自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

王國長老

我通常唔會俾太多水(用水喉水ok啦), 浸過手背都ok, 食都唔會俾其他雜食, 唔係蝦乾就係龜糧, 換水會勤少少, 唔會俾D龜痾得太臭(自己困住室內都難頂).
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我家姐養好多龜,有陸龜有水龜,佢個龜缸(成5呎)有濾水器及太陽燈,有時會餵鮮魷(剪碎)和白飯魚,重會溝d動物鈣粉,所以大得好快.

伯爵府

原文章由 HinMa 於 08-4-8 08:44 發表
我家姐養好多龜,有陸龜有水龜,佢個龜缸(成5呎)有濾水器及太陽燈,有時會餵鮮魷(剪碎)和白飯魚,重會溝d動物鈣粉,所以大得好快.

我屋企養果隻龜,養左差唔多成3x年,依家仲響度。

伯爵府

牛年勳章

原文章由 dabbycheung 於 08-4-8 08:55 發表

我屋企養果隻龜,養左差唔多成3x年,依家仲響度。

嘩~好勁呀
我屋企都養左隻 , 但只係養左幾個月 , 好似無咩大過咁

仁德厚澤載福慧輝炫矢志盛風華

子爵府

你隻龜好搞笑呀!
我諗龜其實都幾有靈性。

原文章由 maggiejane 於 08-4-7 16:30 發表
我以前o個隻, 養左10年, 養到A4紙咁大. 佢肯定無盲, 識認人, 可能其實係一隻巴西狗, 因為我地一出花園, 佢唔知o係邊度拿拿臨爬出o黎我地腳邊, 拍我地隻腳背攞野食. 開頭佢只係認工人, 我地出去佢唔理, 後尾我著工人 ...

禁止訪問

子爵府

哦你C喇賣告白!

原文章由 臭八婆 於 08-4-8 14:49 發表

海天堂

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章

我細個個時屋企養左2隻約2尺既~~都唔知我mami佢地點養到甘大...........但我記得佢地係識生旦~~~~~~~~仲會咬電線=.=~~~~我依家老公屋企都有1隻手板甘大既~~~~我問我mami你個時點養到甘大?佢話比魚仔佢食同要有大地方比佢地行~~~因為佢地會因為環境而長大~~如果一路都得個細江就唔會好大隻......我細個個時巴西龜係通屋走咖=.=

子爵府

喂呀! 97前我都食過$50 一盅呀,搶錢呀!! 果時同我男友(E+C6) 2份分咋!

原文章由 臭八婆 於 08-4-8 15:03 發表

離哂譜 以前賣3x幾,而家賣50
d錢攞去賣告白

子爵府

2 尺! 海龜呀!!!

原文章由 bbaike 於 08-4-8 15:10 發表
我細個個時屋企養左2隻約2尺既~~都唔知我mami佢地點養到甘大...........但我記得佢地係識生旦~~~~~~~~仲會咬電線=.=~~~~我依家老公屋企都有1隻手板甘大既~~~~我問我mami你個時點養到甘大?佢話比魚仔佢食同要有大地方 ...

男爵府

好媽媽勳章

sorry~~~係1尺至岩..................打錯左~~~sorry~sorry~sorry

子爵府

再養耐D可能真係2尺呢!

原文章由 bbaike 於 08-4-8 15:40 發表
sorry~~~係1尺至岩..................打錯左~~~sorry~sorry~sorry

男爵府

數年前, 我個女要我買巴西龜仔佢玩, 結果買咗對給她放在外公家, 我爸餵它們吃魚腸,蝦仔... 結果不足一年大過成人的手掌, 改沒魚缸合用, 要用我個女BB用的洗澡盆養它們, 最後要放生.......
比我亞爸激死, 重要買過對細龜仔給個女........

男爵府

好媽媽勳章

無再養奈d啦~~因為搬屋~放生左lu.....................

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

俾你睇睇我啲成績啦,等你有啲信心,全部都係手指公咁大養到依家。
1。呢只養咗5年,手掌咁大

2。大呢只養咗18年,真係成張A4紙咁大

3。每年端午節時份,仲會生龜蛋添

佢細只果陣當然俾龜粮佢食啦,到佢大只咗,我哋就會俾猫粮佢食,仲要係海鮮果種,所以食到咁大只。。。千祈唔好俾肉佢哋食,會好惡架!

唔好成日俾水浸住佢,晚上先俾水佢,得閑曬曬太陽,間中俾啲生豬肝佢食(切到細細粒),補鐵質,防止眼盲(醫生講嘅)。

只細嘅。。。試過盲咗,我帶咗佢去睇醫生,又要打針,滴眼藥水,切豬肝俾佢食,搞咗成個星期。

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原文章由 emt1314 於 08-4-8 16:26 發表
俾你睇睇我啲成績啦,等你有啲信心,全部都係手指公咁大養到依家。
http://i220.photobucket.com/albums/dd143/emt1314/n657832972_345654_6728.jpg
http://i2 ...

咁D 龜蛋有無變龜仔呀

男爵府

嘩!! 好有心愛和心機 。 好少人會帶龜去看醫生, 由其是這種平價貨更加沒有

原文章由 emt1314 於 08-4-8 16:26 發表
http://i220.photobucket.com/albums/dd143/emt1314/n657832972_345654_6728.jpg
http://i2 ...

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

原文章由 miffymiffy 於 08-4-8 16:29 發表

咁D 龜蛋有無變龜仔呀

試過之孵。。。但唔成功,可能冇受精掛!

侯爵府

原文章由 emt1314 於 08-4-8 16:39 發表

試過之孵。。。但唔成功,可能冇受精掛!

嘩, 你好叻呀!!

我就好無用, 養3隻都瓜曬! 因為拎佢地出里曬太陽之後出左街. 返里之後佢地c 曬! 我諗佢地係曬c左, 因為個日好猛太陽.sorry!!!

首頁

尾頁

跳至