 所以夾唔夾都係睇每個人.

但係我所見, 佢都好多客, 特別是星期6,日好鬼多人. 佢每次診金一律只收$20, 好平, 你地一試無訪. 我出呢個post唔係想hardsell佢, 只係希望多d人知道開奶茶內裹有隻藥係有咁既問題 (重申一次係正既羚角絲就無問題), 其實我都唔知會唔會有d不正當既中藥店會加羚角絲之外既其他代替品, 所以大家唔好立亂買開奶茶.

[ 本文章最後由 子俊寶寶 於 08-2-26 09:02 編輯 ]

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我係老爺自己開單俾我去(汁)所以仔仔一直都冇事,好采好采

珍珠宮

你講開肚病真係呀, 阿女時不時都叫肚病, 揸保心安油後舒服些, 原來係開奶茶, 一個星期飲一次放奶到飲, 多謝你提醒, 仲諗幫她清熱氣, 可不可以比埋我中醫的資料, 同小朋友應該飲咩係清熱氣.

原文章由 子俊寶寶 於 08-2-24 14:08 發表
中醫師資料已pm大家.

呢位中醫的而且確好簡單直接就解決困擾我b仔年多既肚痛, 我好感激佢. 但之後我b仔有幾次傷風感冒時再睇佢, 食左幾劑藥係好左d, 但係依然未斷尾, 唔知係唔係睇中醫效果係慢d, 但係小b個老師就經 ...

男爵府

我返屋企睇過位X堂個包開奶茶, 佢竟然寫明用牛角絲...... : 有冇攪錯架!!想收賣B命咩

大宅

Hi 子俊寶寶 ,

之前我囝囝都成日叫肚痛, 可能都係呢個原因, 因為我99又係係藥材舖買開奶茶,重要另買羚羊絲加落去, 如果係正貨都無問題, 但而家你話我知咁應該係....假野...我有試過搵醫c執, 但99又話咁小藥就咁貴..係到呀支呀左. ...咁我又無再去....:cry:

你可唔可以pm你個醫c資料比我,

原文章由 子俊寶寶 於 08-2-24 14:08 發表
中醫師資料已pm大家.

呢位中醫的而且確好簡單直接就解決困擾我b仔年多既肚痛, 我好感激佢. 但之後我b仔有幾次傷風感冒時再睇佢, 食左幾劑藥係好左d, 但係依然未斷尾, 唔知係唔係睇中醫效果係慢d, 但係小b個老師就經 ...

大宅

我姑媽話白色一絲絲叫象牙絲,
依家梗係冇象牙比你,所以會叫我唔好落~

複式洋房

我比較賴,只係飲沖劑方便,等我go home都睇吓有冇呢個成份先.
[size=large]我叫瑩瑩

大宅

亞仔細個時都係煲開奶茶比佢沖奶飲, 係余X生度買的, 裏面冇羊角絲.

大宅

由於太多mami pm我查詢中醫資料及係邊間中藥店買開奶茶, 中醫資料已再pm大家, 其實中醫師話自己幾個孫都未飲過一劑開奶茶 (我心諗你係中醫, 有咩事開劑藥就攪掂:;pppp: , 我地師奶仔無經驗梗係信亞媽/99, 因為自己都係咁飲大之嘛 , 點知而家d人咁無良啫 ).
另外有關賣開奶茶間中藥店, 我想澄清一點, 我無攞過包開奶茶比中醫証實, 因為我當時返到屋企睇到有一條條白色的絲, 就叫工人以後唔好再比煲開奶茶給b仔, 當我再去中醫時想証實是羚角絲定牛角絲已經無左, 原來我工人以為唔要就掉左, 所以我唔敢100%話佢地用牛角絲, 因為只係我估計, 唔想對佢地唔公平. 但事實我一停左幾日b仔就真係無叫過肚痛 (我諗唔會停食後即時唔痛, 因為佢地長期隔1-2個星期食一次, 要幾日至1 星期時間等佢體內自動清除).

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 子俊寶寶 於 08-2-26 09:41 發表
由於太多mami pm我查詢中醫資料及係邊間中藥店買開奶茶, 中醫資料已再pm大家, 其實中醫師話自己幾個孫都未飲過一劑開奶茶 (我心諗你係中醫, 有咩事開劑藥就攪掂:;pppp: , 我地師奶仔無經驗梗係信亞媽/99, 因為自己 ...

我62都叫過我,如果去中藥店買,白色個種一定要唔好要,掉左佢

大宅

會唔會係你老公濕熱呀? 咁利害, 一杯就肚痛.....講笑咋

原文章由 agneskong 於 08-2-26 10:25 發表

子俊寶寶:
你睇LEE個中醫都叫幾有醫得喎,有人講過,"講得愈多比你知,對做生意個愈唔數"。我只係煲過一次開奶茶比bb飲(我老公都試飲一杯),好快我老公就肚痛,所以再無煲開奶茶啦。一直無查究,e+見到你咁講,就諗:大人身體好 ...

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我就去開九龍城個間老字號買, 手心咁細包(平面)已經買25元.

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

子俊寶寶,
我未收到喎,唔該你呀

禁止訪問

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 子俊寶寶 於 08-2-27 09:34 發表
請問可唔可以post中醫既資料係呢度架??
因為呢幾日太多pm要覆,已用哂我上網既時間(因為我個仔係度就唔比我上網, 要同佢玩), 無得睇其他野喇. ...

係囉, 不如你post個中醫的資料在呢個topic啦.
相信大家都唔會覺得你係賣廣告的.
好過要逐個pm check同回覆吖.

別墅

我mami話係d大公司買有保證d
所以係位x堂買~bb飲左都好似冇咩事
11月11日囡囡出左世喇!!!

大宅

但係之前d post 有mami話佢係位元堂買, 仲寫明有"牛角絲"呀.

原文章由 邱晴兒 於 08-3-7 00:43 發表
我mami話係d大公司買有保證d
所以係位x堂買~bb飲左都好似冇咩事

首頁

尾頁

跳至